Primăria nu reuşeşte să distrugă ambrosia de pe spaţiile publice, dar amendează...

Primăria nu reuşeşte să distrugă ambrosia de pe spaţiile publice, dar amendează cetăţenii. Ce semnal de alarmă trag medicii

3
DISTRIBUIȚI

ambrosia (2)

Reprezentanţii municipalităţii îi ameninţă pe timişoreni cu amenzi dacă nu distrug ambrosia, deşi această buruiană dăunătoare sănătăţii oamenilor se găseşte cel mai frecvent pe spaţiul public. Primăria Timişoara alocă în fiecare an sute de mii de lei pentru combaterea ambrosiei, însă fără niciun rezultat vizibil. Potrivit medicilor alergologi, numărul timişorenilor care fac alergii din cauza acestei plante este tot mai mare de la an la an. “Este dezastru, în fiecare an vin tot mai mulţi pacienţi care au nevoie de tratament din cauza ambrosiei. Cred că municipalitatea ar trebui să ia măsuri mai eficiente, e plin de ambrosia peste tot”, ne-a declarat Alina Bălăceanu, medic alergolog.

De aceeaşi părere este şi Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, care ne-a explicat că tot mai mulţi timişoreni alergici la polenul ambrosiei au nevoie de îngrijiri medicale. “Alergia se manifestă prin lăcrimare şi înroşirea ochilor, strănut, mâncărimi în nas sau tuse. În general, pacienţii primesc un tratament medicamentos pentru alergie”, a mai adăugat medicul.

Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, nu ne-a putut lămuri dacă în acest an a mai crescut numărul suprafeţelor în care se dezvoltă această buruiană pentru că “nu s-a terminat sezonul de combatere a ambrosiei şi nu vă pot da o cifră exactă.


Noi facem lucrări de erbicidare şi cosire a ambrosiei”.

Potrivit unui raport întocmit de Direcţia de Mediu în anul 2012, am putut afla că 60 % din vegetaţia care se află pe spaţiile publice din 13 cartiere din oraş este alcătuită din ambrosie, cu 20 % mai mult decât în anul 2011. Cele mai afectate zone de această buruiană sunt Freidorf, Lunei, Ronaţ, Torontalului, Bucovina, Plopi, Calea Buziaşului, Ciarda Roşie, Soarelui, Fratelia, Odobescu, Dâmboviţa şi Blaşcovici. Potrivit aceluiaşi raport, municipalitatea a cheltuit 250.000 de lei pentru tratamente fitosanitare şi fitoierbicidare.

Ambrosia este o plantă care creşte în grădini, în culturile de cereale, de floarea soarelui sau în zonele lăsate în paragină, cum ar fi pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Ambrosia este o specie de buruiană originară din America de Nord, care trebuie smulsă înainte de perioada de înflorire. În cazul în care a înflorit, deşi este smulsă, rădăcina rămâne în sol şi în anul următor creşte din nou în vegetaţie. Singura soluţie eficientă ar fi erbicidarea cu substanţe care să ajungă la rădăcina plantei pentru eradicarea totală.

 

3 COMENTARII

  1. Nu prea stiu unde se face combaterea, dar invit pe domni din Primarie sa faca o plimbare pe Alea Ghirodei. Daca Distinsi Domni nu au alergie la Ambrozie, sunt convins ca o vor face, doar daca se plimba pe aceasta strada.

  2. Sunt de aceeasi parere cu domnul dinainte,nu am vazut defel vreo actiune care sa arate ca cineva se lupta sa distruga ambrosia.locuiesc in spate la selgros si situatia este dezastruasa aici tot campul e plin de ambrosie si nimeni nu face nimic.tot in oras merge si de aici polenul ca doar nu e bariera pentru aer pe calea aradului!sunt hectare intregi de ambrosie,e cultura aici.in urma sesizarilor noastre la directia de mediu am primit raspuns ca se cauta proprietarii ca sa fie obligatii sa curete terenurile.dar,cum proprietari sunt distinsii domni Cristescu carora ar trebui sa le imputam de patru ani cosirea terenurilor lor pe care am platit-o noi,locatarii din zona,nu s-a mai intamplat nimic. traim in Romania,unde doar banul vorbeste,si daca n-ai putere financiara,mori-putem muri linistiti,cu un buchet mare de amrosie la cap.multumim primariei pentru raspuns si Cristestilor pentru fapul ca ne semneaza certificatul de deces!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.