„Mai presus de datorie” și „Hikikomori”, povești fascinante spuse în expoziții, la...

„Mai presus de datorie” și „Hikikomori”, povești fascinante spuse în expoziții, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

La începutul acestei săptămâni a fost inaugurată prima expoziție din acest an la galeria timișoreană Helios, realizată în colaborare cu Ambasada Spaniei la București, Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara și asociația Via Rumania Cultura.

Expoziția, intitulată „Mai presus de datorie”, aduce în prim plan povești ale diplomaților spanioli din țări europene în timpul Holocaustrului și încercările lor de a salva viața evreilor sefarzi, plecați din Peninsla Iberică. Expoziția, care are intrarea liberă, poate fi vizitată până în 24 ianuarie iar vizitatorii își pot spune în scris părerea asupra a ceea ce ar trebui să fie diplomația, chiar la intrarea în galerie.

Casa Artelor de pe strada Augustin Pacha își redeschide astăzi porțile cu un solo show de fotografie intitulat „Hikikomori” semnată de Josepha Blanchet, artista din Franța care a debutat anul trecut cu o instalație video în cadrul proiectului de mare succes “BaroqueIIUrban”, care a fost expus la muzeul de artă.


Expoziția se dorește a fi un exercițiu de transpunere a unui fenomen social într-un traseu fotografic inedit, care sondează adânc în mentalul generației actuale, aflate sub semnul izolării sociale, așa cum este acceptat termenul în mod tradițional.

Potrivit organizatorilor expoziției, „Hikikomori” este cuvântul japonez atribuit acestui fenomen social de izolare care îi afectează pe tinerii niponi, și își are originea, potrivit psihologilor, în frustări generate de înfrângerea suferită de japonezi în al doilea război mondial, concretizate în manifestări de revoltă împotriva societății dar și în încercări de autoprotecție. Fotografiile au fost realizate în Caraș-Severin, în sate din zona Oraviței, mai ferite de modul de viață urban și de tehnologiile specifice acestuia. Vernisajul expoziției are loc astăzi, la ora 18.00 și ea va fi deschisă până la 1 februarie.

În 14 ianuarie, de la ora 19.00, sala StudioArt a Casei Artelor va găzdui o întâlnire specială cu poezia eminesciană, în cadrul căreia actrița teatrului național Mălina Petre aduce în atenția spectatorilor una din creațiile fundamentale ale poetului, Scrisoarea I. Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.