Evadare ca-n filme dintr-o închisoare americană de maximă securitate. Ce mesaj le-au...

Evadare ca-n filme dintr-o închisoare americană de maximă securitate. Ce mesaj le-au lăsat fugarii paznicilor FOTO

0
DISTRIBUIȚI

evadare new york3

Secțiunea de maximă securitate din cea mai mare închisoare din New York, inaugurată în 1865, a trecut în noaptea de vineri spre sâmbătă prin prima evadare de la deschidere.

„Have a nice day!” (Să aveți o zi frumoasă!) – acesta este mesajul scris pe un bilețel de culoare galbenă și lipit pe o țeavă de scurgere pe care l-au lăsat Richard Matt și David Sweet, deținuții condamnați la închisoare pe viață pentru crimă care au evadat în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite Agerpres. Imaginea cu bilețelul ironic a fost postată pe Flickr pe contul guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo.

have a nice day evadati

Peste 200 de polițiști scotocesc zona pentru a-i găsi pe cei doi criminali. Conducerea închisorii a descoperit că Richard Matt, în vârstă de 48 de ani, și David Sweat, de 34 de ani, lipseau de la apelul de sâmbătă dimineața din penitenciarul Clinton Correctional Facility din localitatea Dannemora, statul New York. Richard Matt a fost condamnat pentru omucidere, răpire și tâlhărie, după ce a omorât în bătaie un bărbat, în 1997. David Sweat a fost condamnat pentru crimă cu premeditare după uciderea ajutorului de șerif Kevin Tarsia, în 2002.

Cu ajutorul unei bormașini, cei doi au reușit să sape un tunel printr-un zid de oțel, apoi s-au strecurat printr-o serie de tunele subterane până la o gură de canal aflată în exteriorul zidurilor pușcăriei. Nu a mai existat nicio altă evadare din această secțiune de maximă securitate a închisorii, inaugurată în 1865, potrivit declarațiilor făcute de guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo.

Bărbații au fost văzuți ultima oară vineri, la ora locală 22:30, în timpul apelului de seară. Condamnații sunt numărați din două în două ore pe tot timpul nopții, iar gardienii verifică fiecare celulă ca să vadă dacă deținuții sunt în paturile lor. Însă Matt și Sweat i-au păcălit pe gardieni confecționând păpuși din cârpă cu ajutorul unor tricouri și aranjându-le de așa manieră încât să semene cu oameni care dorm. Abia la apelul de sâmbătă dimineață, de la ora locală 5.30, gardienii și-au dat seama că le lipsesc doi deținuți.

Cei doi indivizi stăteau în celule învecinate și se pare că au reușit să facă rost de bormașini pentru a tăia zidul de oțel din celulele lor. Felul în care au făcut rost de bormașini rămâne deocamdată un mister.


Fiind o clădire veche, la penitenciar au loc cu regularitate lucrări de întreținere, așa că este posibil ca bormașinile să fi provenit de la muncitorii care lucrează deseori în interiorul închisorii, a explicat guvernatorul Cuomo.

După ce au trecut de zidul de oțel, evadații s-au strecurat printr-un adevărat labirint de țevi și tunele și au ieșit printr-o gură de canal situată în afara închisorii. Gardienii l-au însoțit pe guvernator pe traseul urmat de deținuți. „A fost o muncă elaborată, sofisticată. A presupus forarea prin pereți de oțel, prin țevi de oțel”, a povestit Cuomo.

Penitenciarul Clinton este cea mai mare închisoare din statul New York, cu 2.689 de deținuți.

Sursa foto: Flickr

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.