Impozitele pe clădiri şi terenuri în paragină pot creşte cu până la...

Impozitele pe clădiri şi terenuri în paragină pot creşte cu până la 500%, la Timişoara, din 2017. Mesajul primarului Robu

1
DISTRIBUIȚI

 

Este oficial – din 2017 proprietarii care îşi lasă terenurile şi clădirile în paragină vor scoate de cinci ori mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi plăti impozitele, după ce aleşii locali au votat, la ultimul plen din acest an, majorarea taxelor pentru aceste categorii de proprietăţi. Mai mult, suprataxarea nu îi scuteşte pe proprietari de la obligaţia de a-şi aduce proprietăţile la un aspect decent. Primări Timişoara are şi un program prin care, începând de anul viitor, va ajuta proprietarii de clădiri istorice să le revoneze.

„Posibilităţile primăriei sunt limitate. Noi putem să intervenim la câteva clădiri pe an, or, noi avem sute clădiri numai în centrul istoric. În tot oraşul sunt mii de clădiri care trebuie reabilitate. Este evident pentru oricine că nu există capacitate financiară la nivelul municipalităţii pentru susţinerea unui număr atât de mare de proiecte de reabilitare. Legea este binevenită, dar ea a fost generată în ideea ca cele mai importante clădiri cele care fie au importanţă istorică, fie reprezintă valori arhitecturale ieşite din comun, fie sunt în puncte de maximă vizibilitate să fie reabilitate rapid cu contribuţie din partea municipalităţii.


Deci, îndemnul meu este spre proprietari să îşi pună bani deoparte, să găsească soluţii cum cred ei că li se potriveşte mai bine, dar urgent să facă diligenţele pentru a-şi reabilita clădirile pe banii lor. Să nu conteze pe banii de la primărie, pentru că aceştia vor merge spre un număr foarte mic de clădiri şi am menţionat că acestea vor fi cele din Piaţa Victoriei şi ici-colo câte o clădire din zona Cetate. Atât putem să angajăm noi, atât putem noi să sprijinim financiar”, a spus edilul timişorean Nicolae Robu.

Primarul a adresat mai multe apeluri, pe parcursul anului 2016, către proprietarii care îşi lasă imobilele sau terenurile în paragină, cerându-le să se îşi vândă avuţia, dacă nu au bani să o întreţină. „Noi vom merge pe acest drum pe care l-am anunţat de mult timp al supraimpozitării fără menajamente pentru toţi proprietarii de terenuri şi clădiri care nu îşi îngrijesc aceste proprietăţi. Oraşul Timişoara trebuie să fie respectat şi nu se admit scuze. Deja de câţiva ani am tot trimis notificări, am tot încercat cu duhul blândeţii, noi nu ne-am propus să amendăm pe nimeni, nu ne-am propus să supraimpozită pe nimeni, noi dorim ca oraşul nostru să arate aşa cum trebuie să arate şi vom face uz de toate pârghiile legale pentru a aduce lucrurile la normalitate, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu reprezinză normalitate. Fiecare trebuie să se întindă atât cât îi permite plapuma. Sigur că se poate sta şi descoperit, dar cu riscurile de rigoare”, a adăugat Robu.

1 COMENTARIU

  1. cine si cum stabileste gradul de paragina?
    nu e greu sa gasim sute de proprietati ale primariei care sint in paragina. cit e impozitul la sinagoga din fabric si cetate? la sinagoga din fabric pina si trotuarul este in paragina, creste o jungla din ceea ce a fost asfalt acum citeva zeci de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.