Zeci de clase profesionale se vor înfiinţa în judeţul Timiş. Cu ce...

Zeci de clase profesionale se vor înfiinţa în judeţul Timiş. Cu ce problemă gravă se confruntă inspectoratul școlar

0
DISTRIBUIȚI

scoala-profesionala01_resize-640x426

Din toamna acestui an, şcoala profesională va fi reintrodusă, anunţa Ministerul Educaţiei la începutul lui 2014. Acest lucru nu poate decât să-i bucure pe reprezentanţii companiilor care deseori s-au plâns că nu găsesc meseriaşi calificaţi pe care să-i angajeze. Totuşi, în judeţul Timiş există o problemă în ceea ce priveşte pregătirea copiilor, şi asta pentru că nu prea mai există instructori care să-i înveţe meserie.

Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Timiş, ne-a precizat că din următorul an şcolar se vor înfiinţa 27 de clase profesionale. Astfel, după terminarea clasei a VIII-a, elevii nu vor mai fi nevoiţi să se înscrie la liceu, chiar dacă au obţinut note dezastruoase la Evaluarea Naţională, ci pot opta pentru o clasă profesională.


Până acum, elevii erau obligaţi să termine un an de liceu, şi abia din clasa a X-a să se înscrie la o şcoală profesională.

„În următorul an şcolar, vor funcţiona în paralel şi clasele profesionale cu durată de doi ani, şi cele de trei ani. În judeţul Timiş vom avea 27 de clase profesionale la care se înscriu elevii care termină clasa a VIII-a, ce au o durată de trei ani, şi zece clase la care se vor înscrie cei care termină clasa a IX-a”, ne-a explicat Aura Danielescu.

Cornel Petroman, inspectorul şcolar general, atrage atenţia că nu sunt suficienţi maiştri care să pregătească sutele de elevi care vor învăţa în şcolile profesionale. „Noi am pierdut mulţi instructori de practică, unii s-au pensionat, alţii au plecat peste hotare. Căutăm soluţii, cred că o parte vor fi selectaţi din rândul pensionarilor, iar pe parcurs vom identifica şi alte persoane capabile să conducă practica în producţie”, a precizat Cornel Petroman.

Elevii pot intra la o şcoală profesională pe baza mediei de admitere, ce reprezintă media generală obţinută la Evaluarea Naţională, care are o pondere de 75 %, alături de media generală de absolvire a claselor V –VIII, care are o pondere de 25 %.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.