Hristo Stoichkov: „Programele care se fac pentru România şi Bulgaria se fac...

Hristo Stoichkov: „Programele care se fac pentru România şi Bulgaria se fac mai mult pentru interesele Occidentului”

0
DISTRIBUIȚI

STOICICOV LA TIMISOARA05

Hristo Stoichkov, fostul fotbalist al Barcelonei şi fostul selecţioner al naţionalei Bulgariei, a venit miercuri la Timişoara în vizită la sediul Uniunii Bulgare din Banat. Vizita lui Stoichkov în Banat se datorează aniversării a 275 de ani de la stabilirea bulgarilor catolici în Banat, la Dudeştii Vechi. Actualul antrenor de la Litex Loveci a fost invitat de Uniunea Bulgarilor în cadrul campaniei „Bulgarii şi românii nu sunt europeni de mâna a doua!”, prin care se va organiza şi un meci inedit în data de 15 august, cu ocazia rugii din Dudeştii Vechi.

Hristo Stoichkov a venit marţi în Banat, la Dudeştii Vechi şi va rămâne până vineri, când va pleca la Cluj-Napoca, cu ocazia prezentării filmului său autobiografic „Adevărul despre legenada Stoichkov” în cadrul Festivalului TIFF din Ardeal. Înainte de asta, filmul a rulat însă la Capitol, în Timişoara, cu intrare liberă pentru toţi timişorenii. Fostul selecţioner al Bulgariei s-a declarat impresionat de comunitatea bulgărească din Dudeştii Vechi, de terenurile sintetice de fotbal, dar şi de Catedrala Catolică din sat, elementul de identitate al bulgarilor catolici din Banat. „: Pentru mine este o zi de mare însemnătate, am dorit foarte mult să fiu prezent aici. Bulgarii din Dudeştii Vechi au fost mereu nişte bulgari de primă clasă. M-a impresionat faptul că bulgarii din Banat, după 275 de ani de la stabilirea aici, aceşti oameni nu numai că şi-au păstrat tradiţiile, obiceiurile şi limba, dar sunt mândri că sunt bulgari. Am avut ocazie să le învăţ toată istoria de 275 de ani astăzi. Când m-am întâlnit cu comunitatea şi am vizitat şcoala şi liceul, am văzut că aceşti copilaşi continuă să înveţe limba bulgară.


Istoria cotinuă şi niciodată nu o să se oprească. Astăzi m-am simţit încă o dată mai mândru cu ceea ce realizează compatriotţii mei înafara stadionului. Am vizitat multe locuri din lume, dar am fost impresionat de Catedrala din Dudeştii Vechi”, a spus Hristo Stoichkov despre vizita sa în Banat şi despre comunitatea bulgară de aici.

Hristo Stoichkov a spus că se simte foarte legat de Timişoara şi datorită faptului că fostul său coleg de la Barcelona, Gică Hagi, a antrenat aici pe Poli Timişoara. Faţă de cunoscutul episod „Mămălichki, go home” (Mămăligarilor, mergeţi acasă), rostită când România şi Bulgaria erau advesari în preliminariile pentru Campionatul European din 2008, fostul selecţioner al vecinilor de la Sud a spus că nu a gustat nici acum din mămăliga românească. „Eu mănânc doar mămăligă bulgărească, şi acum am mâncat la Dudeşti mămăligă cu brânză”, a povestit amuzat Stoichkov. Primarul din Dudeştii Vechi, Gheorghe Nakov a spus că Hristo Stoichkov va deveni cetăţean de onoare al comunei în data de 15 august, cu ocazia hramului Adormirii Maicii Domnului a Catedralei Catolice. Tot în această zi, la Dudeştii Vechi va fi organizat un amical de lux, la care vor participa toţi colegii lui Stoichkov din naţionala Bulgariei din perioada 94-98, Hagi, Gică Popescu, şi foarte probabil, şi marele Johan Cruyff.

Stoichkov nu s-a ferit să critice Uniunea Europeană, despre care a spus că discriminează ţările ca România şi Bulgaria şi că investeşte bani doar pentru interesele economice ale statelor puternice.  „Programele care se fac pentru România şi Bulgaria se fac mai mult pentru interesele Occidentului. Câte firme româneşti lucrează în Bulgaria şi cîte firme bulgăreşti lucrează în România, dar câte firme străine lucrează în aceste ţări? Dacă ei nu vor această familie mare, de ce ne-au adus în această familie?”, s-a întrebat retoric bulgarul. De asemenea, Stoichkov a mărturisit că ştia că Bulgaria nu poate ajunge în finala de la Mondialul din 1994, unde România s-a oprit în sferturi. „Nu ni s-a permis să ajungem mai departe. Eu personal am ştiut dinaintea Campionatului Mondial din SUA că finala va fi jucată de Brazilia şi Italia, care nu se mai întâlniseră de 24 de ani în acest act al competiţiei. Bulgaria a eliminat Franţa, Mexic, Germania, ţări cu mai mulţi locuitori decât Bulgaria, cu o populaţie de 6 milioane”, a mărturisit actualul antrenor de la Litex Loveci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.