Peisagiștii și arhitecții, la o întâlnire la ceas de grea încercare pentru...

Peisagiștii și arhitecții, la o întâlnire la ceas de grea încercare pentru spațiul verde al Timișoarei: „În România fac urbanism inginerii de drumuri”

4
DISTRIBUIȚI
defrisari in piata libertatii01
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

”În general, în România, urbanism fac inginerii de drumuri. Restul sunt isterici, frustrați, neinformați despre ce e vorba”, a declarat, astăzi, arhitectul Vlad Gaivoronschi, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), filiala Timiș, în cadrul unui eveniment realizat în cadrul Anualei de Arhitectură, împreună cu Asociația peisagiștilor. Evenimentul a pus în prim plan spațiul public ca ”resursă (ne)limitată” și s-a desfășurat în lipsa reprezentanților municipalității, cu excepția arhitectului Sorin Ciurariu (fostul arhitect șef al orașului). Acțiunea e motivată de noile ”înfrumusețăti” ale urbei, comandate de edilul Nicolae Robu, care se fac defrișând zone verzi importante pentru oraș. Ultimele exemple, față de care populația a luat poziție, sunt Piața Bălcescu și Piața Libertății.

Profesioniștii în amenajare urbană strâng rândurile pentru a genera soluții viabile la problemele orașului. Evenimentul de astăzi a pornit de la ideea că, în general, ei nu sunt consultați, după cum punctează Andrei Condoroș, președintele Asociației Peisagiștilor din România, filiala Timiș. În acest sens, Condoroș a adus în atenția publică proiectul de transformare a Parcului Scudier în peluză londoneză sau grădină vieneză, într-un simulacru de dezbatere publică organizată pe internet.

peisagisti03

”Cetățeanul e pus în situația de a alege între  două soluții de care află într-un punct în care demersurile oricum sunt avansate.


Practic, profesionistul care ar fi putut aduce un proiect consistent, a fost exclus de la dialog și ne putem trezi cu lucrări la un proiect care e departe de ceea ce are nevoie Timișoara”, a declarat Condoroș.

Președintele OAR Timiș, Vlad Gaivoronschi, a atras atenția că ”avem piețe și scuaruri perfect definite pe care nu le putem reduce la inginerie tipică de drumuri. În general, în România fac urbanism inginerii de drumuri. Restul sunt numiți isterici, frustrați, neinformați despre ce e vorba”.

peisagisti01

Și antropologul Otilia Hedeșan a vorbit despre faptul că până la urmă spațiul e încadrat în două concepte – de loc, al memoriei (locuri istorice care au impact emoțional) și conceptul de non-loc (care nu se pot defini din punct de vedere istoric). Scriitorul Daniel Vighi, prezent și el la dezbatere, a explicat că e nevoie de o ”înnobilare a spațiilor prin mijloace artistice. Legat de această problemă a spațiilor publice, noi trebuie să o rezolvăm inteligent, astfel încât să mulțumească comunitatea”.

 

4 COMENTARII

  1. Postez pentru a treia oară în PRESSALERT, pe această temă. Ideea de a mutila Piața Libertății (unica oază cu mireasmă patriarhală a Timișoarei, loc public încărcat cu peste trei secole de istorie) este cât se poate de nefericită, este a-culturală, de-a dreptul! Nici la Sighișoara, nici la Sibiu ori București nu s-a apucat nimeni să facă de nerecunoscut centrul istoric, prin modernizări inevitabil stridente în mijlocul edificiilor cu existență multiseculară. La Oradea, au zugrăvit țopârlănește clădirile de patrimoniu și au ajuns să aibă celebritate negativă pe întreg globul, pentru că au risipit bani și au făcut foarte anevoioasă restaurarea filologică a clădirilor, unica admisă de oamenii cu carte. Acum, este în pericol și bunul renume al urbei mele natale și nu mă pot împăca defel cu gândul ca o spirală din beton să înlocuiască geometriile liniare originare, intercalate cu verdeață, bănci pentru recreere, jeturi de apă, toate acestea având o vârstă venerabilă, înnobilată de trecerea generațiilor care și-au purtat pașii, au mângâiat cu privirea un loc destinat să dea o idee de tradiție – adică Piața Libertății – conferind identitate inconfundabilă unui oraș minunat. În plus, sunt om de litere, dar știu că șantierele se deschid primăvara, nu în prag de iarnă, opțiune aberantă, ce face și mai anevoios traficul din oraș, oricum îngreunat peste măsură. Dincolo de acele lesne de înțeles ironii ale oricărui om cu logică bine închegată. Încă nu este prea târziu spre a opri un dezastru cultural, care nu va scăpa nesancționat de către specialiștii din România și din străinătate!

  2. Buna ziua. Va multumesc in numele colegilor de filiala si a organizatorilor acestei conferinte pentru prezenta la acest eveniment si pentru articolol de fata. Este un prim pas spre constientizarea celor dezbatute cu acest prilej. Totodata ma simt dator sa fac o mica precizare referitoare la titulatura corecta a filialei, respectiv: Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP, Filiala Teritoriala Vest. De asemenea, aceea a: Ordinului Arhitectilor din Romania – OAR, Filiala Teritoriala Timis. Va multumesc anticipat. Cu stima !

  3. Dupa distrugerea si demolarea unui ansamblu arhitectural fortificat unic in Europa si ma refer aici la demolarea ecluzei de la Modatim de catre niste investitori din Africa de sud , urmeaza distrugerea spatiilor publice cu taierea pomilor. Robu sa isi dea demisia, sa plece inainte de a distruge complet Timisoara. Domnul Gaivoronschi nu cred ca este in masura sa critice, atata timp cat domnia sa este alaturi de Sandor Ovidiu este unul din cei care demoleaza un monument unic in Europa dupa cum atragea atentia PDL Timis prin vocea domnului consilier Mosiu. ROBULE LASANEEEEEEEE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.