Trasee de vis în unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale ale...

Trasee de vis în unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale ale țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Domogled-Valea Cernei, unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale ale României, cu o suprafață de peste 60.000 de hectare, se află în partea sud-vestică a țării și se întinde pe trei județe: Caraș-Severin, în zona Băilor Herculane, Gorj și Mehedinți. El cuprinde Munții Godeanu și Munții Cernei în partea de apus, Munții Vâlcanului și Mehedinți spre răsărit și întreg bazinul râului Cerna, și poate fi străbătut de amatorii de drumeții pe mai multe trasee montane printre stânci, versanți calcaroși, pajiști și păduri.

Întreaga zonă este acoperită de o vegetație extrem de variată, de la cea alpină până la cea sub-mediteraneană, unde se întâlnesc și câteva specii protejate precum papucul doamnei, clopoțelul de munte, orhideea, garofița de munte sau garofița albă de stânci, foarte rară.

De la Băile Herculane pe creasta munților

Accesul în parc se poate face atât dinspre Timișoara și Caransebeș, cât și dinspre Drobeta Turnu Severin, Orșova, Târgu Jiu, Baia de Aramă, Petroșani sau Lupeni. Un prim traseu marcat care poate fi străbătut în zonă este cel care leagă Băile Herculane de drumul de creastă al Munților Cernei.

Drumul urcă pe serpentine largi, de-a lungul malului stâng al pârâului Valea Mare, până la poiana Platoul Coronini, care nu face parte din rezervație dar este înconjurată de aceasta. Din poiană pornește o potecă lată care trece pe lângă izvorul Coronini, coboară apoi pe fundul Văii Mari și intră într-o pădure de unde urcă abrupt pe Cracu lui Arendașu, ajungând pe creasta munților. Traseul, accesibil vara, are o lungime de 2,5 kilometri și poate fi parcurs în aproximativ două-trei ore.

Spre vârfurile Munților Cernei

Tot din Băile Herculane, de la izvorul Diana III, se poate ajunge la mai multe vârfuri din Munții Cernei, pe un urcuș cu serpentine line care străbate o pădure de fagi seculari, pe lângă izvorul Munk care iese de sub un perete stâncos, înalte de 30 de metri. Drumul continuă până la locul numit Foișorul Galben, unde se află primul vârf al muntelui, cunoscut sub numele de Piscul Jubiliar.

Mergând mai departe pe potecă, se ajunge la Vârful Ciorici, iar apoi la Foișorul Roșu, de unde poate fi admirată o superbă panoramă a Văii Cernei. De la izvorul Munk, pe un drum cu serpentine mai abrupte, se poate ajunge pe Culmea Drăganului și la Culmea Doda, cel de-al treilea vârf la care se poate ajunge urmând acest traseu. Lungimea acestuia, de aproximativ 5 kilometri, se poate parcurge în aproximativ 3-4 ore.

Prin Munții Mehedinți

Un traseu mai lung și mai greu este cel care pornește din Băile Herculane și parcurge Munții Mehedinți, având o lungime de 8,1 kilometri. Punctul de pornire este în drumul care face legătura între Băile Herculane și Târgu Jiu, prin Baia de Aramă, și urcă în serpentine până la Crucea Albă, iar apoi spre vârfurile Domogledului, pe o potecă numită Cărarea Pisicii. Urcușul este destul de anevoios, deoarece poteca este îngustă, iar panta destul de abruptă și acoperită de grohotiș.

Pe traseu se află și Peștera de sub Șărban, după care drumul continuă prin pădure, fiind tot mai dificil. După ce străbate o pădurice de liliac, se pot vedea vârfurile calcaroase ale munților, acoperite de pini răsfirați, și stâncile Domogledului Mic, cu o înălțime de 1.099 metri. Mai departe, prin Poiana Mușuroaie, se ajunge la Domogledu Mare, înalt de 1105 metri. Drumul este destul de periculos, poteca fiind mărginită, pe alocuri, de prăpăstii adânci. Din vârf se poate admira, în depărtare, o priveliște superbă, de la Dunăre până la Munții Almăjului și Semenicului, Godeanu și Retezat, iar mai aproape, Munții Cernei și mai multe vârfuri ale Munților Mehedinți.

Drumul continuă printre stânci și pajiști montane, străbate o pădure de fag, iar din apropierea Vîrfului Șoimului, pe malul unui afluent al Văii Ferigari, trece prin Cheile Ferigari și coboară în dreptul fostei fabrici de var.


Traseul este accesibil în lunile fără zăpadă, mai ales vara.

Surse foto: montaniarzi.ro, romanianresorts.ro, domogled-cerna.ro, cunoastelumea.ro, wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.