De 20 de ani, în spitalele din vestul Europei, pacienții care au vase de sânge înfundate nu mai sunt tăiați cu bisturiul. Asta pentru că chirurgii vasculari folosesc tehnica endovasculară. Cu alte cuvinte, se fac orificii de doi-patru milimetri prin care sunt introduse baloanele și stenturile necesare desfundării sau curățării vaselor de sânge. Din acest an, această tehnică de chirurgie endovasculară este implementată, în sfârșit, și la Spitalul Județean Timișoara. Deja 30 de pacienți au beneficiat de o astfel de intervenție, iar beneficiile sunt uimitoare pentru bolnavii care riscă să le fie amputate picioarele.
„Cu mari eforturi, am introdus în acest an tehnica de chirurgie endovasculară, ce este folosită în Europa de către chirurgii vasculari de peste 20 de ani. Aceste intervenții endovasculare sunt formidabile, în sensul că operațiile acum se fac prin puncție. Și rezultatele sunt formidabile pentru că a doua sau a treia zi pacienții pleacă acasă cu problema rezolvată, fără operație, fără complicații, fără întreaga perioadă de recuperare de după operație”, a explicat, astăzi, medicul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara.
Potrivit medicului timișorean, clinica pe care o conduce beneficiază de un program de finanțare a acestei tehnici endovasculare astfel încât pacientul să nu fie nevoit să scoată niciun leu din buzunar.
Astăzi, Clinica de Chirurgie Vasculară de la „Județean”, singura de altfel din vestul țării, a împlinit zece ani de activitate.
Aproape 1.900 de pacienți sunt operați anual în această secție în care medicii încearcă să salveze picioarele pacienților de la amputare, și nu numai.