Cum a încercat Diana Nicoară să scape de dosarul penal al fraudării...

Cum a încercat Diana Nicoară să scape de dosarul penal al fraudării CNAS cu aproape un milion de lei. Vezi declaraţiile făcute la primul termen de judecată despre Cristian Careba

0
DISTRIBUIȚI

bani pp

Tribunalul Timiş a judecat, astăzi, primul termen pe fond din dosarul în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a trimis în judecată pe Cristian Careba, fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, Diana Nicoară, cea care conduce clinicile Selfmed şi Selfmed Clinique, Laura Mihai şi Graţiela Loş, angajate la CJAS Timiş. Careba, omul de ăncredere al lui Cristian Buşoi când acesta conducea CNAS, a fost acuzat de  conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înșelăciune în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, Diana Nicoară de înșelăciune în formă continuată și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privat în cazul celei care conduce clinica, iar cele două angajate ale CJAS Timiş pentru fals intelectual şi uz de fals în cazul celor două angajate. Anchetatorii au stabilit că în perioada când era preşedinte al casei judeţene sau când a fost sprijinit de Buşoi ca şi coordonator Regional în cadrul Direcției Generale de Monitorizare, Control și Antifraudă, Careba a protejat firmele Dianei Nicoară, care prin decontări fictive au prejudiciat bugetul CNAS cu 987.772,9 lei. Printre metodele favorite de fraudare era decontarea de servicii de planning familial, unii dintre pacienţii pentru care s-au decontat astfel de servicii având şi 96 de ani.

Unul dintre avocaţii Dianei Nicoară a susţinut că a fost trimisă Casei Naţioanele de Asigurări de Sănătate o intenţie de împăcare prin plata prejudiciului de 987.772,9 lei „fără ca lucrul acesta să însemne o recunoaştere a vinovăţiei”. CNAS a răspuns că este de acord cu plata prejudiciului, dar că nu se poate face o împăcare deoarece „aplicarea unei măsuri punitive aparţine instanţei de judecată fiind vorba de bani publici”.


Cum nu a avut succes cu împăcarea, apărarea a susţinut în faţa tribunalului că trebuie reaudiaţi toţi cei 1.109 martori deoarece atunci când poliţiştii  i-au audiat nu au putut fi prezenţi, iar unii dintre martori nu ar fi făcut declaraţii exacte şi corecte, iar acest lucru ar fi influenţat valoarea prejudiciului stabilit de CNAS. Instanţa a rămas să se pronunţe asupra acestei cereri. Nici Cristian Careba şi nici Diana Nicoară nu au dorit să dea declaraţii ca şi inculpaţi, susţinând că vor face acest lucru ulterior.

Cele doua angajate de la CJAS Timiş au fost singurele care au dat declaraţii şi au răspuns acuzaţiilor că în timpul controlului la Selfmed Clinique nu ar fi consemnat că s-au descoperit cazuri de pacienţi care au declarat că nu au beneficiat de serviciile medicale. Graţiela Loş a explicat în detaliu care erau procedurile în cadrul controlului şi faptul că, la un moemnt dat, şefa serviciului, Alina Petre a trimis-o împreună cu colega sa să verifice direct la pacienţi dacă au beneficiat de serviciile decontate de clinica Dianei Nicoară. Loş a povestit că în 18 iunie 2014 a discutat cu două persoane care susţineau că nu îşi mai aduceau aminte dacă au fost sau nu la clinică şi că l-a informat telefonic pe Careba, acesta fiind la ora respectivă coordonator Regional în cadrul Direcției Antifraudă a CNAS. A doua zi, echipei de control i s-a ceru să predea procesul verbal de control, care reprezintă un act intermediar până la întocmirea raportului de control, cu toate documentele existente, şi nu s-a mai continuat controlul.

Colega sa, Laura Mihai, a povestit instanţei că anterior acestui control a fost să verifice aceleaşi clinici ale Dianei Nicoară cu o echipă din care făcea partea şi Cristian Careba care „nu a fost decât în prima şi în ultima zi de control”. Acesta i-a solicitat ca în raportul de control  să treacă că a verificat şi actele de pe lunile noiembrie – decembrie 2013, dar Mihai a susţinut că la constatări nu au fost trecute informaţii decât despre lunile în care s-au controlat efectiv documentele în baza cărora s-au făcut decontările. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 martie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.