Mister elucidat: Piaţa Libertăţii a fost concepută fără copaci ca să nu...

Mister elucidat: Piaţa Libertăţii a fost concepută fără copaci ca să nu se piardă finanţarea europeană. Cum îl apără Adrian Orza pe primarul Robu

5
DISTRIBUIȚI

piata libertatii now

Fost viceprimar în administraţia Ciuhandu, consilierul local independent Adrian Orza a elucidat misterul lipsei copacilor din Piaţa Libertăţii. Acesta a spus că „problema este un pic mai amplă. Piaţa aşa a fost propusă de administraţia din care am făcut parte, nu sunt adeptul pieţelor minerale. Din cât îmi aduc eu aminte, ultima variantă de planşă era cu 15 arbori dintre cei existenţi, care acum nu mai există. Dar dacă tot am vorbit de fair-play politic trebuie să admit că domnul Robu nu merită toate criticile, pentru că nu are de-a face cu proiectul respectiv. Probabil că în perioada în care a fost primar s-a dus o politică de eliminare a mai multor arbori, dar problema de fond e că aşa s-a depus proiectul. (…) Eu sunt un fan al vegetaţiei, dar aici sunt gusturi şi gusturi”.

Chiar dacă situaţia nu este tocmai roz, Orza susţine că problema poate fi corectată.


„Aspectul arid poate fi corectat printr-un mobilier urban bine gândit astfel încât să acopere acea suprafaţă pustie. Proiectul viza refacerea pavajului şi a reţelei de comunicații. Documentaţia pentru licitaţie a fost depusă în luna mai 2012, cu câteva zile înainte de alegerile locale. După calculele de atunci, lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2012”, a spus fostul viceprimar.

Mai mult, Orza spune că nici vechea admnistraţie nu dorea o piaţă fără copaci. „Direcţia de Mediu a avut diverse discuţii cu cei de la Dezvoltare şi, pe presiunea momentului legată de riscul pierderii finanţării, pe agenda de depunere a proiectelor s-a acceptat forma aceasta de piaţa minerală. Direcţia de Mediu nu a fost adepta unei astfel de idei”, a explicat Adrian Orza.

Consilerul mai spune că specialiştii ar fi vrut şi modificarea Pieţei Victoriei. „Vorbesc de un proiect care s-a depus şi nu s-a aprobat, de refacere a Pieţei Victoriei. Arhitecţi importanţi au venit cu propunerea ca mult consacratul spaţiu verde din Piaţa Victoriei să sufere modificări, era vorba de restrângerea lui şi de traversarea lui de o alee şerpuită. S-a mers pe argumentul că marile oraşe din Europa nu mai au covoare florale”.

Foto: Arhivă

5 COMENTARII

  1. Nu e nici un mister, toată problema acestui oraş este că ăştia din primărie (atât foştii cât şi cei actuali) ne cred tâmpiţi.

    Oare când au minţit reprezentanţii primăriei, atunci cănd au arătat cetăţenilor cum va arăta piaţa după reabilitare, cu o mulţime de copaci (nu 15 cum spune domnul Orza) (adică aşa: http://www.administratie.ro/articol.php?id=40206 sau aşa: http://www.timisoarastiri.ro/vezi-aici-cum-va-arata-piata-libertatii-din-timisoara-dupa-descoperirile-arheologice/) sau acum?
    Oricum, la un moment dat au minţit, s-au făcut dezbateri publice, s-au arătat o mulţime de desene dar nimeni nu a spus nimic despre tăierea copacilor până ce aceştia nu au fost tăiaţi, pe şest şi în etape succesive şi după ce cetăţenii oraşului au început să protesteze.
    Chiar şi atunci primarul ne aburea că au fost tăiaţi doar copacii care sunt bolnavi (de altfel a spus acest lucru chiar zilele trecute cu ocazia intervenţiei în emisiunea care trata acest subiect de la TVR3).

  2. taiati pe sest, asa este/. si treptat, incit oamenii sa nu bage de seama/. exact asa s-a intimplat/. este o metoda vicleana si care arata rea intentie si caractere gaunoase. Mai gaunoase decit oricare trunchi de copac batrin si bolnav.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.