Program de zile mari la Filarmonica „Banatul”, alături de invitați speciali

Program de zile mari la Filarmonica „Banatul”, alături de invitați speciali

0
DISTRIBUIȚI

În ultima zi a lunii octombrie, vineri, de la ora 19.00, Filarmonica „Banatul” prezintă publicului un concert simfonic realizat în colaborare cu Asociaţia Culturală Româno-Coreeană.

Dirijorul concertului, maestrul Tae Jung Lee, ne propune următorul program: Uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta”, de Piotr Ilici Ceaikovski, „Existentia”, de Hyun Soo Jung, „The Cry of Magpies”, de Hyukjin Shin şi „Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor”, de Aram Ilici Haciaturian.

„Toată lumea cunoaşte povestea celor doi îndrăgostiţi din Verona, o poveste despre dragoste şi moarte. Puţini însă ştiu că ea a apărut sub pana lui Luigi Da Porto în 1524, care a scris-o sub impresia unui eşec în dragoste. Numele lui a intrat în uitare, ca după 30 de ani povestea să fie reluată de Matteo Bandello, rămas în istorie ca autorul de drept.


Deşi în Anglia, Italia, Franţa sau Germania au apărut mai apoi zeci de povestiri despre cei doi îndrăgostiţi, în diverse variante, singura versiune rămasă în istorie şi în inimile oamenilor este aceea a lui Shakespeare. Este evident că o seamă de compozitori au încercat să profite de un subiect atât de frumos şi tragic. Printre ei şi Ceaikovski, care cu forţa romantismului său tragic a scris frumoasa uvertură pe care o vom asculta în deschiderea programului”, spune concert-maestrul Mircea Tătaru.

Următoarele lucrări aparţin unor compozitori din Coreea şi la un sumar studiu al partiturilor înţelegem că nu este vorba de cântece populare sau de factură imnică, ci de compoziţii moderne, care deşi nu sunt lungi, au un mare grad de dificultate interpretativă. „Muzica lui Haciaturian este binecunoscută azi în lume – în principal datorită bogăţiei sale melodice, ritmurilor specifice folclorului armean, dar şi armoniilor sale pitoreşti”, mai arată Tătaru.

Vineri, 31 octombrie, solistă va fi violonista Yonnhee Kim.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.