Cum i-a scăpat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara pe...

Cum i-a scăpat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara pe fostul procuror Românu şi pe soţia notar de dosar penal. Vezi cine este magistratul care spune că Poliţia Locală are atribuţiile Poliţiei Naţionale VIDEO

2
DISTRIBUIȚI

eugen gherga (5)

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a scăpat de dosar penal un fost procuror celebru și pe soția acestuia, ajungându-se până la a se minți în documente oficiale ale anchetatorilor – a dezvăluit, astăzi, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Eugen Gherga, un timișorean care locuiește în imobilul cu numărul 7 de pe strada Coriolan Brediceanu. În clădire își are sediul și notarul public Silvia Românu, soția lui Valentin Românu, până anul trecut în luna martie procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

„Locuiesc în acea clădire dinainte de Revoluție. Familia Românu a cerut permisiunea locatarilor, când a cumpărat spaţiul, să deschidă un notariat la parter și am aprobat, fără să știm că urmează un set de abuzuri care au continuat în ultimii zece ani. În martie anul trecut a fost deschis un șantier neautorizat de extindere a notariatului. Este o asociație de notari, familia are trei notari, Românu mama și doi fii, și nu are spațiu destul. Astfel, au cumpărat o cameră și bucătăria dintr-o locuință de lângă mine și au deschis un șantier acolo. Acel spațiu are hol comun cu mine. Vila a aparţinut celui care a înfiinţat Azur-ul. În timpul comunismului, din apartamentul de trei camere de la etaj a fost luat o cameră şi o bucătărie care a fost dată altcuiva. Spaţiul respectiv a fost cumpărat de la urmaşi după ce proprietara a murit”, a explicat Eugen Gherghea.

Timișoreanul s-a plâns că din acel moment a început coșmarul „m-am trezit cu o echipă de meșteri, au schimbat cele trei uși ale locuinței de lângă mine, au montat țevi, un șantier întreg atât în interiorul apartamentului, cât și în exterior: holul comun, casa scării, peretele cu mine a fost rupt atunci când s-au dat găuri. Au spart pe deasupra uşii mele şi au pus ţevi de încălzire. Am anunțat Poliția Locală, care a constatat că nu e autorizație pentru lucrări, ci doar un aviz de la Direcţia de Cultură Timiş care se referea strict doar la lucrările din interiorul apartamentului, și nu în zona comună”, a mai precizat Eugen Gherghea.

După ce a verificat sesizarea lui Gherga, Poliţia Locală Timişoara a făcut plângere penală împotriva soţilor Românu pentru lucrări fără autorizaţie în clădire din zonă istorică. Dosarul a ajuns, în final, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara pentru că Silvia Românu este notar. „Am tot aşteptat un răspuns, dar nimic. Am aflat că s-a dat clasare că m-am dus eu să întreb. Foştii colegi ai procurorului Românu au spus că nu este nimic ilegal”, a povestit timişoreanul

Cum s-a încurcat în detalii procurorul dr. Gheorghe Pinteală

În ordonanța de clasare, procurorul dr. Gheorghe Pinteală s-a contrazis în mod flagrant. Dacă în prima parte a documentului, procurorul a scris că „în urma verificărilor (făcute de Poliţia Locală, n.a.) s-a constatat că au fost efectuate lucrări de renovare a ap. nr. 3A proprietara căruia este numita Românu Silvia şi soţul acestea Românu Valentin.


Totodată, s-a constatat că au fost efectuate lucrări de amenajări interioare fără a deţine autorizare de construire”, ulterior Pinteală susţine nici mai mult nici mai puţin că „din actele dosarului rezultă că Românu Silvia şi Românu Valentin au respectat solicitările legii de a cere avizul Direcţiei pentru Cultură Timiş în raport de prev. Legii nr. 422-2001 privind intervenţia asupra clădirilor monument istoric şi nu au efectuat lucrări de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare”.

Scuzele găsite – lucrările au fost stabilite ca fiind în categoria celor de întreţinere şi reparaţii, s-a considerat suficient faptul că a existat avizul celor de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, iar procurorul a considerat că făptuitorii nu au acţionat cu intenţie „ci eventual din culpă”. Altfel spus au făcut lucrările fără autorizaţie din greşeală sau fără să-şi dea seama de la început ce se întâmplă. Ba mai mult, procurorul a scris în ordonanţa de clasare că „Poliţia Locală Timişoara a întocmit un dosar penal”, în condiţiile în care această instituţie nu are dreptul, prin lege, să facă acest lucru, ci doar Poliţia Naţională.

„S-a spus că nu sunt fapte, este invocat avizul de la direcția de cultură, care este unul de principiu pentru lucrările din interior. Parchetul se referă doar la lucrările din interior, dar ce se întâmplă cu exteriorul? Este vorba de locuința mea, această familie extinde notariatul fără acordul meu. E ca şi cum Poliţia spune că s-a furat din încăperea 1, 2 şi 3 şi vine procurorul că din încăperea 4 nu s-a furat”, a susţinut nervos timișoreanul.

Ce spune fostul procuror Românu

Valentin Românu a refuzat invitaţia de a veni în emisiune şi a susţinut că „totul pleacă de la un lucru – când s-a mutat soţia nu a vrut să contribuie cu nimic la repararea faţadei. A fost o permanentă şicană din toate punctele de vedere. Tot felul de sesizări a făcut. Când am încercat să amenajăm spaţiul ne-a cerut un spaţiu. Este un om agresiv şi fizic şi verbal. Ce s-a făcut, că am înlocuit caloriferele sau am zugrăvit? Prima dată să-şi arate o autorizaţie de când şi-a zugrăvit în apartament. S-a dat o soluţie de clasare, s-a făcut plângere şi s-a respins. La un vecin care a vrut să se extindă cu gardul i-a cerut bani. E un om care umblă după bani domle. Avem şi noi sesizare pentru şantaj – pentru că ne-a trimis o scrisoare în care spunea că dacă îi vindea o cameră este dispus să renunţe la tot. E o persoană cu care noi nu vrem să avem niciun fel de contact”.

Eugen Gherghea a susţinut că aproape nicio afirmație făcută de procurorul Românu nu este adevărată. „Am rămas singura familie din clădire, de-aia râvnesc la spațiul nostru, noi incomodăm acolo. Noi avem pretenția să locuim decent. Am pus locuința la vânzare, nu ne trebuie acest iureș, pentru că am ajuns pe terenul lor de joacă, în instanțe. Dau cei 120 de metri pătraţi cu 140.000 euro. Procurorul Românu mi-a făcut o plângere pentru șantaj, că îi ameninț, nu e nimic adevărat. Vreau doar să se facă dreptate. De la primărie am aflat că au depus să obţină, anul acesta, un certificat de urbanism pentru ca apoi să obţină autorizaţie de construcţie. Au rămas pereţii sparţi”, a spus bărbatul. Acesta a făcut plângere împotriva soluţiei de clasare a dosarului, plângere care va fi judecată, săptămâna aceasta, de Curtea de Apel Timişoara.

2 COMENTARII

  1. Stimate domn jos pălăria ca lupți cu caracatița care pe vremuri gusta din capatuiala țiganilor din Banat adică acest ex magistrat și cu aparținătoarea acestuia de comitat …despre copii numai de bine.. “Părinţii au mâncat aguridă şi copiilor li s-au strepezit dinţii? ” (Iez, 18, 2)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.