Noiembrie, pe scenă: ce spectacole se joacă în teatrele timișorene

Noiembrie, pe scenă: ce spectacole se joacă în teatrele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

Bal mascat3 [1024x768]

Publicul timişorean iubitor de operă va putea vedea sau revedea mai multe spectacole de succes ale operei timişorene, în cursul acestei luni. Pentru astăzi este programată opera lui Verdi, „Bal mascat”, pusă în scenă de regizotrul olandez Frans Meewis, sub conducerea muzicală a dirijorului italian David Crescenzi. Următorul spectacol este opereta „Văduva veselă”, urmat de spectacolul de balet susţinut de elevii şcolii de balet Rodica Murgu, „Cocoşatul de la Notre Dame”, o adaptare după romanul lui Victor Hugo. Tot în această lună va putea fi revăzută opera lui Puccini, „Turandot”, musicalul de mare succes „Scripcarul pe acoperiş”, „Trubadurul” şi Rigoletto” două opere compuse de Verdi, de la a cărui naştere s-au aniversat 200 de ani. Ultimul spectacol programat în această lună este feeria muzicală „Steaua de sticlă”, pe un libret de Silvia Kerim.

Piese la teatrul german

După marele succes pe care teatrul german timişorean l-a avut la Bucureşti cu spectacolul „Pescăruşul”, prezentat în cadrul festivalului naţional de teatru, performance –ul „derdiedans” va fi jucat mâine, 7 noiembrie, la cea de-a treia ediţie a festivalului naţional de teatru „Toma Caragiu” din Ploieşti, care cuprinde o selecţie de spectacole reprezentative pentru creaţia teatrală din România.

Între 9 şi 17 noiembrie, teatrul german organizează cea de-a treia ediţie a Festivalului European de Teatru Eurothalia, care va oferi o selecţie de spectacole invitate din mai multe ţări europene, prilejuind astfel o călătorie prin teatrul european şi o întâlnire a spectatorilor timişoreni cu diferite curente ale scenei contemporane.

Vor fi prezentate spectacolele „Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht – spectacol al teatrului german timişorean în limba germană cu traducere în limbile română şi engleză, „Privind-o pe Julie”, după August Strindberg, producţie a Toneelschool Maastricht, în limba olandeză, cu traducere în limbile română, germană şi engleză,  „Urăsc adevărul” de Oliver Frljić, o producţie a Teatrului & TD Zagreb jucat în limba croată, cu traducere în limbile română şi engleză. Teatrul timişorean a mai inclus în programul festivalului un alt spectacol foarte bine primit de public şi de critica de specialitate, „Gardenia”, pus în scenă de teatrul maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti va prezenta „Tragedia dentară” de Jean-Claude Grumberg iar teatrul Osnabrück din Germania va fi prezent cu piesa „Mi-aş dori unul”,  de Azar Mortazavi.

În data de 12 noiembrie, teatrul german va vernisa expoziţia „New Western Art”, o expoziţie de grup care doreşte să prezinte mai multe mijloace de comunicare şi cuprinde noi opere ale mai multor artişti contemporani.


Festivalul va continua cu spectacolele „Ivona, principesa Burgundiei”, producţie a teatrului „Jan Kochanowski” din Polonia, „Legea interacţiunii”, spectacol al Zooscope din Lausanne, „Zic Zac”, pus în scenă de UNATC Bucureşti şi „I love I”, producţie a Ballhaus Naunystraße Berlin. Cu prilejul aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului German, în 16 noiembrie va fi o seară de gală cu un spectacol intitulat „Sus cortina la 60 de ani!” iar festivalul se va încheia cu spectacolul „Pescăruşul”, care s-a bucurat de un remarcabil succes de casă la festivalul de la Bucureşti. În ultima decadă a lunii, vor mai putea fi vizionate spectacolele „Hänsel şi Gretel” şi „Tineri fără Dumnezeu”.

Spectacole îndrăgite de public, la Maghiar

Cele două premiere ale teatrului maghiar din luna octombrie, „Regina frumuseţii din Leenane” şi „Afacere murdară”, vor putea fi vizionate şi în cursul lunii noiembrie. Tot în această lună, va avea loc o reîntâlnire cu mady-baby, one-man show-ul lui Borbély B. Emilia, despre trei tineri din medii sociale diferite şi cu aspiraţii diferite dar ale căror destine se vor împleti, care părăsesc România pentru un tărâm al făgăduinţei.

Va mai putea fi revăzut musicalul „Ai Lăv Iu”, în regia lui Puskás Zoltan, care a mai fost prezentat pe scena teatrului în urmă cu patru ani. Turneele teatrului vor continua la Budapesta, cu spectacolul „Operă ţărănească”, şi cu piesa „Vremuri de pace”, la festivalul Desire, la Subotica şi la Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Budapesta. Luna se va încheia cu două spectacole invitate ale ansamblului Nagyvárad, montarea pentru copii „Bambuc ördög” şi spectacolul „Fekete sáfrán”. În 6 noiembrie, începând cu ora 16,00, în sala Studio a teatrului, actriţa Andrea Tokai va coordona un workshop în cadrul celei de-a cincea ediţii a întâlnirilor lunare în care se experimentează „Dincolo de scenă”, o modalitate dea înţelege mai bine ce înseamnă să fii actor.

Teatrul mic

Pentru cei mai mici spectatori, teatrul „Merlin” a programat, în această lună, spectacolul de animaţie cu păpuşi „Scufiţa roşie”, „Frumoasa şi bestia”, teatru de umbre pentru copiii peste şapte ani care pune în valoare clădiri istorice ale oraşului, „La, la, la Dracula”, spectacol premiat la carnavalul mondial al păpuşilor de la Djakarta cu premiul pentru cea mai bună comedie cu păpuşi şi spectacolele de animaţie cu păpuşi „Capra cu trei iezi”, „Croitoraşul cel viteaz” şi „Hocus Pocus Polterfurnicus”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.