Facultatea de Construcţii din Timişoara, cea mai modernă din România. FABULOS ce...

Facultatea de Construcţii din Timişoara, cea mai modernă din România. FABULOS ce sumă a fost investită pentru ca să afle cercetătorii cum se comportă clădirile în cazul unor cutremure sau atacuri teroriste

1
DISTRIBUIȚI

facultatea de constructii upt

Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara este cea mai modernă din România. Aproape cinci milioane de euro, bani europeni, au fost investiţi, în ultimii doi ani, pentru realizarea şi modernizarea a unsprezece laboratoare. De asemenea, au fost achiziţionate o serie de echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora cercetătorii vor analiza cum se comportă construcţiile supuse la acţiuni extreme, precum cutremure, explozii, incendii sau chiar atacuri teroriste.

Laboratoarele au fost modernizate în cadrul proiectului „Platforma integrată de cercetare-dezvoltare pentru comportarea construcţiilor la acţiuni extreme”, care s-a finalizat în această lună, valoarea acestuia fiind de 21 milioane lei.


„Acum, Facultatea de Construcţii are cele mai dotate laboratoare din România, nicio facultate de construcţii din ţara noastră nu are laboratoare atât de moderne ca ale noastre. Banii primiţi în cadrul proiectului european au fost investiţi în echipamente şi dotări. Vorbim de o investiţie pe termen lung, care ne va permite să avem un contact mai mare cu mediul economic, de a face cercetări şi studii pentru mediul economic, şi nu numai. Această colaborare poate să aducă doar beneficii facultăţii, inclusiv posibilitatea de a câştiga nişte bani”, a explicat Daniel Dan, prorector al Universităţii Politehnica din Timişoara.

Potrivit decanului Facultăţii de Construcţii, Gheorghe Lucaci, cu banii primiţi în cadrul proiectului european au fost cumpărate peste 100 de echipamente cu care se vor face cercetări la Timişoara. Cinci dintre aparate costă peste 100.000 euro fiecare, printre care şi un echipament de scanare terestră 3D şi un laborator mobil pentru efectuarea analizelor in situ asupra solului, apei şi aerului.

„Obiectivul acestui proiect a fost dezvoltarea capacităţii de cercetare a Facultăţii de Construcţii, prin creşterea performanţelor şi capabilităţilor laboratoarelor şi integrarea acestora într-o platformă multidisciplinară privind comportarea construcţiilor supuse la acţiuni extreme: cutremur şi efecte ale schimbărilor climatice, respectiv acţiuni generate de natura umană – explozii, incendii, erori de execuţie/exploatare sau atacuri teroriste”, a precizat Gheorghe Lucaci.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.