Jilava spa & wellness resort: un miliard de euro se duce la...

Jilava spa & wellness resort: un miliard de euro se duce la pușcărie

1
DISTRIBUIȚI

adrian cercelescu 2

Problemă: O dubă se deplasează de la Gherla la Jilava într-o zi și o noapte. Știind că face asta de zeci de ani, timp în care a zguduit mii de pușcăriași duși claie peste grămadă la doctor, judecător sau altă pârnaie, să se afle: a) în câte minute se autosesizează Avocatul Poporului că un deținut-ministru a fost transportat în aceste condiții inumane? și b) cum vor arăta pușcăriile după renovare?

Ați observat cum descriu marii răpuși de DNA condițiile din pușcărie? Pentru o clipă ai impresia că i-au aruncat în spitalul județean și au încuiat ușa după ei: frig, înghesuială, șobolani. Micul dejun ar speria și o hienă. Nu apă caldă, nu medicamente. Personalul ar vrea dar n-are cu ce. De vină sunt (ironia sorții întrece orice imaginație) nenorociții care și-au făcut de cap cu bugetele publice.

Și acum, răspunsurile. La întrebarea a), pentru prima dată în istoria măsurătorilor, cronometrul s-a oprit înainte să pornească. Avocatul Poporului a aflat știrea cutremurătoare din presă, iar presa a dat-o când duba Administrației Naționale a Pușcăriilor nici nu apucase să zărească Jilava.

Pentru întrebarea b), trebuie să ținem cont că trăim într-o țară care nu a cunoscut normalitatea. Luați orice domeniu. Transporturi: ori ne rupem rablele, ori fac autostrăzi din Povestea porcului (pentru că facturile nu pot justifica decât o mixtură asfaltică de aur și pietre prețioase). Sănătate: te ia Arafat cu elicopterul ca să ajungi la reanimare, unde n-au leucoplast. Educație: ori îi trec BAC-ul și nu-i învăță nimic, ori nu-i învață nimic și îi pică jumate.

Gândiți-vă că pușcăria românească este probabil singura din lume care a eliberat un deținut pe motiv de claustrofobie.


Acum, oameni care ne-au furat atât de științifico-fantastic încât trăiau într-o lume paralelă urlă că sunt pedepsiți de două ori, și au dreptate: o dată că s-au dus „acolo”, și o dată că s-au prins cum e în realitate.

Condamnările la CEDO curg-garlă de mult timp, pentru că pușcăriile sunt la fel de mizerabile ca orice altă instituție de stat. Într-o singură zi, pe 3 martie, România a primit două condamnări: una pentru lipsa tratamentului medical adecvat în timpul detenției și cealaltă pentru condițiile din penitenciarul Timișoara.

Evident, totul e breaking news când se plâng unii care au căzut din capul țării în fundul pușcăriei. Așa că România schimbă macazul, deci trebuie să ne pregătim de tot ce-i mai spectaculos. Cifrele anunțate de ministrul Justiției ne dau mari speranțe că vom uimi din nou lumea.

Poate ați auzit de închisorile norvegiene. Anders Breivik a primit un apartament de trei celule, cu sală de sport, birou și dormitor. Fiind cel mai mare criminal al țării, n-a ajuns în cea mai bună pușcărie. De altfel, omul a făcut scandal internațional că vor să-l omoare cu cafele reci și jocuri video expirate. Mândria norvegienilor este Halden: o pușc… un fel de pension pentru violatori, pedofili și ucigași, descris ca un loc „liniștit și relaxant”, în valoare de 200 de milioane de euro.

Acum suntem jos, dar plănuim enorm. România vrea să bage un miliard (109) de euro pentru a rezolva deficitul de circa zece mii (104) de locuri la pușcărie. Asta înseamnă 100.000 de euro pentru un loc. În cazul în care nu le-a trecut prin cap să-i închidă în vile, lista pușcăriilor va arată așa:

Poartă Albă Lagoon. Penitenciar specializat în reeducare prin yachting și scuba diving. Cursuri pentru începători și recidiviști. Croazierele se scad din durata pedepsei. Cazare în regim de patru lacăte, în duplexuri single. Denunță-te acum!

Gherla Inn – Luxury & Cuisine Art. Ești epuizat? Ai pierdut la recurs? Acordă-ți 5 ani și șase luni de răsfăț, departe de grijile penale. Gardieni cu specializare de cameristă, cell service 24/24, bucătărie de 5 gamele. Accesul cu majordomul este permis numai cu acordul acestuia. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Rahova One & Only. Penitenciarul celor puternici, furnizor al guvernelor României. Spații generoase pentru team building și ședințe de partid. Simulator de ministere, primării și consilii județene. Noi mutăm administrația la pușcărie!

Tu ce mai aștepți ca să furi?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.