Misterele dacilor de pe Muntele Mic. Vezi ce MINUNI poți căuta

Misterele dacilor de pe Muntele Mic. Vezi ce MINUNI poți căuta

0
DISTRIBUIȚI

Munții Banatului ascund comori ale căror povești se pierd în negura timpurilor. Pietre speciale, pline de legende, invită turiștii să le descopere energiile. Se spune că aici sunt pietrele lui Scorilo, stâne – iglu și o piatră ciudată care pare să aibă forme de oale adâncite în ea.

Pietrele lui Scorilo

Dacă sunteți căutători de comori sau măcar tentați să deveniți Indiana Jones autohtoni, nu va faceți planuri pentru 21 iunie.  Prima rază de soare ce vine peste creasta numită Buza Nedeii la solstiţiul de vară (adica pe 21 iunie) va indica o peșteră. O peșteră misterioasa,  situată pe un perete drept al Stâncii Scorilo, pe traseul turistic Muntele Mic – Poiana Mărului, pe Valea Scorilo. Conform legendelor transmise de-a lungul secolelor, istorisite cu pasiune de ciobanii de prim partea locului, Scorilo, tatăl lui Decebal, ar fi ascuns acolo o comoara. Spre sfârşitul vieţii sale, când se temea că braţul nu-i va mai fi la fel de puternic ca să se lupte cu romanii şi pentru ca tezaurul dacic să nu cadă în mâinile duşmanilor, Scorilo a decis să îngroape comoara dacilor.
Vestigiu păstrat de pe vremea dacilor, Pietrele lui Scorilo reprezintă un altar păgân situat la altitudinea de 1200 m pe versantul nordic al masivului Muntele Mic. Peştera lui Scorilo se găseşte undeva la mijlocul stîncii, adică la o înălţime de aproximativ 40 de metri de baza stâncii şi cam tot atât până în vârful stâncii.
Mult timp localizarea peşterii într-o stâncă formată din şisturi cristaline a fost controversata, deoarece în acest fel de rocă nu se pot forma peşteri naturale. Totuși, prin cercetarea amănunţită a stâncii a fost găsită o încăpere laterală ce pare să fi fost săpată în stâncă de mâna omului, scobitură utilizată de secole ca adăpost de către ciobanii care urcau spre Muntele Mic.

obiective-lablide1

La blide

Un alt monument special în aceeași zonă, unic în România, este cel din punctul „La Blide” (în apropiere de “Pietrele lui Scorilo” în zona Muntele Mic) şi se prezintă sub forma unei lespezi din şist pe care au fost realizate prin polişare trei semisfere de forma unor “blide” de dimensiuni diferite.


Astfel de monumente pe înălţimi – care se pare că aveau rol de altar unde se practicau jertfe pentru diverse zeităţi – mai sunt întâlnite doar în Austria în Tirolul de Sud.

Stâne –iglu

În arealul Sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu au activat timp de sute de ani stânele crescătorilor de oi din satele bănăţene din jur. Întreţinute şi preluate din generaţie în generaţie, ele păstrează forma circulară din piatră, aşa cum erau ele construite şi cu peste 1000 de ani în urmă, ca niște iglu-uri.   (Foto: Iulius Carebia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.