Vulnerabilitatea ființei umane, pusă „în scenă” pe pânză, într-o expoziție a Simonei...

Vulnerabilitatea ființei umane, pusă „în scenă” pe pânză, într-o expoziție a Simonei Nuțiu Gradoux

0
DISTRIBUIȚI

calina

După o absenţă de şase ani, Simona Nuţiu Gradoux revine în galeria Calina cu un solo show de pictură-obiect şi instalaţie sub genericul „Topographies secrètes”, în care spaţiul, de obicei deschis şi accesibil privitorului din exterior, este transformat într-un laborator obscur, loc de studiu al vulnerabilităţii condiţiei umane. De această dată, revenirea la pictură a Simonei Nuţiu Gradoux implică o punere în scenă, un act de teatralizare, pentru a scoate în evidenţă semnificaţia actului artistic. „Fiinţa şi complexitatea devenirii sale, relaţia acesteia cu absenţa, transformarea, dispariţia, ţes direcţia demersului meu. Descoperirea amănunţită a interiorităţii corpului mi se impune ca obiect de fascinaţie şi de necesară investigaţie. Materia, prin corpul uman fragmentat, decupat, dialoghează cu imaterialitatea-umbra, pictată sau proiectată.


Natura secundă a fiinţei, proiecţie volatilă şi fugară a materiei, indisociabil legată de ea, umbra devine o prezenţă ce se confruntă cu absenţa parţială a corpului. Configuraţii anatomice incomplete sunt relevate prin materie ca şi posibile locuri de sălăşuire ale sufletului. Broderia completează sau se suprapune picturii. Gestul lent al coaserii devine proces spiritual, purificator, catharsis întru elogiu al dezvăluirii materialităţii ascunse a corpului. Reveria materiei şi imaterialităţii se desăvârşeşte într-un dialog al prezenţei/absenţei” sunt cuvinte prin care autoarea expoziţiei îşi descifrează arta.

Simona Nuţiu Gradoux a studiat expresia plastică la Cluj şi Nancy iar în prezent trăieşte şi lucrează la Nancy. De la începutul anilor ’90 a expus în diferite galerii şi spaţii de artă din Franţa, Germania, Japonia, Luxembourg, Austria, România şi Ungaria. Vernisajul expoziţiei de la galeria Calina va avea loc în 5 mai, la ora 18,00 iar expoziţia va putea fi vizionată până în data de 10 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.