Proiect care sprijină dezvoltarea în mediul rural, promovat astăzi, în Timiș. La...

Proiect care sprijină dezvoltarea în mediul rural, promovat astăzi, în Timiș. La ce cursuri poți participa

0
DISTRIBUIȚI

Persoanele din mediul rural au posibilitatea de a participa la acțiuni de consiliere și informare privind cariera fără să scoată bani din buzunar. Acest lucru este posibil datorită proiectului „RuralNet – Centru de orientare în carieră și consultanță non-agricolă”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener coordonator, și Primăria Comunei Moșnița Nouă, partener național al proiectului, au organizat astăzi cel de-al treilea eveniment de promovare și informare asupra oportunităților de ocupare și participare la activități de formare profesională în domeniile non-agricole. Întâlnirea a avut loc la școala generală din satul Urseni, comuna Moșnița Nouă, unde au participat zeci de tineri și persoane care se ocupă cu agricultura de subzistență, sunt șomeri, manageri sau angajați din mediul rural.

Proiectul are ca obiectiv îmbunătățirea calităților resurselor umane în zonele rurale în contextul aisgurării unui sprijin pentru facilitarea accesului la ocupare în activității non-agricole. „Proiectul este o rețea în mediul rural concepută special pentru a sprijini atât resursa umană, populația din mediul rural, cât și angajatorii care au angajați din mediul rural care nu au calificarea sau pregătirea necesară și sunt angajați ca lucrători necalificați. Acest lucru i-ar ajuta atât pe angajatori să aibă oameni bine pregătiți cât și pe angajați să obțină un salariu mai bun”, a declarat Daiana Buzatu, manager de proiect.

ruralnet curs conferinta (2)

Persoanele au parte de consiliere oferite de experți prin care sunt ajutați să își găsească domeniile potrivite în care pot lucra.


Cei care au împlinit 18 ani și au absolvit liceul se pot înscrie la cursuri de agent de curățenie cădiri și mijloace de transport, operator introducere, prelucrare și validare de date, sau la cursuri de anteprenoriat prin care vor învăța cum să înființeze și să își dezvolte o firmă.

„Sperăm că prin acest proiect vor reuși să îmbunătățim viața în comuna Moșnița Nouă prin perfecționarea persoanelor care în momentul de față nu au un loc de muncă sau a celor care au un loc de muncă, dar doresc să își îmbunătățească cunoștințele, doresc să devină antreprenori, să își deschidă o firmă pe raza localității Moșnița Nouă. S-au deschis deja câteva firme, s-au deschis hoteluri, restaurante, oamenii sunt interesați de aceste servicii, sunt diverse domenii non-agricole, tocmai de accea și proiectul își propune o asemenea pregătire profesională pentru oamenii din mediul rural. Sunte destule persoane fără loc de mincă”, a spus Marinela Lachi, reprezentant al Primăriei Moșnița Nouă.

Oamenii au fost încântați de această oportunitate și sunt pregătiți să se înscrie. Spre exemplu un tânăr care suferă de un handicap locomotor ar vrea să își găsească un loc de muncă, dar să poată lucra de acasă. „Mie mi-ar plăcea să particip la cursul de competențe IT”, ne-a spus Sebi.

Persoanele care vor participa la cursurile respective vor primi diplome de calificare recunoscute de Ministerul Muncii. Reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agrilultură au mai organizat astfel de acțiuni cu locuitorii din Dumbrăvița și Dalboșet, iar ele vor continua în perioada următoare în localitățile, Zăbrani, Șiria, respectiv în Berzeasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.