Spectacol inedit: joc de șah cu piese umane ce a reconstituit bătălia...

Spectacol inedit: joc de șah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timișoara din urmă cu 300 de ani. Cine au fost protagoniștii FOTO

0
DISTRIBUIȚI
spectacol sah
Joc de șah cu piese umane, la Timișoara.

Zeci de timișoreni au luat parte, în această după-amiază, la un spectacol inedit, organizat de Muzeul Național al Banatului în curtea Bastionului Theresia. Astfel, participanții au putut asista la un joc de șah cu piese umane, în cadrul acțiunii „Șah la rege – Jocul istoriei”. Spectacolul a ajuns la a doua ediție a și a fost organizat cu scopul aniversării, în aceste zile, a 300 de ani de la bătălia pentru Timișoara din octombrie 1716, care a marcat un moment de cotitură pentru orașul de pe Bega și întregul Banat.

Prin urmare, cucerirea Timișoarei turcești de către armata prințului Eugen a fost simbolizată prin această partidă reală de șah, în care, însă, protagoniști au fost eroii bătăliei de atunci. Cele 32 de roluri de pe tabla de șah au fost interpretate de tineri actori, elevi ai liceelor „Carmen Sylva” și „Nikolaus Lenau” din Timișoara, și de oaspeții lor, elevi din Elveția, sosiți în cadrul unui schimb intercultural.

„Trebuia să facem un joc de șah care să fie accesibil publicului, dar trebuia să fie și dinamic, ne-a luat ceva vreme să-l punem la punct. Am găsit niște mutări, să fie cât mai dinamic, cu sacrificii, cu tot ce necesită un joc de șah, să fie plăcut. A urmat și scenariul, unui cal nu o să-i spunem cal, ci conte sau mare demnitar turc, fiecare are numele lui. Și clar, după lupte grele, austriecii vor câștiga, într-un final vor da mâna cu turcii, deci nu e chiar așa sângeroasă partida, toți vor fi fericiți, într-un final. Noi sărbătorim 300 de ani cu ocazia asta, bucuroși că vremea a ținut cu noi și ne-a lăsat să ne facem evenimentul”, a explicat coordonatorul trupei Peregrinii, care a realizat scenariul și coloana sonoră a spectacolului inedit.

„Asediul cetăţii Timişoara din 1716 a avut loc în contextul războiului austro-turc izbucnit la începutul secolului XVIII.


După victoria de la Petrovaradin din 5 august 1716, armata austriacă condusă de prinţul Eugeniu de Savoia decide cucerirea cetăţii Timişoara, pentru a pune stăpânire pe această importantă poziţie strategică. În urma unui asediu de 48 de zile, însoţit de bombardamente repetate, garnizoana otomană a capitulat iar Timişoara şi mare parte din Banat au intrat sub stăpânire austriacă”, descrie Enciclopedia României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.