Condamnaţi la o viaţă fără viitor. DRAMELE copiilor nevăzători din Timişoara, care...

Condamnaţi la o viaţă fără viitor. DRAMELE copiilor nevăzători din Timişoara, care nu au cărţi suficiente din care să înveţe. Ce probleme întâmpină oamenii din oraş care nu văd

0
DISTRIBUIȚI

copil nevazator

Ziua Internaţională a Nevăzătorilor, numită şi Ziua Bastonului Alb, a fost marcată, astăzi, şi la Timişoara. Zeci de micuţi nevăzători sau cu deficienţe de vedere care învaţă la Liceul Iris din Timişoara, singura şcoală specială din vestul ţării adresată micuţilor care nu văd, au avut parte de o surpriză. Mai mulţi voluntari din cluburile Lions şi clubul Leo din Timişoara au fost alături de elevi, oferindu-le un program sportiv adaptat nevoilor lor, dar şi un prânz consistent.

Din păcate, cei aproximativ 300 elevi care învaţă la şcoala specială din Timişoara întâmpină o serie de probleme. Asta pentru că, în primul rând, nu au suficiente manuale în alfabetul Braille din care să înveţe. „Nevăzători sunt în jur de 40 de copii, iar ceilalţi sunt cu deficienţe asociate, deficienţe grave de vedere, dar şi cu retard mintal.


Din nefericire, nu avem materiale suficiente pentru ei. Nu avem manuale în Braille, ne-ar fi foarte utile. Şi atunci ne descurcăm cum putem, ne facem noi materiale, fiecare profesor la clasa lui îşi adaptează materialul. În afara şcolii nu sunt suficiente spaţii adaptate nevoilor copiilor nevăzători sau cu deficienţe de vedere”, a explicat, astăzi, Liliana Nacev, profesor la Liceul Iris din Timişoara. Cadrul didactic spune că prea puţini reuşesc să se angajeze, după ce termină şcoala.

20151015_115821

Probleme mari întâmpină şi oamenii nevăzători din Timişoara, care se descurcă foarte greu atunci când ies la plimbare pe străzile oraşului. „Din ce am observat, nevăzătorii nu prea au acces la facilităţi. În ceea ce priveşte accesul în trafic, lumea reacţionează destul de neconvenţional, nu respectă nevăzătorul, nu avem semafoare adaptate pentru nevăzători. În Timişoara, sunt doar în câteva locuri, la catedrală şi în Piaţa 700. Nici materialele nu le obţin gratuit. Încercăm cât putem să fim alături de ei”, a precizat Stoiadina Aslău, din partea Asociaţiei Club Lions Iris din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.