Gala de blues jazz Kamo a ajuns la ediţia cu numărul 25....

Gala de blues jazz Kamo a ajuns la ediţia cu numărul 25. Vezi programul manifestării

1
DISTRIBUIȚI

begabluesbandCea de-a 25-a ediţie a Galei de blues jazz Kamo va avea loc în perioada 21 – 22 noiembrie în sala Capitol, a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. După ce, timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit, după aceea, lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band. În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Acest eveniment s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, S.U.A., Canada, Polonia şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pe plan mondial. Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2015, va fi, domnul Florian„Moşu” Lungu. În prima zi a Galei, pe scenă vor concerta de la ora 19 Blue Moon Trio (Ungaria), Manuel Rocheman Trio (Franţa) şi FunCuBello (Germania). În data de 22 noiembrie concertele vor începe de la ora 19 cu Bega Blues Band şi invitaţii (TImişoara), Adam Baldych Imaginary Quartet (Polonia) şi Platonic Band (Bucureşti). Preţul biletelor este 20 lei. Ca urmare a intenţiei directorului festivalului, Johnny Bota de a aduce mereu cîte un artist sau grup format din artişti români din diaspora, în acest an, din Germania este invitat grupul FunCuBello. Toboşarul, liderul şi fondatorul acestei formaţii este Daniel Sâpcu, fost elev la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara. Alături de el se află soţia sa, pianista Loredana Todor Sâpcu, absolventă, printre altele, a Facultăţii de Jazz şi Pop „Richard Oschanitzky” din cadrul Universităţii Tibiscus din Timişoara, Daniel Brennecke – bass și Jiri Halada – saxofon.


Ca în fiecare an, gazda Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş şi declarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rândul. Formaţia Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îşi continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format din Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat şi percuţie, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată prin obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului. La această ediţie, Bega Blues Band va lansa noul ei CD, denumit Brassica Soup, pe care sînt imprimate şapte compoziţii ale lui Johnny Bota şi Lucian Nagy şi o piesă a lui Mongo Santamaria. Din Franţa va fi pe scena Galei Kamo 2015 trioul pianistului Manuel Rocheman. Câştigător al Premiului Django Reinhardt şi al altor numeroase premii şi distincţii, muzicianul francez este socotit drept unul dintre cei mai valoroşi din Europa, la ora actuală. Rocheman a mai fost oaspete al Galei de Blues Jazz acum mai bine de un deceniu. Venirea sa va fi posibilă datorită suportului oferit de Institutul Cultural Francez din oraşul nostru. Împreună cu el vor evolua contrabasistul Mathias Allamane şi toboşarul Matthieu Chazarenc. Pentru prima oară, pe scena Galei va fi prezentă o formaţie din Polonia, anume Adam Bałdych Imaginary Quartet. Cei care au fost prezenţi la festivalul de jazz de la Gărâna de anul trecut au putut admira sonorităţile camerale, ingeniozitatea improvizatorică şi virtuozitatea liderului şi violonistului, Adam Bałdych, completat de excepţionala secţie ritmică: Paweł Tomaszewski – pian, Michał Kapczuk – contrabas şi Paweł Dobrowolski – percuție. Una dintre cele mai interesante personalităţi muzicale contemporane, pe scena jazzului funk din ţara noastră este ghitaristul Nicu Patoi, liderul grupului bucureştean Platonic Band. Patoi alcătuieşte o alchimie subtilă de intersecţii stilistice blues, rock, jazz şi funk, păstrînd esenţa calităţii muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă graniţele artificiale dintre genuri. Alături de Patoi evoluează muzicieni experimentaţi: vocalistul şi percuţionistul Berti Barbera, basistul Adrian Ciuplea şi bateristul Răzvan “Lapi” Lupu.

1 COMENTARIU

  1. Dacă se numește „Gala de blues jazz Kamo”, de ce nu-l vedem pe Kamo în fotografie…? Cine-i acest domn pe care-l vedem pe scenă la toate evenimentele organizate de Consiliul Județean și Primăria TM… ?! Mai e puțin și o să-l vedem și când deschidem frigiderul… Promovați trupe noi, artiști tineri, formații la început de drum, proiecte care au confirmat deja, nu dinozauri care mănâncă din buget fără nicio jenă ! Consiliul Județean Timiș, Primăria, Casa de cultură, Centrul de cultură, Casa Studenților, etc… și toți cei care sunt finanțați de aceste instituții, ar fi cazul să-ncepeți să administrați cum se cuvine banii pentru promovarea culturii și a evenimentelor culturale din Timișoara, până nu vin controalele peste voi ! Ajunge cât ați furat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.