Mestecăm nişte muzică la Ziua Timişoarei?

Mestecăm nişte muzică la Ziua Timişoarei?

1
DISTRIBUIȚI

zv-640x640-1

În fiecare an, Ziua Timişoarei are parte de o serie de manifestări, anunţate cu surle şi trâmbiţe de oficialităţile municipiului nostru. Nu ştiu cum stau treburile la capitolul „manifestări adiacente“, dar în ceea ce priveşte programul muzical, an de an programul ăsta e „varză“. Desigur, nu e uşor să mulţumeşti gusturile municipiului care se mândreşte cu statutul de al treilea oraş ca mărime din România. După cum am subliniat şi în câteva editoriale anterioare, Timişoarei îi lipseşte cu stringenţă un manager cultural. Un om sau un organism alcătuit din oameni profesionişti, care să gestioneze aşa cum trebuie sumele care se strâng la bugetul local. Desigur, au existat câteva discuţii şi chiar câteva promisiuni în acest sens. Pare-se că edilii oraşului au înţeles faptul că spectrul cultural are nevoie de oameni competenţi. La nivel de declaraţii, cel puţin. Căci, la nivel concret, lucrurile au rămas pe loc.

Revenind la Ziua Timişoarei, este inacceptabil ca an de an să avem parte de aceleaşi „gume de mestecat“ la capitolul concerte. Muzica de tip gumă de mestecat este aceea care o fredonezi cinci sau zece minute, după care o arunci la gunoi. Fiindcă vrei să încerci alta. La capitolul comparaţii, anul acesta la zilele oraşului Sebeş cântă Delia, Iris şi Cargo.


La zilele oraşului Beclean cântă Alex Velea, Pepe, Direcția 5, Raluka, Ami şi Ellie White. La Ziua Oraşului din Roman cântă Sarmalele Reci şi Zdob si Zdub. Exemplele pot continua. Desigur, printre concetăţenii acestui oraş se găsesc destui care adoră muzica de tip gumă de mestecat. Cea care e promovată cât e ziua de lungă la posturile de radio care se prind în autoturismele care se plimbă agale prin municipiul nostru. Nu asta e problema mea cu Ziua Timişoarei. Dacă tot e să punem accent pe „ceea ce vrea majoritatea“, hai să ne mişcăm puţin mai abitir. Să nu ne comparăm cu orăşele de zece mii de locuitori care aduc aceiaşi artişti care urcă şi pe scena noastră. Hai să demonstrăm că putem mai mult. Fiindcă, cu siguranţă, merităm mai mult decât Nicoleta Nucă, Liviu Teodorescu, Guess Who şi Alexandra Stan.

Nu am nimic cu artiştii în cauză şi nici cu publicul care ronţăie satisfăcut seminţe în centrul oraşului în timp ce artiştii cu pricina îşi dejectează hiturile de la radio. Este treaba lor ce fac şi respect gusturile muzicale ale cetăţenilor de oriunde. Doar că, artiştii ăştia de gumă de mestecat ar trebui să fie chemaţi în cluburi şi la zilele sponsorului cutărică. Iar, de Ziua Timişoarei, să avem şi noi un program muzical cu care să ne mândrim. Cu toţii, indiferent dacă ne place sau nu genul muzical respectiv. O altă chichiţă care se perpetuează de ceva vreme este includerea festivalului Blues pentru Timişoara în cadrul Zilelor Timişoarei. Manifestarea în sine este binevenită, dar ar trebui să fie de sine stătătoare. Fiindcă, dacă tot avem o zi de blues, cum ar fi ca anul viitor să se organizeze şi „festivalul regaae pentru Timişoara“? Sau „Punks not dead for Timişoara“ ?Eventual „Ska pentru Timişoara“ ? Pe scurt, avem nevoie de un cap limpede „acolo“ unde se coc manifestările artistice care beneficiează de bani publici. Până una alta, şi anul acesta mestecăm nişte muzică în centru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.