EXCLUSIV Descoperire arheologică de excepţie pe şantierul City Business Center. Vezi peste...

EXCLUSIV Descoperire arheologică de excepţie pe şantierul City Business Center. Vezi peste ce au dat excavatoarele

7
DISTRIBUIȚI

ziduri piata 700

Ecluza canalizării apei din străvechea cetate medievală a Timișoarei a fost descoperită în locul unde trebuie așezată fundația celeia de-a cincea clădiri din primul ansamblu de birouri de clasa A din Timișoara, City Business Center, aflat în apropierea Pieţii 700.


La finele acestei săptămâni arheologii de la Muzeul Banatului au fost chemați după ce excavatoarele  care săpau fundația au dat din nou peste vestigii arheologice.

La fel ca și în cazul celorlalte patru clădiri, în pământ s-au descoperit părți din zidurile fostei cetăți medievale iar pe viitor se caută soluții pentru ca vestigiile să poată fi admirate de toată lumea. ”Am găsit fundații ale zidului cetății Timișoarei și imediat am chemat specialiștii de la Muzeul Banatului ca să facă săpăturile arheologice care se impun. Am început deja să discutăm cu arheologii și cu autoritățile de la Direcția de Patrimoniu a județului pentru a găsi cea mai bună soluție de conservare și prezentare a descoperirilor noastre. Ne-am arătat disponibilitatea de a integra în proiectul clădirii de birouri și de a conserva și arăta o parte din ele în zona pietonală sau într-un lobby al clădirii”, ne-a spus Ovidiu Șandor, managerul proiectului City Business Center. Potrivit arheologilor ecluza medievală e unică în România.

 

 

7 COMENTARII

 1. imi place ca OS este dispus sa integreze aceste ruine cumva in cladire.

  PS: mi-ar fi placut sa pastreze cumva zidul acela al cladirii demolate a fabricii, cel cu mozaic, care ar fi amintit de cladirea initiala (unde a fost director ani de zile tatal lui OS).

 2. cu alte cuvinte pentru bani se distruge dinnou istoria Timisoarei. Gaivoronski si Sandor merita decorati de Robu pentru stergerea de pe harta Timisoarei a ultimelor vestigii ale cetatii. Felicitari inca odata marii realizari a arhitectului Gaivoronski pentru distrugerea acestor valori care acum nu vor mai folosi nimanui. un gest de mare maestru si intens profesinalism venit dip partea marelui arhitect.

 3. Zidurile din caramida rosie par a face parte din fortificatia Vauban. Ce mare lucru ar fi sa se reconstruiasca integral portiunea de cetate care a fost acolo? Planurile detaliate mai mult ca sigur se gasesc, in RO ori la Viena sau Budapesta. Un exemplu clar de reconstructie completa a unor mari portiuni dintr-o cetate similara demolate in sec. XX se poate vedea la cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia. Daca s-a putut reconstrui cetatea intr-un oras de 5 ori mai mic decat Timisoara, de ce nu s-ar putea si aici?

 4. De acord cu pastrarea vestigiilor intr-un fel sau altul in viitor. Cred ca ar trebui gasita o solutie de compromis. Daca nu se facea escavarea, nu dadeam peste ruine e cert, distrugerea lor nu e o optiune, si da, ar fi bine sa fie puse in valoare.
  @Lozenau Custozza: o asemenea idee nastrusnica nu putea veni decat de la Alba Iulia, e evident. Reconstructia ar insemna 1) bani destul de multi (adica MARE lucru), 2) oprirea proiectului existent (cu ce fel de beneficii pentru oras? e de vazut si de analizat, nu de dat cu barda) 3) o mare minciuna precum cea de la Alba Iulia. Insasi ideea de „reconstruire” nu are nimic de-a face cu conservarea sau cu restaurarea, La Alba Iulia s-a distrus un parc vechi de 150 de ani ca sa traga niste pavele si sa se vada niste clardiri fara valoare arhitecturala, ramase stinghere. S-a trecut cu buldozerul prin ziduri romane si altele. Si s-a distrus jumatate de parc ca sa se reconstruiasca niste ziduri distruse in mod intentionat in 1921, iar toata reconstructia s-a facut dupa plansele originale, adica nu dupa cum aratau efectiv acele ziduri. E Disneyland. Sa nu mai zic cu ce materiale s-a lucrat la asa-zisa renovare (polistiren si beton). S-a mai reconstruit si intrarea in castrul roman, tot cu beton si polistiren, e de un kitsch perfect.
  Plus, se vede ca esti din Alba: cum vezi un zid, nu stii altceva decat Vauban. Caramida rosie se folosea si la cetatile medievale.

  • Eu chiar ma intrebam ce business-uri grozave se mai fac in Timisoara dupa ce s-a curatat orasul de fabrici, daca mai e necesar un City Business Center! Stii vorba aia cu cei care nu pot merge la toaleta din cauza ca n-au ce manca? Economic Timisoara se stinge incet, dar sigur. Iar despre locuitorii din oras, cum ar fi cei care detin casele mai de-dai-Doamne din zona centrala si familia care e proprietara casei Muhle, nu se poate spune ca ar avea dorinta de a prezerva trecutul orasului. Daramite sa reconstruiasca ceva din ce s-a demolat, chiar si cu polistiren sau beton! Din pacate pentru tine fortificatia medievala a Timisoarei, daca binevoiesti sa accepti un punct de vedere posibil mai avizat decat al tau, nu a fost construita nici macar din caramida: a fost construita din pamant si trunchiuri de stejar( ceva asemanator ai vazut in filmul King Kong, varianta anilor ’80, pe insula cu salbatici). Pe casa lui Eugeniu de Savoia se vede un relief cu poarta Forforoza iar pe vechea primarie se vede chiar cetatea. Daca nu se construia in sec XVIII cetatea Vauban in Timisoara, orasul ar fi fost doar un sat mare( nu prezenta siguranta pentru colonistii nou veniti dupa eliberarea de stapanirea turceasca). Ecluza aia din stire precis s-a construit dupa deceniul 4 al sec. XVIII. In interiorul zidurilor cetatii Vauban s-a dezvoltat un nou oras, care a ajuns sa prospere. Dupa WWII niste minti istete au avut grija sa darame ce mai exista din cetatea Vauban, asa ca in afara de Bastion si Muzeul de istorie al Banatului nu mai sunt vestigii vizibile din alte epoci istorice. Ce stii tu despre alte ramasite de ziduri medievale din caramida rosie in Timisoara? Cred ca nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.