Protestele din România ultimilor ani, „disecate” într-o carte care va fi lansată...

Protestele din România ultimilor ani, „disecate” într-o carte care va fi lansată la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

O carte despre proteste, cum s-au desfășurat multe dintre ele, câte și-au atins țelul și cum au eșuat altele, va fi lansată vineri la Timișoara. Volumul ”Vocile schimării” este semnat de Miroslav Stanici. Evenimentul are loc vineri, 24 martie, de la ora 17.00, la Biblioteca ”Eugen Todoran” a Universității de Vest. Invitați / vorbitori sunt decanul Facultății de Științe Politice a UVT, Robert Reisz, prodecanul Corina Tursie, și profesorul Claudiu Crăciun.

”Vocile schimbării” intră în intimitatea fenomenului protestelor din România. ”Scopul meu a fost să ajungem să nu mai privim suspicios fenomenul, ci să îl înțelegem. În definitiv ”Piața Universității” este un fenomen real început în 1990 și continuat (în forță) în perioada postranziției, începând din 2012. Realitatea e că acest actor social autonom, protestul, va continua să modeleze agenda publică românească.


Și cred că e esențial să fie cunoscut și corect înțeles. Am ales să studiez mișcările sociale în primul rând pentru că protestele din ultimii  șase ani au devenit unul dintre cei mai importanți actori sociali din România contemporană. Am realizat acest studiu căutând să explic temele și modul în care se coagulează opinia  protestului; ce vor oamenii de la politicieni, de la instituții și de la guvernare. Cartea reprezintă datele cu care teza mea de doctorat operează. Am decis să public exclusiv datele, pentru a oferi cititorilor o realitate directă, neintermediată de canalele tradiționale sau noi de comunicare în masă. Am ales să pun față în față cititorul cu activiștii din piață”, arată autorul.

Concret, volumul ”Vocile schimbării” tratează subiectul protestelor începand cu anul 2012. În carte se regăsesc 30 de interviuri cu activiști din trei mari orașe ale României: București, Timișoara și Cluj-Napoca. Printre cei chestionați se numără personalități ale vieții publice și nu numai: lectorul universitar Claudiu Crăciun (SNSPA), jurnalistul Costi Rogozanu (Realitatea TV), scriitorul Vasile Ernu, prințesa Brianna Caradja, jurnalista Loredana Codruț (Pressalert.ro), muzicianul Mihnea Blidariu (Luna Amară), politicianul Remus Cernea etc.

Imaginea de pe coperta cărții îi aparține fotoreporterului Adrian Pîclișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.