Povestea tinerei cu dizabilităţi intelectuale care a rămas şchioapă după bătăile primite...

Povestea tinerei cu dizabilităţi intelectuale care a rămas şchioapă după bătăile primite în copilărie. Un medic timişorean i-a schimbat destinul

0
DISTRIBUIȚI

mariass

Maria Martinec, o tânără de 31 de ani cu dizabilităţi intelectuale, poate să zâmbească din nou cu sprijinul unui doctor timişorean care a operat-o la picior şi a ajutat-o să-şi îndeplinească unul din cele mai mari vise ale, acela de a se plimba cu bicicleta. Abandonată la naştere de mamă într-un container de gunoi, Maria şi-a trăit viaţa în case de copii unde a fost chinuită de colegi sau chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ea. „Mi-au rupt piciorul nişte băieţi mai mari când eram la cămin la Oraviţa pentru că nu am vrut să fur lapte. Acolo luam bătaie în fiecare seară şi dacă nu făceam ce spuneau ei, ne ardeau cu ţigara, ne dezbrăcau şi ne forţau să alergăm desculţi prin oraş. Îngrijitorilor nu le păsa de noi. Seara ne sedau sau ne trimiteau la etajul trei, la camera de box”, îşi aduce aminte femeia. Pe lângă dizabilitatea intelectuală cu care s-a născut, de la numeroasele bătai primite, Maria a mai dobândit un handicap: piciorul rupt în copilărie, netratat corect şi la timp, a rămas înţepenit şi nu se mai putea îndoi, astfel că tânără de abia se deplasa, şchiopătând.

Cu sprijinul Fundaţiei „Pentru Voi”, în anul 2007, viaţa Mariei s-a schimbat şi a aflat că se poate trăi şi altfel.


De atunci, femeia locuieşte într-o locuinţă protejată, are camera şi lucrurile ei, este angajată la un centru unde se ocupă de servirea meselor şi participă la aproape toate activităţile sportive la care are ocazia, în ciuda faptului că şchioapătă. „Cea mai mare dorinţă a mea a fost să mă operez la picior ca să pot să merg cu bicicleta”, povesteşte femeia, care a încercat chiar să strângă bani ca visul să i se îndeplinească, însă a renunţat când a aflat că operaţia este scumpă. Povestea ei l-a impresionat pe doctorul Jenel Patraşcu, specialist în ortopedie – traumatologie, care a programat-o pe Maria pentru investigaţii medicale şi apoi pentru o intervenţie chirurgicală la picior. „Dacă pentru dizabilitatea intelectuală, noi ştiam ce trebuie făcut, în privinţa piciorului am avut şansa de a găsi omul potrivit să o ajute pe Maria. Maria este un caz fericit. Ce se întâmplă însă cu cele 16.700 persoane adulte cu dizabilităţi internate în instituţii ale statului român, care nu au şansa de a trăi în comunitate şi nu au acces la serviciile medicale de vârf?”, se întreabă Laila Onu, directorul Fundaţiei „Pentru Voi”.

Operaţia care a avut loc la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara la începutul lunii iulie este una dificilă şi complexă, tocmai de aceea, puţini chirurgi ortopezi se încumetă la o astfel de operaţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.