Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge, cu avionul, și la Timișoara

Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge, cu avionul, și la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
SLUJBA DE INVIERE 2015 05 lumina sfântă
Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge și la Timișoara

Patriarhia Română a anunțat că o delegaţie a instituţiei va aduce, sâmbătă seară, pe Aeroportul Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim, după care va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni de pe Otopeni la Sibiu, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Timişoara, Bacău şi Suceava.

Potrivit unui comunicat, delegaţia Patriarhiei Române, condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va ajunge pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 18.30, cu un avion închiriat de instituţie. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării vor trimite delegaţi la Aeroportul Otopeni (salonul oficial) pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi apoi preoţilor şi credincioşilor.

Totodată, de pe Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania, Banat, Moldova şi Bucovina cu trei avioane de mici dimensiuni, se mai spune în comunicatul Patriarhiei Române.

„De la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania şi Banat cu două avioane de mici dimensiuni la Satu-Mare (cu escală la Sibiu şi Cluj-Napoca) şi Timişoara pentru clerul şi credincioşii ortodocşi, iar un alt avion va duce Lumina Sfântă la Bacău şi Suceava, pentru Moldova şi Bucovina.”, se mai spune în comunicat.

Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF Daniel.

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz, urmată de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Sâmbătă dis-de-dimineaţă, după slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfântul Mormânt şi din biserica în care se află acesta se sting, se aşează vată curată pe piatra de deasupra mormântului, apoi se pecetluieşte uşa mormântului în faţa clerului şi a întregii mulţimi cu două panglici de pânză albă, cu peceţi din ceară la capete, aşezate încrucişat.


Din acest moment, poliţiştii israelieni păzesc Sfântul Mormânt. În biserica devenită neîncăpătoare, se află mii de oameni, veniţi din toate colţurile lumii, pentru a vedea minunea, povestesc cei care au fost martori la acest eveniment.

Patriarhul, îmbrăcat numai în stihar, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă, intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă la uşă.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugăciunea tainică. Totul se petrece în tăcere, toată lumea aşteptând emoţionată Sfânta Lumină. Numai arabii creştini aleargă prin biserică, bătând din palme, şi, cu voci puternice, roagă pe Dumnezeu în limba lor să vină lumina. Apoi, o adiere lină se simte pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Adierea dispare, pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie, iar patriarhul Ierusalimului „adună lumina cu mâinile şi o aşează în vasul de aur”. Luând două buchete de lumânari, patriarhul le aprinde, din vas, şi strigă: „Veniţi de primiţi Lumina!”, mai povestesc cei care au trăit această experienţă.

Deodată toate clopotele sună, patriarhul este ridicat pe mâini de către credincioşi şi purtat prin toată biserica, până la altar, împărţind Sfânta Lumină mulţimii. Apoi, diaconul duce vasul cu lumina în altar, aceasta fiind păstrată până la următorul Paşte. Delegaţia română prezentă la Sfântul Mormânt ia lumină pe care o aduce apoi în ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.