Ca-n Occident: 500.000 euro donați de companii pentru modernizarea unui etaj al...

Ca-n Occident: 500.000 euro donați de companii pentru modernizarea unui etaj al secției din Timișoara în care sunt internați copii cu cancer. Medic: „Cresc șansele de supraviețuire” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Condiții ca-n Occident pentru copiii bolnavi de cancer internați la Timișoara.
Condiții ca-n Occident pentru copiii bolnavi de cancer internați la Timișoara.

Condiții ca-n Occident într-o secție a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara în care sunt pregătiți pentru transplantul de celule stem copii și adulți cu cancer sau alte boli grave.

Mai multe companii au donat aproximativ 500.000 de euro, bani cu care secția de pretransplant a unității medicale, adică holul și cele șase saloane de la etajul 1, au fost modernizate complet. Astfel, în fiecare salon sunt internați cel mult trei copii, iar camerele sunt dotate cu grupuri sanitare proprii, televizoare, dar și aparate care curăță aerul pe care bolnavii în respiră. De asemenea, pereții saloanelor au fost vopsiți în culori vii, la fel și pardoseala.

„Un bolnav cu o patologie severă, că e cancer sau altă boală, care e supus unui transplant de celule stem, nu mai prezintă sistem imunitar. De aceea, infecțiile, inclusiv cele nosocomiale, reprezintă un pericol absolut major în cazul acestor bolnavi care pot să dezvolte infecții severe și mortale. Este un teritoriu deosebit de fragil și tocmai de aceea trebuie să existe anumite condiții. Asociația Dăruiește Viață a reușit să rezolve această problemă. Acum există un control al aerului care intră în încăperi, avem aparate care curăță și purifică aerul. Asigurarea acestor condiții reprezintă o modalitate sigură de îmbunătățire a șanselor de supraviețuire”, a declarat medicul Margit Șerban, fost șef al Secției de Onco-Hematologie de la Spitalul de Copii din Timișoara.

Medicul Smaranda Arghirescu, șeful Secției de Onco-Hematologie, spune că în țările occidentale, 80% din cazurile de cancere la copii și tineri sunt vindecabile, în timp ce în România procentul este puțin peste 70%. Asta pentru că nu există condițiile necesare în spitale și nici medicamentele necesare.

hol-etaj-1-spitalul-de-copii-louis-turcanu-timisoara

„Acest proiect, alături de cel finalizat recent la Spitalul Clinic de Copii Brașov, este un exemplu de bune practice prin care demonstrăm că putem avea și în România spitale publice la standard occidentale. Aici copiii bolnavi de cancer sunt acum tratați așa cum ar trebui, într-un spațiu adecvat din toate punctele de vedere. Renovarea secției Spitalului din Timișoara a însemnat recompartimentarea etajului 1 într-un mod adaptat, care să permit păstrarea numărului de paturi per total, reducerea numărului de paturi din salon, precum și includerea de grupuri sanitare.


Acum ne ocupăm de renovarea și reamenajarea întregii secții de oncologie pediatrică care cuprinde etajele 2, 3 și parterul”, a declarat Carmen Uscatu, președintele Asociației „Dăruiește Viață”.

Potrivit reprezentanților Spitalului de Copii din Timișoara, Secția de Transplant Medular a fost deschisă în anul 2001, iar până în prezent au beneficiat de un transplant de celule stem peste 360 de copii și tineri. Anual, pe Secția de Onco-Hematologie a unității medicale sunt internați aproape 2.000 de pacienți.

Asociația „Dăruiește Viață”, cea care a modernizat întreg etajul 1 de pe Secția de Onco-Hematologie de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, cu ajutorul sponsorilor, își propune ca într-un an și jumătate să renoveze complet și celelalte două etaje. Valoarea totală a investițiilor se ridică la suma de 1,5 milioane de euro, iar pentru că s-au strâns doar o parte din bani, reprezentanții ONG-ului fac apel și la alte companii să se implice în această campanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.