Reacţiile muzicienilor la intenţia Primăriei Timişoara de a „îngropa” festivalul de la...

Reacţiile muzicienilor la intenţia Primăriei Timişoara de a „îngropa” festivalul de la Garâna prin suprapunerea JazzTM -ului

17
DISTRIBUIȚI

colaj robu garana jazz

După ce anul trecut, primarul Nicolae Robu a decis să retragă sprijinul financiar acordat festivalului de jazz de la Gârâna şi a organizat prima ediţie a festivalului JazzTM – care s-a desfăşurat cu o săptămâna înaintea manifestării de pe munte – anul acesta cele două festivaluri se vor desfăşura fix în aceeaşi perioadă, 11- 13 iulie. Primul festival care şi-a anunţat perioada de desfăşurare a fost cel de la Gărâna, doar, ieri, primarul Timişoarei trimiţând un comunicat de presă cu organizarea celei de a doua ediţii a JazzTM. Având în vedere faptul că Gărâna şi JazzTM sunt unicele manifestări de această anvergură din zona noastră, decizia edililor timişoreni de a „muta“ festivalul din Timişoara cu o săptămână, e cât se poate de neinspirată şi a generat o serie de comentarii în rândul muzicienilor şi a organizatorilor de evenimente din oraş şi nu numai. Impresia generală a melomanilor – JazzTM-ul „inventat“ de primarul Nicolae Robu vrea cu tot dinadinsul să „îngroape“ festivalul de la Gărâna.

Binecunoscutul muzician Berti Barbera, e de părere că decizia de a organiza în aceeaşi perioadă cele două festivaluri de jazz nu e deloc oportună. „Decizia asta mi se pare meschină. Ori copiază inutil modelul tembel al concurenţei liberale, ori sunt rău intenţionaţi. Mai degrabă pun această aberaţie pe seama mândriei ieftine a celor care au ajuns să ia decizii. Nefiind capabili de sentimente, nu au cum să îşi dea seama ce înseamnă să creşti şi să ţii în picioare ceva în care crezi, altceva decât tunuri şi ţepe financiare sau imobiliare. E binevenită continuarea festivalului timişorean, dar nu înţeleg de ce trebuie suprapus cu un alt eveniment făcut tot de timişoreni. Unde e relaţia subtilă, de viţă nobilă, încrederea reciprocă şi solidaritatea bănăţeană? Merg de zece ani la Gărâna şi mi-ar plăcea ca după festival să merg la Timişoara pentru încă o tură de muzică bună, într-un alt loc frumos. Eu iubesc Timişoara, mă simt bine de fiecare dată când ajung acolo. Cu atât mai mult mă surprinde atitudinea factorilor decizionali de acolo. Se iau decizii cu vintrele, pe stomacul gol şi e păcat că am ajuns să disputăm desfăşurarea unor festivaluri de jazz. Nu cred că este necesară concurenţa, cel puţin în acest moment. Mai degrabă susţin un efort cumulat, pentru păstrarea unor valori comune. Dar cui să spui asta? Unor fricoşi? Unor inculţi? Sper să se găsească o soluţie. Ambele festivaluri merită să aibă loc, fiecare cu locul şi semnificaţia proprie“, spune Berti Barbera. Pianistul Teo Milea consideră că suprapunerea evenimentelor de jazz din zonă ar trebui evitată. „Sunt încântat şi mă bucur de a doua ediţie JazzTM. După ce anul trecut am văzut un festival foarte bine organizat şi am ascultat nume de referinţă în line-up din prima ediţie, nu pot decât să sper că anul acesta va fi cel puţin la fel de bine. Mă bucur că în Timişoara se organizează evenimente culturale de calitate şi de mare calibru, care pun oraşul pe harta lumii. Referitor la perioada de desfăşurare a celor două festivaluri, JazzTm şi Gărâna Jazz Festival, trebuie să recunosc că nu am ştiut că se vor suprapune. Pledez pentru organizarea unei agende culturale din timp a evenimentelor din zonă, pentru a putea fi fructificat fiecare eveniment cultural în parte“, spune Teo Milea.

După ce anul trecut, organizatorul festivalului de jazz de la Gărâna, Marius Giura a susţinut că „primarul Robu se răzbună pe el şi că programarea noului eveniment în preajma manifestării de la Gărâna e o dovadă de răutate şi paranoia“, de această dată, nu mai are nimic de comentat. „Festivalul de jazz de la Gărâna va avea loc în acest an în perioada 10 – 13 iulie. În ceea ce priveşte suprapunerea perioadei de desfăşurare a celor două festivaluri….ce pot comenta? Nu mai am ce să comentez în oraşul ăsta“, ne-a declarat el. Emil Biebel, organizator de evenimente şi fostul manager al casei de discuri Rocka Rolla crede că „e bătător la ochi. Actuala administraţie duce un război pe faţă cu cei ce par a fi cu vechea administraţie. Orice critică e luată personal şi în secunda următoare eşti duşman. Mergem din penibil în mai penibil. Şi eu mai cred că este şi un război între festivalul Plai şi Gărâna, mă refer aici la organizatori. Din păcate“, a adăugat el.


Prima ediţie a festivalului Jazz TM a fost pusă la cale de organizatorii festivalului Plai. Saxofonistul Mihai Iordache crede deasemenea că ar fi fost mai bine ca organizatorii celor două festivaluri să se fi consultat înaintea de luarea deciziei. „Poate că ar trebui să vorbească între ei  organizatorii festivalurilor. Cum a fost anul trecut, a fost mai bine, în sensul că unii muzicieni străini au putut participa la amândoua festivalurile“, spune el. Claudiu Purcarin, tobarul trupei Nightlosers crede că festivalul de la Timişoara ar trebui făcut înainte sau după de cel de la Gărâna. „E păcat că se încearcă „boicotarea” dacă pot spune aşa a festivalului de la Gărâna care este un festival de tradiţie. E foarte bine că se organizază în Timişoara  un festival de jazz atât de mare dar ar trebui făcut cu cel puţin două luni înainte sau după cel de la Gărâna“, ne-a declarat el.

De cu totul altă părere este tobarul trupei Sebastian Spanache Trio, Radu Pieloiu, care consideră că suprapunerea celor două festivaluri nu e o problemă. „JazzTM-ul este un festival super profesionist din toate punctele de vedere şi mă bucur că există acest festival în Timişoara, mă bucur că este foarte public şi accesibil şi în primul rând, arată ca un festival european, într-un oraş european. Ca să nu vorbim despre impactul pe care-l va avea pe termen lung asupra promovării jazului către oameni care în mod normal nu au acces la aşa ceva. Gărâna este Gărâna, un festival cu tradiţie, unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din ţară şi din fericire (şi din păcate, în acelaşi timp) a devenit un trend, un trend care nu mai poate fi oprit atât de uşor. Gărâna va funcţiona şi va fi în continuare un festival important atâta timp cât organizatorii acestuia îl vor trata în acest fel şi consider că nu este nicio problemă că mai sunt şi alte festivaluri în ţară în acelaşi timp, chiar la Timişoara. Dacă JazzTM-ul se făcea la Brebu în acelaşi weekend, atunci ar fi fost într-adevăr o problemă, deşi nu neapărat, poate chiar ar fi o situaţie foarte faină“, e de părere el.

Justin Nandor, organizator de evenimente şi impresarul trupei Box Office crede că nu e corect să suprapui cele două festivaluri în aceleaşi zile. „Mulţi au apreciat sau au criticat ceea ce s-a întâmplat anul trecut cu festivalul de jazz şi sprijinul primăriei pentru un festival din alt judeţ. Eu am agreat ideea ca banii din judeţul Timiş să nu sprijine un festival din alt judeţ chiar dacă este făcut pentru timişoreni în mare măsură. Corect ar fi să nu suprapui două festivaluri de acelaşi gen în aceleaşi zile pentru că publicul care vine la JazzTM merge şi la Gărâna. Astfel omori un festival de renume şi cu istorie.  Una este să îţi retragi sprijinul şi alta este să îţi retragi sprijinul, dar să şi omori un festival care a început de jos şi de-a lungul anilor s-a ridicat atât de sus“, spune el.

Criticul muzical Alex Revenco consideră de asemenea inoportună această „suprapunere“ fiind de părere că organizatorii festivalului JazzTM sunt „mici, ca să nu zic mitici“. „Faptul că oficialităţi din oraşul de pe Bega vor să organizeze o a doua ediţie a unui nou festival de jazz este ceva lăudabil. Totuşi, uitându-ne în urmă trebuie să recunoaştem că timişoreanul Marius Giura a reuşit, mai mult cu ajutorul ‘miticilor’ (decât cu cel al concetăţenilor cu mare dare de mână) să construiasca, în timp,  la Gărâna, un foarte respectat festival de jazz, căruia i s- a dus buhul în ţară şi mai ales afară. An de an, la Gărâna s-au perindat mari şi foarte mari personalităţi ale genului, festivalul ajungând în 2014 la cea de-a XVIII-a ediţie. Dacă cei care fac Jazz TM 2 au ales aceleaşi zile când are loc Gărâna Jazz (care şi-a anunţat din timp perioada) înseamnă că sunt mici, să nu zic mitici“, spune el.

Solista Mirela Iacob aşteaptă ca primarul Nicolae Robu să schimbe data desfăşurării Jazz TM-ului. „Ca muzician, consider că orice iniţiativă care promovează valoarea este binevenită. E foarte bine că există JazzTM, iar prima ediţie s-a derulat bine. Analizând punctual şi luând ca precedent telenovela cu (ne)finanţarea Gărâna Jazz Fest, asezonată cu unele spirite încinse, cred că intervalul pentru festival era stabilit deja de la prima ediţie. Nu am vrut să folosesc cuvântul “revanşard”, dar când am recitit cuvintele domnului Robu de anul trecut – “Vom face un festival de o anvergură mai mare, cu participanţi de calibru mai mare decât au fost cei de la Gărâna” –   mi-am adus aminte de <<Podul de piatră>> – “Vom face altul, pe mal în jos, / Altul mai trainic şi mai frumos”. JazzTM nu va fi niciodată Gărâna Jazz. Sunt două evenimente diferite, e bine că există amândouă şi e loc pentru toată lumea. Aşa că aştept ca dl. Robu să-şi demonstreze maturitatea în decizii, o calitate esenţială pentru un edil, şi să schimbe data festivalului. Aşa vom putea participa la ambele festivaluri şi toată lumea va fi mulţumită“, spune ea.

17 COMENTARII

 1. Nu stiui daca organizatorii JazzTMN aveau cunostinta de perioada in care este planificat festivalu lde la Garana. Oricum, aceasta perioada putea fi ghicita usor.
  Este pur si simplu o prostie sa organizezi JazzTM in paralel cu Garan. Primul inca nu are nume/renume si nici nu se poate compara cu Garana in ceea ce priveste artistii prezenti, durata sau puterea de atractie (astept ziua cand la JazzTM vor veni spectatori din toata tara sau macar din judetele limitrofe!).
  Desigur, JazzTM mai are de mers pana sa devina „un festival super profesionist“ sau „un festival european, într-un oraş european“ – in primul rand, trebuie totusi sa atraga minim 200 de spectatori la fiecare concert, iar Timisoara sa arate ca un oras european.
  Desigur, in conditiile in care la cantarile de jazz vezi 10-20-30-50 de spectatori, nu trebuie sa ne amagim ca JazzTM va avea un impact semnficativ asupra interesului publicului pentru jazz – editia din 2013 nu a avut absolut nici un efect in ceea ce priveste numarul de spectatori – nici macar la concertele cu intrare gratuita (vorbesc ca unul care merge la asemenea concerte din cand in cand) – sau numarul de timisoreni care cumpara CD-uri cu jazz….
  De asemenea, este cale lunga pana JazzTM sa se inscrie printre „evenimente culturale de calitate şi de mare calibru, care pun oraşul pe harta lumii“ – pentru moment, harta Romaniei si harta Balcanilor sunt un obiective realiste, Europa si lumea intreaga tin inca de domeniul fanteziei, al SF.
  Oricum, ma indoiesc ca multi din cei care merg la Garana ar veni si la Timisoara. Cei care sunt non-timiseni precis nu vin. Vom vedea ce e va intampla. Oricum, sa nu ne pacalim singuri crezand ca un festival de jazz cu doua-trei editii poate avea o contributie semnificativa la decizia de acordare a titlului de Capitala culturala Europeana 🙂
  Sa ne rugam sa nu ploua la Timisoara in serile zilelor de 10-13 iulie!

 2. Pai, cand a fost prima editie a festivalului de la Garana, oare nu s-a gasit vreun papagal sa spuna ca de ce a fost „inventata” o asemenea manifestare ? Daca JazzTM se vrea o manifestare GRATUITA ( in parte ) pentru publicul timisorean, iar Festivalul de la GARANA se vrea o manifestare cu o mult mai mare anvergura, adresandu-se unui public mult mai „elevat” in ale jazz’ului…. nu vad cum aceste doua manifestari sa se afecteze una pe cealalta. Publicul iubitor de Garana nu va renunta vreodata la acest festival, chiar daca va plati mai mult, festivalul dorindu-se a se sponsoriza din surse proprii si incasari pe bilete. JazzTM daca e doar o gaselnita de a primarului Robu, sigur va disparea odata cu plecarea lui din Primarie. Simplu. Nu va mai bateti coasa in shura… degeaba

  • Mihai, atata timp cat festivalul JazzTM este finantat din banii mei, al timisoreanului de rand, cred ca ar trebui sa imi racesc gura..mai ales ca la mijloc sunt orgolii de oameni mediocrii. Si tare teama imi este ca in foarte scurt timp, pe langa palmieri si papagali, dom’ primar o sa-l aduca si pe tarzan, in neasemuitul si impecabilul festival „Tanzaniada” – si asta tot din banii mei, timisorean care-mi platesc taxele. Daca in continuare consideri ca ar trebui sa nu ma preocupe acest lucru, apai atunci n-are sens nici o polemica!

 3. Nu trebuie sa fie panica la Garana daca se tine un festival de jazz in Timisoara .Problema este sa nu se tina simultan deoarece pierde toata lumea si cel mai important: sa nu se piarda la ‘calitate’!

 4. Eu nu am gasit ninmic pe tot netul legat de data Garanei!!! asa ca nu vad de ce se plang oamenii… organizatorii Garanei nu au oficializat data la care se tine festivalul asa ca unde e problema??

 5. Majoritatea articolului se axeaza pe ideea ca: JazzTM va „omora” Garana; anul acesta. De ce? Nu cred ca un festilval cu o traditie de 10 ani poate fi „omorat” atat de usor. Din contra, parerea e ca in Timisoara numarul participantilor va fi mai restrans. Cine a mers pana acum la Garana, anul asta nu cred ca va alege JAzzTM…
  Oricum … urat din partea primarului sa faca asta …

 6. aici se razboiesc doi oameni, cu caractere la fel de urate 🙂
  unu se vaita non stop si celalalt un tanar arogant ce crede ca hipsterimea e cu el :))) robu e martor :)))))

 7. In loc sa coalizeze toate fortele culturale din zona pt proiectul Timisoara capitala culturala europeana , autoritatile locale intra in tot felul de conflicte inutile .Ce era asa de greu ca cele 2 festivaluri sa se completeze unul pe celalalt .

 8. Nimeni nu-l mai poate opri pe marele primar. Oricat de tembel se comporta. Garana nu o sa moara. Nici JazzTM nu trebuie oprit. Ce nu intelege Marele Pamierizator este ca cei care au de pierdut sunt cetatenii, care in loc sa poata participa la 2 festivaluri, vor fi nevoiti sa aleaga.

 9. o idee cat se poate de corecta. lumea este plina de evenimente de acelasi profil care se suprapun. Pot veni cu exemple concrete pentru cei interesati. dar ceea ce ma surprinde aste ca nimeni nu a luat in calcul implicatiile financiare ale acestui demers. Evenimentele de acest gen tebuie sa atraga si alte surse de finantare in afara fondurilor publice. Trebuie sa genereze profit si pot face asta cointeresand sponsori. Un sponsor major nu vrea sa consume un buget dublu pentru a finanta doua evenimente similare si a atinge acelasi public tinta, care este prezent la ambele manifestari. Demersul este corect din toate punctele de vedere, mai ales ca se poate face booking comun pentru artisti prezenti in ambele manifestari. In sfarsit un factor de decizie care demonstreaza curaj si nu ranchiuna. Pana la urma cel mai bun se va impune in timp iar publicul va castiga calitate. Niciodata monopolul nu a fost bun, asa ca initiativa Timisoarei este laudabila.

 10. De ce acordati merite nemritate servitorilor mei de la Plai(ul cu Boi). Daca continuati cu minciunile ma vad nevoit sa mai fac un festival, tot in aceeasi zi si aceeasi ora, dar in p-ta Unirii. Si ca sa inteleaga lumea ca eu sunt cel mai smecher o sa-i zic Super Jazz Tm.

 11. daca cei de la Plai in frunte cu dl Tako ar avea putin caracter si dragoste pentru muzica asa cum pretind, nu s-ar lasa utilizati de politicieni intr-o maniera atat de putin igienica. au facut-o inainte, o fac si acum cu foarte multa pofta se pare. activistii culturali, politicienii de maine!

  Marius Giura are defectele lui, dar el prefera sa se foloseasca de politicieni decat sa fie el cel folosit – exact tratamentul pe care cei din urma il merita! i-a mers un timp, dar acum a dat de unu mai orgolios si mai prost:)

  ma intreb ce legatura are jazzul si muzica in general cu mocirla asta? ca timisorean music fan imi este rusine…

 12. 11,12,13 iulie este data de desfasurare a North Sea Jazz Festival. Este cu atat mai logic ca organizatorii din Timisoara sa isi pozitioneze festivalul in aceeasi perioada. Sunt nume foarte mari in jazz, in general artisti de peste ocean, pe care ii poti aduce in Europa doardaca se afla in turneu si de obicei gasesti greu fereste libere in programul lor. Asa ca e mai corect sa ne uitam la inregul tablou si nu sa ii acuzam pe timisoreni de rea intentie in ceea ce priveste Garana. Eu cred ca isi protejeaza evenimentul si asta e un lucru laudabil si corect. De urmarit cine din line-up-ul North Sea Jazz va fi prezent si la Timisoara.

 13. Loredana,povestea cu Tarzan chiar exista si e halucinanta.Pacat ca nu pot da detalii dar te asigur ca e din ciclul zebre,papagali,palmieri si ac recas nuepoli.

 14. opinile sunt si vor fi mereu diferite dar pot spune ca Jazz TM a fost o reusita pentru prima editie ,o organizare impecabila ,problema este ca unora nu le convine ca Timisoara devine un oras cu renume pe toate planurile lupta politica se vede,divergentele dintre fosta si actuala conducere al orasului continu,pacat

 15. Nu e vorba de opinii diferite aici, ci de fapte!
  Primaria Timisoarei stia cind se va desfasura Garana Jazz pentru ca pe la primarie trece dosarul de organizare, vor-nu vor.

  Pot sa organizeze ce festival vor, dar nu lovind intr-unul cu traditie.
  Asta e faptul concret. V-ati obisnuit sa lasati principiile de-o parte, sa nu aveti coloana vertebrala; multi dintre artistii Timisoarei si-au lasat-o chiar acasa ori i-au dat foc.
  Oricum se uita ca din 2006 exista un Festival de Jazz si in Timisoara. Nu gratis, pentru milogi, dar daca cercetati, veti vedea ca au cintat in orasul vostru artisti deosebiti prin efortul lui Marius Giura.

  Nu va mai amagiti ca e treaba politica la mijloc. E rautate, invidie, hienism pe fata.

  Cindva admiram timisorenii pentru spiritul lor. Dar spiritul asta a apus de multa vreme!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.