Statul împrumută Ministerul Sănătății ca să cumpere medicamente pentru bolnavii de cancer

Statul împrumută Ministerul Sănătății ca să cumpere medicamente pentru bolnavii de cancer

0
DISTRIBUIȚI

Compania UNIFARM, din subordinea Ministerului Sănătăţii, va putea contracta un împrumut în valoarea de 800.000 de euro avid5575din Trezorerie, pentru a achiziţiona medicamente oncologice, a declarat miercuri ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, informează Agerpres. „Astăzi în guvern am adoptat două ordonanţe de urgenţă. Una dintre ele se referă la împrumutul pe care îl poate contracta cu Trezoreria Statului compania UNIFARM, din subordinea Ministerului Sănătăţii, companie care are ca atribuţii importul şi comercializarea de medicamente pentru situaţii speciale. Prin această companie încercăm să derulăm toate acele procese economice aferente medicamentelor care nu se pot asigura în mod curent, care nu au aprobare de punere pe piaţă în mod curent şi pentru a putea să satisfacem diverse necesităţi ale pacienţilor români, putem pentru situaţii speciale să facem importuri speciale”, a spus Nicolăescu.

El a precizat că, de regulă, compania efectuează importuri mici, „speciale”, iar exportatorii din afara ţării doresc ca plata să fie efectuată odată cu încheierea contractului, de aceea UNIFARM trebuie să aibă banii la dispoziţie. „Prin acest împrumut, punem la dispoziţia companiei fondul de rulment necesar cu care poate să opereze”, a punctat Nicolăescu.


Guvernul a mai adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă, prin care Ministerul Sănătăţii a primit aprobarea de a putea majora capitalul social la ambele companii din subordine, atât UNIFARM, cât şi Antibiotice Iaşi, astfel încât cele două să aibă finanţare superioară. „Mă refer strict la programele naţionale de sănătate – medicamente cuprinse în programele de oncologie, acolo unde sunt semnalate mai multe deficienţe, dar şi în celelalte programe: de diabet, de HIV/SIDA ş.a.m.d”, a afirmat ministrul.

Nicolăescu şi-a exprimat încrederea că prin modificările aduse Legii Sănătăţii se va rezolva, „cel puţin din punct de vedere financiar”, problema asigurării medicamentelor deficitare pentru programele naţionale de sănătate. „În următoarele zile, după publicarea ordonanţelor, să aibă loc încheierea contractelor între compania UNIFARM şi Ministerul Finanţelor, pentru a se pune la dispoziţie banii aferenţi. Vorbim de contravaloarea în lei a 800.000 de euro, bani care, după ce se semnează convenţia dintre Ministerul Finanţelor şi compania UNIFARM, vor fi viraţi în contul companiei şi îi va putea folosi”, a adăugat Nicolăescu. Ministrul a susţinut că, „dacă toate lucrurile vor merge cum trebuie”, compania va putea aduce în ţară peste aproximativ o lună medicamentele deficitare.

Foto: gov.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.