Timișoara versus Timișoara: Capitala Banatului va avea în sezonul viitor cel puțin...

Timișoara versus Timișoara: Capitala Banatului va avea în sezonul viitor cel puțin două echipe în Liga a II-a. Cum văd conducătorii concurența dintre ASU Poli și Ripensia

0
DISTRIBUIȚI
Suporterii lui ASU Politehnica. Foto: Gabriel Brezeanu

Odată cu promovarea Ripensiei în eșalonul secund un lucru e cert. Iubitorii fotbalului de pe Bega vor avea parte măcar de un derby local în ediția 2017-18. Roș-galbenii se vor reîntâlni cu ASU Politehnica, de această dată în B. Acolo unde echipele timișorene nu s-au mai înfruntat între ele de nouă ani de zile. Mai mult, nu e exclus ca celor două concitadine să li se alăture și ACS Poli, în cazul în care elevii lui Ionuț Popa pierd barajul cu UTA Bătrâna Doamnă.

Ediția 2007-08 a fost ultima în care două formații timișorene s-au înfruntat în eșalonul secund. Cu Poli ”a lui Iancu” în elită, lupta dintre CFR și Poli II era însă departe, de exemplu, de tensiunea înfruntărilor UMT – Poli din urmă cu 16-17 ani. Dacă luăm în considerare întregul județ Timiș, ultima dată când acesta a avut două reprezentate în B a fost în urmă cu șapte campionate, când CFR-ul se retrăgea în plin tur iar Fortuna Covaci avea rol de curiozitate a fotbalului românesc. Un duel sigur în sezonul viitor al Ligii a II-a va fi cel dintre Ripensia și ASU Poli. Între cele două au sărit scântei încă de când se aflau doar la nivel județean. Câștig de cauză au avut atunci ”Băieții în ghete”, care au făcut primii pasul spre eșaloanele naționale.

”Vom avea cel puțin două meciuri în sezonul următor cu ASU, nu vor avea poate încărcătura emoțională a celor din Liga a IV-a, vom intra într-o stare de normalitate. Sperăm să aducem mulți spectatori la aceste meciuri, să facem și niște rețete financiare care să ne permită să completăm bugetele pentru anul viitor. Eu văd benefică această concurență. Nu o să-i avem doar pe ei competitori, ci și pe celelalte 18 echipe. Ne va stimula pe fiecare în parte. Obiectivul Ripensiei nu va fi să învingă ASU Politehnica. Ci e unul de performanță, vrem să câștigăm campionatul. Vom vedea dacă putem. Noi anul acesta am pierdut de două ori cu Național Sebiș, dar am luat locul 1”, spune Radu Ienovan, președintele Ripensiei.

De partea cealaltă, ASU Politehnica are deja experiența unui derby în B. Cel cu UTA, unul care s-a bucurat de o popularitate peste media Ligii I atât în tribune, cât și din punct de vedere al ratingului TV. ”E clar că e un meci mai special, cum a fost cel cu UTA datorită rivalității existente. Dar să nu se înțeleagă greșit, vom aborda și vom pregăti meciul cu Ripensia la fel de serios, în funcție de posibilitățile de exprimare pe care le avem, ca și cum vom pregăti duelurile cu Afumați sau Balotești. Că uneori am reușit să câștigăm, alteori am pierdut, e până la urmă un joc. Știm și vom ști la momentul respectiv care va fi și interesul pentru meciul cu Ripensia. Poate nu va fi la fel de mare la nivel național, dar local cu siguranță va fi unul mare”, subliniază Marius Cociu, managerul sportiv al grupării finanțate de suporteri.

Nu o vor pe ACS Poli ”în horă”

La momentul actual soarta lui ACS Poli e încă în balanță. Dacă echipa din Liga I retrogradează Timișoara ar putea avea chiar trei formații în B din sezonul viitor. Lucru care nu s-a mai întâmplat din 1989, atunci când vechea Politehnica promova iar ASA Progresul și CFR Timișoara încheiau sezonul la egalitate de puncte pe locurile 7-8. Există însă și zvonuri care dau echipa de pe ”Dan Păltinișanu” ca și dispărută dacă aceasta nu-și îndeplinește obiectivul.

”Eu sper ca ACS Poli să nu retrogradeze și nu cred că o va face. Am văzut ultimele meciuri, au avut ghinion cu Pandurii. Noi avem o relație normală și de respect cu ACS Poli, mai degrabă de colaborare, un jucător de la ei a fost împrumutat la noi, iar în iarnă s-a discutat de trecerea lui Mediop la ei. Eu nu cred în această variantă”, adaugă Radu Ienovan. Conducătorul lui ”Ripi” consideră că rămânerea lui Croitoru și compania în Liga I ar fi benefică pentru întreg fotbalul timișorean. ”În situația de acum, rămânerea lui ACS Poli în prima ligă, cu noi și cu ASU în B iar restul în Liga a III-a, unde probabil va promova și Ghiroda, va forma încet încet acea piramidă.


Se construiește, nu neapărat că cineva a încercat să o facă în mod conștient, din păcate nu s-au făcut mulți pași, mai degrabă au fost lucruri care ne despărțeau decât ne uneau. Eu spun că fotbalul timișorean, cu asemenea reprezentare, nu va sta rău, să ne gândim câte orașe au reprezentarea aceasta”, a precizat Ienovan.

Fani ai Ripensiei

E o viziune care e împărtășită, cel puțin la nivel declarativ, și de reprezentantul lui ASU Poli. ”Eu zic că nu ne dorim trei echipe din Timișoara în Liga a II-a. Altele au fost vremurile, conjunctura din trecut. Raportându-ne la situația actuală nu e de dorit. Nu sunt ipocrit, eu spun că Timișoara merită o echipă în Liga I”, a spus și Marius Cociu.

Bătaie pe resurse?

Unele voci consideră că există riscul ca echipele locale să se complacă în mediocritate luptându-se între ele. ”Fiecare are drumul ei, conducătorii ei, care vor lua deciziile în funcție de specific, principiile pe care le promovează și eu spun că această concurență va fi benefică pentru toată lumea. Să nu uităm că sunt foarte mulți jucători timișoreni sau bănățeni care au luat drumul altor zone ale țării pentru că nu au avut echipe la un anumite nivel. Acum un jucător la final de juniorat are alternative. Și vedem că ei s-au dus în alte părți și au avut rezultate remarcabile. Partea de vest încă produce, încă sunt cluburi de juniori. E foarte greu să pleci de acasă într-un alt mediu. Eu spun că e un moment bun dacă vom ști cum să-l exploatăm. Să vedem ce ne unește, nu ce ne desparte”, conchide Radu Ienovan. Conducătorul ripensiștilor a vorbit și despre poate cel mai sensibil aspect: resursele financiare cu care autoritățile ar putea contribui mai ales în condițiile noii legislații anunțate. ”Eu îmi doresc să fim sprijiniți proporțional cu cei din vârful piramidei. Noi facem ce depinde de noi, nu putem să înfluențăm”, a declarat președintele roș-galbenilor. De altfel, formația din cartierul Ciarda Roșie a solicitat finanțare în urma concursurilor pe proiecte atât de la CJ Timiș, cât și de la CL Timișoara, dar a primit doar ceva mărunțiș de la cea din urmă.

Managerul sportiv al grupării susținute de Druckeria și Universitatea Politehnica își pune mai multe întrebări vizavi de împărțirea viitoare a banilor publici pentru sport. ”Până la urmă și cu două echipe în Liga 2 și una în Liga 1, resursele locale tot alea sunt. Cei maximum 5% sunt prevăzuți pentru activitatea sportivă în general, nu pentru fotbal… Eu mă întreb, oare Timișul, Timișoara, are fondul necesar de jucători ca să ne prezentăm onorabil într-o competiție națională. Mă întreb și eu ce va întâmpla cu trei echipe în Liga 2. Să spunem că nu va mai fi ACS-ul, o parte din jucătorii lor vor mai rămâne în oraș? Ori avem posibilitatea să mai ținem acei jucători, să îi și plătim fără banii din drepturile TV. Dacă sunt trei în B atunci de ce ar fi una mai cu moț decât alta. Vor fi fondurile împărțite egal? Cred că pentru autorități județene locale e o grijă, pentru că nu își doresc o discuție inutilă”, a concluzionat Marius Cociu.

Cu Ripensia și ASU Poli hotărâte să atace eșalonul secund, rămâne în balanță calea lui ACS Poli, club care luni dispută turul barajul de menținere/promovare în Liga I. După București, Timișoara e în acest moment cel mai bine reprezentat oraș din țară, numeric, la nivelul primelor două divizii. De asemenea, Timișul e al doilea la numărul de echipe aflate la nivel național, după Ilfov.

69 de ani au trecut de la ultima participare a Ripensiei în Liga a II-a. În ultimul sezon de existență al vechiului club roș-galben acesta era coleg de eșalon cu alte trei grupări timișorene: Politehnica – formație care avea să promoveze, CAMT și Electrica. De asemenea în serie se afla și timișeana CSML Lugoj. În timp ce, în primul eșalon, CFR Timișoara încheia ediția 1947-48 în postura de vicecampioană.

2006-07 a fost ultimul sezon în care s-au aflat trei echipe din județul Timiș în Divizia B. FCU Poli II se clasa pe locul 9, CFR Timișoara pe 14 iar Auxerre Lugoj retrograda din postura de ”lanternă roșie”, locul 18.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.