20 de milioane de euro pentru Timişoara Capitală Culturală Europeană! Cum explică...

20 de milioane de euro pentru Timişoara Capitală Culturală Europeană! Cum explică primarul Nicolae Robu suma şi de când ar putea fi necesară

0
DISTRIBUIȚI

robu-urla-microfon-clt

Deşi a fost amplu criticată pentru modul în care se face promovarea Timişoarei înainte de începerea competiţiei pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, Primăria Timişoara, se arată „mână largă” când vine vorba de alocarea banilor, cel puțin la nivel declarativ. Astăzi pe lista de proiecte suplimentare ajunse pe masa aleşilor locali s-a aflat şi unul care prevede alocarea unei sume exorbitante pentru a sprijini candidatura orașului la titlul de capitală culturală, începând cu anul 2016.

Primarul Nicolae Robu a declarat că „este vorba despre proiecte susţinute din fonduri europene, pentru lucrări de salubrizare şi canalizare, legate de susţinerea Timişoarei la candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru asta trebuie să ne dăm acordul de principiu să alocăm 20.000.000 euro pentru perioada de pregătire, din 2016, când se comunică rezultatele deliberării, până în 2020, când începe competiţia, şi un an după”.

În luna mai a acestui an Primăria Timişoara a aprobat majorarea cotizaţiei către Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană de la 12.000 de lei de la circa 100.000 de euro.


Recent într-un raport al Curţii de Conturi au fost descoperite mai multe probleme legate de finanţarea ACS Poli de la bugetul local. Mai exact, inspectorii de la Curtea de Conturi sunt de părere că modul de cheltuire a banilor nu a fost urmărit de Primăria Timişoara. În cauză este vizată şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Înainte ca proiectul să fie supus la vot, consilierul PSD, Dan Idolul, a cerut să ştie de ce adresa prin care se cere finanţarea a fost depusă abia în data de 18.09 şi a ajuns pe masa aleşilor locali astăzi, pe ordinea suplimentară, cu doar zece minute înainte de plen, asta în condiţiile în care data limită pentru depunerea dosarului de candidatură este 10 octombrie. Simona Neumann, directoarea asociaţiei a explicat că toate asociaţiile din ţară au procedat la fel şi că acordul pentru finanţare este abia unul de principiu. Însă lucrurile nu stau tocmai aşa, dat find faptul că odată ce au votat pentru acordarea sprijinului, aleşii locali vor trebui să dea bani din buget. Până la urmă proiectul a fost votat, însă Idolu a cerut ca pentru plenul viitor aleşii să primească o notă de fundamentare prin care să se arate necesitatea unei sume atât de mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.