Detalii impresionante despre ecluza din cetatea străveche descoperită pe șantierul de la...

Detalii impresionante despre ecluza din cetatea străveche descoperită pe șantierul de la City Business Center

2
DISTRIBUIȚI

ziduri piata 700

Specialiștii au făcut lumină în cazul descoperirii arheologice de pe șantierul celei de-a cincea clădiri de birouri din Piața 700. A fost astfel dezvelită contragarda 1 (centura exterioară de fortificații – a doua linie de centură) a Cetății Timișoarei. Înspre glacis (perimetrul  în care erau interzise orice construcții – pentru ca ocupanții cetății să poată trage cu tunul împotriva atacatorilor având vizibilitate maxima) s-a descoperit ecluza de inundare a șanțului de apărare. ”Este o descoperire cu caracter unic în țară și chiar pe plan european, deoarece nu mai sunt alte ecluze de secol XVIII de fortificții de tip bastional cercetate”, a explicat Ovidiu Bozu, responsabilul științific al cercetării arheologice preventive.

Ecluza era construită din cărămidă, cu gresie și pavată cu lemn.


Perimetrul ocupat de ecluză măsoară 29 m x 18 m. Aceasta aducea apă în șanțul de apărare și evacua în același timp apa din șanțurile de apărare ale cetății, arată arheologii.

Ecluza canalizării apei din străvechea cetate medievală a Timișoarei a fost descoperită în locul unde trebuie așezată fundația celeia de-a cincea clădiri din primul ansamblu de birouri de clasa A din Timișoara, City Business Center, aflat în apropierea Pieţii 700. La sfârșitul săptămânii trecute, arheologii de la Muzeul Banatului au fost chemați după ce excavatoarele care săpau fundația au dat din nou peste vestigii istorice.

La fel ca și în cazul celorlalte patru clădiri, în pământ s-au descoperit părți din zidurile fostei cetăți medievale iar pe viitor se caută soluții pentru ca vestigiile să poată fi admirate de toată lumea. ”Am găsit fundații ale zidului cetății Timișoarei și imediat am chemat specialiștii de la Muzeul Banatului ca să facă săpăturile arheologice care se impun. Am început deja să discutăm cu arheologii și cu autoritățile de la Direcția de Patrimoniu a județului pentru a găsi cea mai bună soluție de conservare și prezentare a descoperirilor noastre. Ne-am arătat disponibilitatea de a integra în proiectul clădirii de birouri și de a conserva și arăta o parte din ele în zona pietonală sau într-un lobby al clădirii”, ne-a spus Ovidiu Șandor, managerul proiectului City Business Center.

2 COMENTARII

  1. Zidurile din caramida rosie fac parte din fortificatia Vauban. Ce mare lucru ar fi sa se reconstruiasca integral portiunea de zidarie care a fost acolo? Iar deasupra construiasca ce City Business vor! Planurile detaliate ale fortificatiei Vauban mai mult ca sigur se gasesc, in RO ori la Viena sau Budapesta. Un exemplu clar de reconstructie completa a unor mari portiuni dintr-o cetate similara demolate in sec. XX se poate vedea la cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia. Daca s-a putut reconstrui o cetate Vauban intr-un oras de 5 ori mai mic decat Timisoara, de ce nu s-ar putea si aici? Distrugerea din perioada comunista a cetatii ne-a lasat „in picioare” doar. Bastionul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.