Peste 30 de mașini, implicate într-un accident pe cea mai nouă autostradă...

Peste 30 de mașini, implicate într-un accident pe cea mai nouă autostradă din țară. O victimă este încarcerată UPDATE 4 Cine a declanșat tamponările CNADNR VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

autostrada_sibiu_orastie

Peste 30 de maşini s-au tamponat în această dimineaţă pe autostrada Sibiu-Orăştie, proaspăt inaugurată. O victimă este încarcerată. Accidentul s-a înregistrat la ieșirea de pe autostradă, spre Sebeș, potrivit Digi24. Din primele informații, accidentul s-a produs din cauza poleiului și a ceții. Echipaje SMURD și de pompieri sunt la fața locului, iar circulația este blocată în zonă. „Aproape 40 de mașini sunt implicate. Circulația este deviată prin Municipiul Sebeș pe DN 1 și DN7, adică vechea rută”, a explicat Paul Ulieru, reprezentant al Poliției.

„Nu ne-am mai confruntat pe drumurile naționale cu astfel de evenimente care să implice atât de multe vehicule”, a subliniat Luminița Prodan, din cadrul IPJ Alba. La o oră după producerea carambolului, pe autostrada Sibiu-Orăștie a mai avut loc un accident. O mașină s-a răsturnat. Șoferul – care este teafăr – a spus că mașina, pe care abia o cumpărase, s-a răsturnat pentru că nu s-a dat cu material antiderapant pe șosea. Abia inaugurată, autostrada Orăştie-Sibiu le încurcă drumurile şoferilor care sperau că odată cu deschiderea circulaţiei vor ajunge mai repede în diferite colţuri ale ţării. Cei care merg dinspre Sibiu spre Orăştie se împotmolesc într-un sens giratoriu, situat în apropierea localităţii Sălişte.

Lipsa unui indicator care să le arate şoferilor drumul spre Sebeş îi pune în mare dificultate. Mai mult, unul dintre indicatoare îi întoarce din drum pe şoferii care vor să meargă dinspre Sibiu spre Sebeş. Punctele SOS de pe autostrada Orăștie-Sibiu nu au fost încă desigilate și nici nu funcționează. Iar problemele nu se opresc aici. Bucata de autostradă Orăştie-Sibiu este drum cu obstacole, iar pe traseu se pot vedea deja animale moarte. Mai mult, pe porţiunea inaugurată nu există toalete publice şi benzinării. Compania Naţională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) nu a dat un termen de rezolvare pentru aceste probleme. Autostrada a fost inaugurată joi, cu opt luni întârziere.

UPDATE 1 Administratorul drumului a fost sancţionat cu 100 de puncte-amendă (8000 de lei) pentru intervenţia tardivă cu utilaje de împrăştiere a materialului antiderapant. Oficiali din Poliţie, citați de Mediafax, precizează că amenda a fost aplicată Secţiei Drumuri Naţionale Deva a CNADNR, care administrează acea porţiune de autostradă. „Pentru că o mare parte dintre autoturismele implicate în eveniment erau înmatriculate în străinătate, o altă cauză a tamponărilor ar putea fi oboseala la volan. În aceste zile mulţi români stabiliţi în străinătate vin în ţară pentru a petrece sărbătorile de iarnă şi este de aşteptat ca traficul rutier să se intensifice în special pe drumurile dinspre Nădlac şi Borş.


Conducătorii auto care circulă pe distanţe lungi obişnuiesc să se odihnească pe parcursul călătoriei în parcări amenajate, însă în sezonul rece acest lucru este dificil, de aceea majoritatea încearcă să parcurgă distanţe cât mai mari într-un timp cât mai scurt”, mai precizează Infotrafic.

UPDATE 2 CNADNR a anunțat, astăzi, că va trece, la rândul său, la sancțiuni în acest caz. Reprezentanții Companiei a precizat că cea mai importantă măsură este „începerea imediată a cercetării disciplinare a factorilor responsabili de producerea evenimentului, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare după finalizarea cercetării disciplinare: suspendarea din funcție a Domnului Mallasz Robert, Șeful Centrului de Întreținere și Coordonare Pianu pe perioada cercetării împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului”. De asemenea, CNADNR prezintă acțiunile sale din orele de dinaintea accidentului. „Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România precizează că acțiunea de combatere a producerii poleiului a început la ora 3.00 prin acționarea cu trei utilaje care au răspândit o cantitate de 16 tone de material antiderapant. La ora 6.00 pe sectorul de autostradă Sebeș-Turda s-a efectuat o revizie pentru stabilirea măsurilor de acționare. La ora 8.40 pe sectorul de autostradă cuprins între km 293-km 316, s-a acționat prin răspândirea a 32 tone de sare cu 2 ( două) autobasculante cu lamă si răspânditor pe sensul Pianu-Cunța și cu două Unimog-uri pe sensul Cunța-Pianu”.

UPDATE 3 Traficul rutier a fost reluat pe A1 în judeţul Alba, pe sensul Sebeş-Cunţa, la ora 14.55, după o întrerupere de aproape şase ore din cauza tamponărilor în urma cărora patru persoane au fost rănite, una grav, iar 31 de autoturisme au fost avariate, informează Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, citat de Mediafax.

UPDATE 4 Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că tamponările în lanţ produse pe autostrada Sibiu – Orăştie au fost declanşate de un şofer în vârstă de 26 de ani, din Vaslui, care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum acoperit cu polei şi nu a păstrat distanţa de siguranţă faţă de autoturismul care circula în faţa sa, iar la o frână a acestuia l-a tamponat. Prodan a spus că şoferul din Vaslui de la care au pornit tamponările în lanţ a fost amendat cu 480 de lei.

Pe de altă parte, reprezentantul Poliţiei Alba a spus că niciuna din cele patru persoane rănite în urma tamponărilor şi transportate la spital nu a necesitat internarea. Victimele sunt un tânăr în vârstă de 23 de ani din Sighişoara, o femeie în vârstă de 33 de ani din Mediaş, o tânără de 22 de ani din Galaţi şi o femeie de 35 de ani de cetăţenie română, dar stabilită în Germania. Acestea au suferit în special fracturi şi niciuna nu se află în stare gravă astfel încât să necesite internarea în spital.

Foto: www.sibiul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.