Timişorenii şi-au testat gratuit plămânii. Vezi ce boli au descoperit medicii

Timişorenii şi-au testat gratuit plămânii. Vezi ce boli au descoperit medicii

0
DISTRIBUIȚI

Peste 300 de fumători înrăiți sau ex-fumători şi-au testat plămânii, în cadrul campaniei de Spirometrii gratuite, care s-a desfăşurat ZI MONDIALA ANTIFUMATîn ultimele luni ale anului trecut la Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara. Peste jumătate dintre pacienţi aveau boli cronice respiratorii, iar o treime au fost diagnosticaţi cu bronşite cronice. Timişorenii au fost testaţi în cabinetul de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean. „Ne bucurăm că am reuşit diagnosticarea şi ulterior tratarea acestor pacienţi, mulţi dintre ei mari fumători sau ex-fumători care aveau simptome cronice respiratorii, dar nu au fost la pneumolog până atunci”, a spus Simona Macesanu, medic primar pneumolog.

Campania de Spirometrii gratuite a avut ca scop depistarea bolii BPOC (Bronhopneumonia obstructivă cronică), o afecţiune cronică pulmonară care se manifestă prin senzaţia de sufocare, tuse cronică, apăsare în piept şi oboseală la efort.


Anual, această boală ucide până la trei milioane de oameni. Specialiștii spun că BPOC va deveni a treia cauză de deces în lume, iar cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul.  În România, conform unui studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS, există cel puţin un milion de cazuri de BPOC. Timişorenii se pot adresa la cabinetul de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean pentru a face aceste spirometrii şi în afara campaniilor gratuite, cu bilet de trimitere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.