Șeful de la „Crimă Organizată”, acuzat de DIICOT de sprijinirea unei grupări...

Șeful de la „Crimă Organizată”, acuzat de DIICOT de sprijinirea unei grupări de evazioniști care au dat o „gaură” de 3,5 milioane de lei UPDATE 2 Ce a declarat Berbeceanu când a fost ridicat de polițiști

6
DISTRIBUIȚI

berbeceanu cu mascati

Acțiune fără precedent a DIICOT, care a dus la descoperirea faptului că o rețea specializată în evaziune fiscală era sprijinită chiar de șeful BCCO Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu. Acesta este suspectat că i-a ajutat pe membrii grupării cu informații din dosare și legate de persoane urmărite de infracțiuni economice.

Astfel, astăzi procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Alba şi Hunedoara, fac 11 percheziţii domiciliare în cadrul acţiunii pentru destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi, Gruparea era specializată „în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu”, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Procurorii au stabilit că, din anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi, sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive (fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare)). Prejudiciul în acest caz este esitmat la 3,5 milioane, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit și a TVA-ului. În plus, există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi-au însuşit fără drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societăţilor comerciale (aproximativ 3,5 milioane RON) folosind  înscrisuri false. „De asemenea, în cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva unui învinuit care are gradul profesional de comisar şef şi funcţia de şef al BCCO Alba Iulia, sub aspectul acuzaţiei de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii”, precizează DIICOT în comunicatul său, cu privire la Berbeceanu. „Din actele şi lucrările dosarului rezultă suspiciunea rezonabilă că în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, cu intenţie, a ajutat învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către D.I.I.C.O.T, sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale (percheziţii, audieri de martori, etc.), sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia (atenţionări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon)”, mai spun cei de la DIICOT.

„Totodată se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat.


Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat”, se mai specifică în comunicat.

În același dosar se fac cercetări şi cu privire la alte două persoane pentru mărturie mincinoasă pentru una din ele (acuzaţia constând în aceea că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea), respectiv pentru infracţiunea de favorizarea infractorului cu privire la cea de a doua persoană şi care constă în faptul că luând la cunoştinţă de data efectuării unor percheziţii domiciliare a făcut cunoscut  inculpatului cercetat în acea cauză acest aspect. La sediul DIICOT Alba urmează să fie audiate peste opt persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean  Alba, Gărzii Financiare Hunedoara şi al Administraţiei Judeţene a Finanţelor  Publice Hunedoara, iar suportul specializat a fost asigurat de SRI.

Comisarul șef Berbeceanu a devenit velebru după ce șeful SRI Alba-Iulia a fost arestat în urma unei operațiuni a Crimei Organizate pentru sprijinirea unei grupări specializate în furtul de utilaje din străinătate.

UPDATE 1 Potrivit unor surse apropiate ancheteiîn același dosar este vizat viceprimarul Devei Ovidiu Moș, din partea PSD, și trei polițiști, dintre care unul a decedat între timp, precum și un șef de sucursală de bancă. Primarul Devei Petre Mărginean, viceprimarul Ovidiu Moș se află în delegație oficială în București, la Ministerul Educației. Delegația a început astăzi și se termină mâine, astfel că nu știe despre ce este vorba. Se pare că Moș a fost coleg de școală cu Berbeceanu. Printre cei vizați este un subcomisar de la Alba Iulia și un lucrător de la „Crimă Organizată” Deva, plus un fost comisar de la BCCO Alba care a dat declarații în 2011. Mai sunt vizați și un șef de sucursală de bancă și mai mulți oameni de afaceri, care au fost cercetați în alt dosar și condamnați  la 5 și respectiv 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

UPDATE 2 Comisarul șef Traian Berbeceanu a fost ridicat de la locuința sa de polițiști, care au luat și patru pachete sigilate din casa acestuia. Întrebat, în momentul în care a fost urcat în dubă, dacă i-a ajutat pe membrii rețelei, Berbeceanu a declarat: „Asta e cea mai mare mârșăvie ce se poate întâmpla”.

6 COMENTARII

 1. Nu-i vine sa creada…. Cum,el marele sef al BCCO Alba sa fie saltat cu duba??? Uite ca incet va ia draq pe toti…..SA TREACA SI PE LA PROCURORI CA SUNT MULTI INFRACTORI SI IN RANDUL LOR !

 2. Nu trebuie sa fiu foarte inteligent pentru a-mi da seama ca acest trist episod, este o razbunare si o incercare in forta de a scapa de cel mai competent si incomod lucrator din politie, incomod atat pentru gruparile infractionale cat si pentru asa zisele ,, Gulere albe “, adica actuala clasa politica de la stanga si pana la dreapta, fara nicio exceptie.
  Daca imi vine acuma macar o singura intrebare, este cea legata de faptul ca, de ce acest adevarat politist, in persoana lui Traian Berbeceanu, nu si-a luat masurile necesare pentru a nu cadea in aceasta capcana intinsa fara doar si poate in complicitate cu clasa politica, interesata pana la disperare sa-l puna cu botul pe labe? De ce ? Cu siguranta raspunsul il va gasi in tradarea din raza lui, poate cea mai apropiata.
  Cat de dobitoc trebuie sa fii pentru a vedea ca actuala clasa politica in intregul sau, fara nicio exceptie:
  – nu face altceva decat sa incurajeaze savarsirea infractiunilor de ordin economic?
  – nu face altceva decat sa tina subjugat, interesului politic, atat justitia, actul de guvernare, actul de legiferare, autoritatea publica, interesele nationale, chiar si siguranta nationala in elementele sale cheie cum ar fii siguranta energetica si exploatarea resurselor naturale ale Romaniei?
  – nu face altceva decat sa incalce aproape toate drepturile fundamentale ale omului, cum ar fii dreptul la munca cinstita platita corect, dreptul la viata asigurat de catre un sistem sanitar, macar decent, ce sa mai zicem de unul performant, dreptul la o justitie echitabila pentru toti cetatenii, indiferent de bani si influenta, dreptul la educatie adecvata secolului in care traim, etc. exemple as putea prezenta pentru fiecare dar nu am timpul si spatiul necesar.
  Un mare filosof definea DEMOCRATIA, cu secole bune inaintea noastra, ca fiind o DICTATURA PENTRU PROSTI. tare imie este frica de faptul ca are perfecta dreptate.
  Nu este normal ca o masa de alegatori cumparata si manipulata cu mici, sarmale, galeti si alte prostii sa decida soarta unei anumite clase politice de a guverna pentru o perioada de 4 ani. Stiu ca suna dur , dar asta este adevarul, atata timp cat pentru mine decide o astfel de masa de alegatori nu pot spune ca am speranta pentru o viata macar normala, nu macar mai buna.
  Din pacate acest politist a facut si el cunostinta cu TRADAREA, e drept ca la nivelul sau de individ.
  Noi restul? simtim din plin TRADAREA la nivel national, savarsita de toata partidele politice aflate la guvernare.
  Cartea de vizita a acestui politist este atat de voluminoasa si de grea incat eu unul de mult timp mi-am pus intreabarea: oare cat mai dureaza pana il executa intr-un fel sau altul? pentru ca este foarte clar ca acest politist deranjeaza.
  El lucra in zona in care se fac bani adevarati, era de asteptat sa i se pregateasca aterizarea in cap. De ce nu a fost mai atent sa se protejeze ?
  De ce ?
  Nu trebuia sa le dea satisfactia pe care o au acuma, toti cei care se bucura ca isi pot vedea linistiti de infractiunile lor fara a mai fii foarte tare deranjati.
  Vai de tara asta unde a ajuns si stau si ma intreb unde va mai ajunge oare ?
  SRI-ule ce faci cu actul de TRADARE la care asistam din 1990 incoace???
  Ce Doamne faci???
  Singura speranta pe care mi-o fac este ca acest politist, este suficient de inteligent sa lupte si in aceasta situatie in care se afla. Oricum are de dus o lupta foarte grea si din pacate aproape pierduta.
  Ar merita sa castige, deoarece nu o face doar pentru el ci si pentru tot ceea ce inseamna DREPTATE si ADEVAR in aceasta tara.
  Vreau sa precizez ca nu il cunosc si nu am niciun motiv sa tin cu el.
  In schimb pentru mine de-a lungul timpului acest om, prin munca sa, a insemnat singura oaza de verdeata in acest desert postdecembrist numit ROMANIA.
  Nu se poate sa destructurezi atatea grupari infractionale, cu mize de bani, cu care s-ar putea plati cel putin datoria Romaniei si sa nu iti stabilesti fara sa vrei un pret pe capul si viata ta.
  Dincolo de orice, acest OM are toata consideratia mea.

 3. BTS …. Ai dreptate deplina , Romania trebe curatata de scarbele astea odata pentru totdeauna chiar si sa fie facutii exemplu pentru restul ciumetilor parsivi care suspina din greu cu gandul , de a devein ca si iei ! La bulau cu iei toti si confiscarea averilor , care au fost dobindite prin spagi si furturi .

 4. @Avram Adrian…..din tot ce-ai scris , nu am vazut cuvintele ca”a fost fortat” de TRADATORI , cum scrii dumneata . Iar ceea ce intradevar a-ti scris ne lasa cu semen de intrebare si de bunul simt al dumneavoastra , adica :”De ce nu a fost mai atent sa se protejeze”, deci , cuvintele scrise de dumneata . Deci ”Dupa mintea dumitale” , este OK sa iei SPAGA , doar sa o faci in mod discret , si sa ai si tu SPATELE PROTEJAT . Nui asa , Domnule Avram Adrian . Vai ce mentalitate de TOARAS JEGOS o ai si TU !

 5. Raspuns pentru Mircovi 24/10/2013 at 5:16 AM
  Am puternice banuieli cine este persoana din spatele acestui nume Mircovi, inclusiv dupa punctuatia folosita.
  Sa fii sanatos domnule ……….
  Trebuie intradevar si putin curaj sa iti dai numele real.
  Legat de ceea ce am scris eu mai sus, cu siguranta nu ati citit sau nu reusiti sa intelegeti ceea ce am spus, la urma nu conteaza nici una nici alta, asta pentru simplul fapt ca nu sunteti persoana careia am vrut sa ma adresez.
  Totusi am sa va raspund, dar asta doar pentru o singura data, dupa care va asigur ca va ignor la greu.
  Am sa va raspund la afirmatile pe care le faceti si asta nu atat pentru dumneavoastra cat pentru ceilalti posibili cititori.
  – prima afirmatie pe care ati facut-o, citez:
  ,,din tot ce-ai scris , nu am vazut cuvintele ca”a fost fortat” de TRADATORI , cum scrii dumneata”
  Nici nu am incercat sa spun asa ceva, nu inteleg din care fragment al textului meu rezulta asta? Nu conteaza oricum
  Este vorba de faptul ca acest politist cu siguranta a fost tradat de cineva din apropierea lui, suta la suta, nu am nevoie sa mi se deseneze asta pentru a intelege.
  Asta nu inseamna ca am avut la desen doar nota 10.
  – a doua afirmatie, citez:
  ,,Iar ceea ce intradevar a-ti scris ne lasa cu semen de intrebare si de bunul simt al dumneavoastra ”
  Ce treaba are bunul meu simt, cu faptul, ca din punctul meu de vedere, apreciez un politist cu adevarat profesionist?
  Este opinia mea personala, ca acest politist este unul dintre cei mai buni specialisti in lupta contra infractionalitatii. Aveti dreptul la o alta opinie.
  Cu siguranta habar nu aveti de munca de politie si faceti parte din randul celor care nu isi doreste o tara curata.
  Imi pun serioase intrebari daca va place munca cinstita.
  – a treia afirmatie, citez:
  ,,adica :”De ce nu a fost mai atent sa se protejeze”, deci , cuvintele scrise de dumneata . Deci ”Dupa mintea dumitale” , este OK sa iei SPAGA , doar sa o faci in mod discret , si sa ai si tu SPATELE PROTEJAT .”
  Da, consider ca trebuia sa se protejeze impotriva celor pe care ai aresta, pentru ca era foarte clar ca se vor razbuna sub orice forma.
  La asta ma refeream si doar la asta, restul ati compus dumneavoastra atat cat va poate duce capul.
  – a patra afirmatie, citez:
  ,,Vai ce mentalitate de TOARAS JEGOS o ai si TU !”
  Sa va fie rusine pentru cele spuse.
  Nu ma cunoasteti, dar nici nu veti avea vreodata ocazia asta.
  O sa jubilati pe faptul ca nu va este rusine, eu stiu ca in fiecare dintre noi exista rusine, problema este cat de greu o scoatem la suprafata.
  Pentru mine, consider ca nu merita efortul.
  Ma doare sa traiesc intr-o tara in care nu exista egalitate de sansa.
  Sansa la o viata cinstita, sau altfel spus cei care muncesc sunt prostii iar cei care fura sau inseala sunt smecherii.
  Si eu pot fura, mintii, insela, trada, etc., dar nu asta este educatia si scopul meu in viata.
  Viata asta este foarte scurta si toti mergem in acelasi loc, indiferent cat de bogati sau destepti ne credem.
  Va las pe dumneavoastra domnul meu, sa va traiti iluziile scurte si lipsite de continut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.