Domul romano-catolic din Piața Unirii, 280 de ani de existență. Care este...

Domul romano-catolic din Piața Unirii, 280 de ani de existență. Care este istoria acestui monument reprezentativ al Timișoarei

0
DISTRIBUIȚI

domul

Nu numai Timișoara își celebrează eliberarea de turci, dar e moment sărbătoresc și pentru Domul romano – catolic. Cel mai im portant lăcaș de cult al reprezentanților papalității de la noi împlinește, zilele acestea 280 de ani. Catedrala catolică este cea mai reprezentativă clădire în stil baroc din oraș.

”Aşezarea pietrei de temelie a Catedralei Episcopale din Timişoara a avut loc la 6 august 1736, prin episcopul de Cenad Adalbert von Falkenstein. Răspunzând invitaţiei adresate de către Excelenţa Sa Martin Roos episcop de Timişoara, acest eveniment va fi sărbătorit în data de 6 august 2016 prin pelerinajul preoţilor şi credincioşilor din cele două dieceze surori, Diezeza de Szeged-Csanád (Ungaria) şi Dieceza de Zrenjanin (Serbia), care împreună cu Dieceza de Timişoara până la primul război mondial au format străvechea dieceză de Cenad întemeiată în anul 1030 prin sfântul rege Ştefan al Ungariei. Liturghia pontificală va fi oficiată începând cu orele 11.00”, transmit reprezentanții Episcopiei Romano- Catolice Timișoara. Pelerinajul va avea loc la Dom, deoarece credincioșii din cele doua dieceze se vor deplasa la Timișoara.

Domul.Piata_.Unirii.TimisoaraPotrivit documentelor, construcția Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara a durat peste două decenii, monumentul fiind realizat în stil baroc din cărămidă, având altare decorații din piatră și stuc.


Turlele au o înălțime redusă, determinată de apropierea zidului cetății. Interiorul este bogat și somptuos, remarcându-se cele nouă altare decorate în stil baroc și rococo, opera lui Johan Müller, împodobite cu icoane vechi, orga construită în 1908 de Carl Leopold Wegenstein, dar si ușile de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.