Lecții despre piața muncii, în „Săptămâna altfel”. Cu ce proiect va participa...

Lecții despre piața muncii, în „Săptămâna altfel”. Cu ce proiect va participa un grup de elevi timișoreni la o competiție națională

10
DISTRIBUIȚI

8. ghizi

O echipă de 50 de elevi ai colegiului „C.D. Loga”, aflaţi în pragul absolvirii liceului, a participat în săptămâna „Şcoala altfel” la un proiect menit să îi ajute în alegerea celui mai potrivit loc de muncă sau a unei profesii şi în construirea unei cariere, dascălilor revenindu-le un rol important în acest demers. Proiectul a fost gândit de prof. dr. Sandu Golcea, şi s-a derulat sub îndrumarea prof. Violeta Craina, care a asigurat prezentările în limba engleză făcute de elevi, a dr. Sorin Scurtulescu, profesor de arte vizuale, şi a ing. laborant Dragan Popovici, care s-a ocupat de logistica proiectului.

Posibilităţi de angajare şi consultanţă antreprenorială

Copiii au fost împărţiţi pe echipe, fiecare dintre acestea având responsabilităţi precise. O parte a elevilor a vizitat laboratoarele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş, special dotate pentru a oferi informaţii despre posibilităţi de angajare şi consultanţă antreprenorială. Elevilor le-a fost prezentată platforma integrată de atingere a scorului personal de angajabilitate şi laboratoarele de orientare profesională amenajate anul trecut de AJOFM Timiş printr-un proiect realizat cu fonduri europene, care oferă informaţii extrem de utile pentru o integrare cât mai rapidă pe piaţa muncii.

Liceenii au putut afla cum se întocmeşte un Curriculum Vitae, inclusiv în format european, cum decurge un interviu cu un angajator sau cum se poate calcula scorul de angajabilitate prin testarea competenţelor, care măreşte şansele de a găsi un loc de muncă. Platforma interactivă oferă, de asemenea, informaţii despre angajatori şi despre locurile de muncă vacante în Timiş sau cursuri de recalificare pentru diferite meserii. Instituţia dispune şi de un laborator de consultanţă antreprenorială, pentru cei care doresc să-şi deschidă propria afacere. Portalul pune la dispoziţia celor interesaţi un scurt istoric al antreprenoriatului în România şi în Uniunea Europeană, un ghid care explică toţi paşii pentru întocmirea unui plan de afaceri şi elementele de legislaţie necesare pentru a putea materializa o idee de afaceri şi sunt prezentate posibilele surse de finanţare. Portalul prezintă, de asemenea, câteva poveşti de succes din Timiş şi Arad, care pot servi drept model pentru cei care doresc să înceapă o afacere.

Ghizi voluntari la Muzeul Satului Bănăţean

Cu toate că elevii de la colegiul „C.D. Loga” doresc să urmeze studii superioare, ei au avut prilejul de a se familiariza în cursul acestei săptămâni şi cu statutul de „angajat”, chiar dacă activitatea lor a fost una de voluntariat. Ei au fost, timp de cinci zile, ghizi la câteva obiective de la Muzeul Satului Bănăţean, care au fost vizitate în această săptămână de câteva mii de copii veniţi în vizită de la diferite şcoli, dar nu numai. Cei care au făcut parte din grupul ţintă au fost împărţiţi în grupe de câte trei elevi, care, îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat vizitatorilor 14 obiective de arhitectură populară, după ce au învăţat istoria acestora de la muzeografi. Din fiecare grupă a făcut parte şi câte un elev vorbitor de limba engleză, o iniţiativă foarte inspirată, căci muzeul a fost vizitat de mai multe grupuri de turişti străini.

A existat şi un grup de sprijin, alcătuit din 90 de colegi care le-au urmărit şi încurajat prestaţia, şi au mai adus alţi vizitarori pentru a afla povestea obiectivelor de patrimoniu de la ghizii voluntari. Proiectul s-a încheiat vineri în mod festiv, cu o prezentare a costumelor populare şi acordarea unor premii şi diplome celor mai buni ghizi, pe baza aprecierilor vizitatorilor. Bucuria copiilor care au participat la acest proiect nu poate fi descrisă, toţi au fost încântaţi de idee şi şi s-au implicat pe de-a-ntregul în realizarea lui.

Proiect propus la competiţia naţională, secţiunea „Consiliere şi orientare”

Proiectul va fi propus la competiţia naţională „Şcoala altfel”, la secţiunea „Consiliere şi orientare”.


În ultimii doi ani, echipa de la colegiul „C.D. Loga” coordonată de prof. dr. Sandu Golcea a cîştigat, consecutiv, premiul I la secţiunea „Ştiinţific”, cu un proiect de lansare a unor mini-sateliţi, şi la secţiunea „Cultural”, pentru proiectul „Columna”, care a constat în colorarea digitală a ultimului tambur din columna împăratului Traian.

Foto: Sorin Scurtulescu

10 COMENTARII

  1. În opinia mea, proiectul a decurs bine. În primul rând, am apreciat faptul că la A.J.O.F.M. Timiş ni s-au prezentat modalităţi prin care să ne dezvoltăm o afacere profitabilă, plecând de la un simplu job. În al doilea rând, vizita la Muzeul Satului a fost o reîntoarcere în trecut (porturile tradiţionale m-au încântat cel mai mult). În concluzie, mă declar mulţumită de proiect.

  2. A fost un proiect superb .Participand la acesta am învățat o grămadă de informații despre viața strămoșilor noștri pe care am avut sansa sa le împărtășesc si altora.

  3. A fost un proiect reusit. Chiar daca am facut parte din grupul de sprijin, am aflat multe informatii noi si in acelasi timp m-am simtit bine alaturi de colegii mei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.