Arhiepiscopia Timișoarei reacționează față de fresca de pe Facultatea de Arte din oraș, apărută duminică, în cadrul StudentFest. Reprezentanții bisericii spun că nu se cade o reprezentare de o asemenea manieră a unui personaj biblic și fac anumite recomandări.
”Biserica nu îngrădește dreptul la liberă expunere prin cuvânt sau prin intermediul artei, nu impune oamenilor de artă reguli privind creațiile lor și nu poate să dispună de spațiul vreunei instituții de cultură și de artă.
Noi îi îndrumăm pe oamenii de artă creștini să promoveze imaginile bisericești conform erminiei picturii bizantine, iar pe cei necreștini să nu aducă atingere sentimentelor religioase ale credincioșilor, indiferent de credința pe care aceștia o mărturisesc. Credința în Dumnezeu a fost singurul scut al timișorenilor în Decembrie 1989 și am dori ca în numele acestei credințe, pe care o mărturisim de 2000 de ani și în care au fost educate generații întregi de fii ai neamului nostru românesc, să păstrăm spațiul public cât mai nealterat de idei și fapte care aduc atingere oricărei convingeri religioase a celor care locuiesc în aceast cetate”, a declarat Lucian Florea, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Reamintim că lucrarea de 20 mp este opera lui Irlo, un artist din București, care a realizat și controversata lucrare din piața Sfântul Gheorghe din capitală, ștearsă la cererea oamenilor, de Ziua Europei.
Doamnă Georgeta, iar scrieți în stilul deja universal clișeatic „șoc și groază”? Cum poate o frescă apărută în curtea interioară (subliniez) a Facultății de Arte să fie CONTROVERSATĂ? (scriem cu Caps, că poate intră fraierii mai chiori din fire, care caută orice e CONTROVERSAT). Unde în comunicatul BOR apare cuvântul „ofensator”? Firește, BOR reacționează cu un discurs ipocrit și lacrimogen (în stilu-i caracteristic), ferindu-se să pară prea dură, pentru a nu fi învinuită de ieșiri retrograde. Dar de ce sunt toate aceste fresce care pastișează/parodiază un anumit tip de iconografie creștină CONTROVERSATE? Ai văzut, Georgeto, vreodată, ce se petrece în universul artistic urban de dincolo? E șoc și groază, ascultă la mine…
Bullshit! Plecind de la realitatea ca Dumnezeu este peste tot asadar si in mina care a creat acest grafitti si care nu are nimic deranjant, institutia bisericii ar face bine sa taca ca sa nu incepem noi sa punem intrebari peste intrebari despre ….de tot felul…. Practicati tacerea. V-ar lumina mai bine!
,,Credinta a fost singurul scut al timisorenilor in 89′”. Ipocrizia BOR e fara margini. Sa nu uitam ce s-a intamplat pe treptele catedralei si cu cata nerusinare le-au schimbat. Neam de hoti ordinari…
In general privesc cu rezerva „libertatea de exprimare” cind vine vorba despre simboluri religioase crestine, dar de data asta, pictura de pe Fac. de Arte chiar nu mi se pare ofensatoare la adresa bisericii. Cel mult partea inferioara a lucrarii aduce a un soi de rugaciune, care ar putea trezi nemultumire. Spre deosebire de lucrarea controversata de la Bucuresti, in care Sf. Gheorghe stilizat apare mult mai pregnant, aici nu vad decit un extraterestru verde, calare pe un dinozaur care in intelepciunea sa isi roade propria coada (!), iar dinozaurul la rindul lui e calare pe un ponei, adica ajunge cu labele sale posterioare la pamint. Important e daca lucrarea ramine pe perete, includerea ei in circuitul turistic al orasului sa nu se faca prin mentiunea „pictura modernista infatisindu-l pe Sf. Gheorghe”, ptr ca atunci intr-adevar ar fi denigrator la adresa unui simbol crestin, lucru cu care n-as fi de acord.