Octombrie, luna festivalurilor pe scenele timișorene. Ce puteți vedea la Eurothalia și...

Octombrie, luna festivalurilor pe scenele timișorene. Ce puteți vedea la Eurothalia și Timișoara Muzicală FOTO

0
DISTRIBUIȚI

4-fuchsiada

După succesul FEST-FDR 2016 în finalul lunii septembrie, Timișoara se poate bucura în luna octombrie de alte două festivaluri, unul de teatru, unul de muzică.

Teatrul maghiar din Timișoara lansează cea de-a treia ediție a Kult Kard, abonamentul de prietenie pentru spectatorii teatrului, sub sloganul „Kultivăm povești, recoltăm aplauze”. Acesta asigură locuri la toate premierele stagiunii, bilete la jumătate de preț la celelalte reprezentații, la spectacole invitate și la festivalul TESZT, iar în această stagiune, elevii, studenții și pensionarii vor avea locuri gratuite la cele nouă premiere ale teatrului pe baza unui card special. Stagiunea 2016/2017 aduce la Timișoara regizori precum Schiling Árpád, Kokan Mladenović, Sardar Tagirovszky și Hajdu Szabolcs și, lunar, spectacole ale unor trupe invitate din țară sau străinătate.

Festivalul internaţional „Timişoara muzicală”

Începând cu 9 octombrie, opera timişoreană va găzdui, până la sfârşitul lunii, cea de-a XLI-a ediţie a festivalului internaţional „Timişoara muzicală”, care va fi deschis cu spectacolul „Turandot” de Puccini, cântat în limba italiană şi titrat în limba română. În cadrul festivalului vor mai fi prezentate spectacolele de operă, operetă, balet şi musical din repertoriul operei timişorene: „Paiaţe” de Leoncavallo, „Cavalleria rusticana” de Mascagni, „Disney: The Beauty and the Beast” de Alan Menken, realizat în coproducţie cu teatrul naţional timişorean, „Aida” de Verdi, „Voievodul ţiganilor” de Johann Strauss şi „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea. Închiderea fesrivalului va avea loc în 30 noiembrie, cu o gală de operă, operetă şi balet.

Festivalul european „Eurothalia”

În perioada 7-14 octombrie se desfăşoară cea de-a VI-a ediţie a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, care va prezintă o selecţie de spectacole europene realizate de importanţi şi recunoscuţi oameni de teatru. Ediţia din acest an aduce la Timişoara importante companii de teatru europene precum „She She Pop”, „Rimini Apparat” sau teatrul „Maxim Gorki” din Germania, „Matarile Teatro” din Spania, „Dollar Daddy’s” din Ungaria, precum şi spectacole puse în scenă de regizori cu o viziune modernă, printre care David Espinosa, Maja Kleczewska sau Gisèle Vienne. Totodată, spectatorii vor avea ocazia să vadă unele dintre cele mai recente puneri în scenă ale teatrului german timişorean.

„Eurothalia” anului 2016 se desfăşoară sub genericul „Europa încotro?”, spectacolele incluse în festival reflectând frământările legate de crizele cu care se confruntă Europa, pentru a determina spectatorul să conştientizeze fisurile şi să imagineze soluţii. Piesele alese aparţin dramaturgiei contemporane sau sunt texte clasice montate într-o viziune modernă, au o tentă documentară şi mize socio-politice, axate pe teme de actualitate precum migraţia şi criza refugiaţilor, lupta pentru resurse naturale, istoria subiectivă a celor două Germanii reunificate, urmările holocaustului, colonialismul sau obsesia pentru putere, dar şi teme care vizează individul, cum ar fi frica, familia sau relaţiile din mediul virtual.

Spectacolele şi festivaluri

Deschiderea festivalului „Eurothalia” va avea loc în data de 7 octombrie, ora 18.00, cu spectacolul „Sertare” al companiei germane „She She Pop”, urmate de spectacolul „Dybbuk”, pus în scenă de Maja Kleczewska la teatrul evreiesc „Ester Rachel Kamińska şi Ida Kamińska” din Polonia, spectacol în limba polonă, ebraică şi idiş.


„Africa”, pus în scenă de „NTGent” din Belgia, este spectacolul zilei de 8 octombrie iar în ziua următoare sunt programate reprezentaţiile „De fapt de frumos”, a teatrului german timişorean şi „Kazahstan: Probă de sol”, a companiei germane „Rimini Apparat & HAU”.

Ziua de 10 octombrie aduce pe scenă „Convenţia ventrilocilor”, piesă regizată de Gisèle Vienne la Puppentheater Halle & DACM, iar în 11 octombrie, “Mult zgomot pentru nimic”, programat şi în ziua următoare, şi “Staying Alive”, spectacole montate de două companii spaniole. În 12 octombrie este programat şi spectacolul teatrului german timişorean “Biedermann şi incendiatorii”. “Home”, spectacol pus în scenă de o trupă maghiară va fi jucat în 13 octombrie şi în ultima zi a festivalului, care se va încheia cu piesa “The Situation”, al teatrului german “Maxim Gorki”. Toate spectacolele beneficiază de traduceri în limbile română, engleză şi germană.

În 17 octombrie, spectacolul de teatru-dans „Hotel PM”, de Andrea Gavriliu, va fi jucat la Bucureşti în cadrul festivalului FEST(IN) pe Bulevard, organizat de teatrul Nottara iar două spectacole ale teatrului german din Timişoara din stagiunea trecută, „Fuchsiada” după Urmuz şi „Micul prinţ” după Antoine de Saint-Exupéry, au fost incluse în selecţia oficială a celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru 2016, care va avea loc la Bucureşti între 21 şi 30 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.