Vestul României, puternic afectat de secetă. Ministrul Agriculturii promite, la Timișoara, un...

Vestul României, puternic afectat de secetă. Ministrul Agriculturii promite, la Timișoara, un miliard de euro pentru fermierii din țară

0
DISTRIBUIȚI

Cu pâine, sare și țuică. Așa a fost așteptat, astăzi, la Muzeul Satului Bănățean, ministrul Agriculturii, Petru Daea, de directorul instituției și de mai multe femei îmbrăcate în costume populare. Acesta a participat la Ziua Grâului, un eveniment care este marcat în județul Timiș de aproximativ zece ani.

Apoi, ministrul a fost condus într-o încăpere pentru a semna diplomele ce au fost oferite fermierilor din județ, timp în care, pe scena Muzeului Satului Bănățean, mai multe soliste au cântat melodii populare. Ajuns pe scenă, ministrul Agriculturii a fost informat cu privire la faptul că județul Timiș a fost puternic afectat de secetă, fiind distruse, în special, culturile de porumb, soia și floarea soarelui.

“Salut fermierii și le port respectul, pentru că ei sunt cei care sădesc prin sămânță, prin efortul, prin multe greutăți, sămânța prosperității în agricultura țării românești. Vă salut, stimați fermieri, cu respectul cuvenit, și vreau să vă propun o întâlnire după eveniment, să vă spun exact ce putem face pentru a depăși acest moment, care face parte din activitatea fiecărui fermier și din lanțul acesta de greutăți pe care-l avem tot timpul în agricultură”, le-a spus Petru Daea fermierilor prezenți la evenimentul de la Muzeul Satului.

Apoi, ministrul Agriculturii le-a transmis fermierilor un “gând bun” din partea lui Liviu Dragnea, dar și că a fost informată Comisia Europeană cu privire la situația din vestul țării, și nu numai. “Am informat Comisia Europeană despre situația deosebită din România, mai ales de cea din partea de vest, solicitând scris, documentând temeinic, că este necesar a se lua o decizie astfel încât avansul pentru subvenții să fie mai mare, la 70%, iar subvențiile să se dea la timp. Iar în acest timp vor începe să fie distribuite subvențiile la fermieri începând cu data de 16 octombrie”, a explicat Petru Daea.

Ministrul Agriculturii a lăudat guvernul Tudose pentru faptul că pentru prima dată se acordă 2% din PIB pentru agricultură și a precizat că a fost alocată suma de un miliard de euro pentru plata subvențiilor fermierilor, începând cu data de 16 octombrie, dacă controalele în teren vor fi finalizate până la 1 octombrie.

“S-a spus că aceste subvenții vin pur și simplu. Nu, aceste subvenții vin dacă bugetul statului alocă la timp și integral suma respectivă și abia apoi are loc procesul de decontare la UE. De aceea, guvernul Tudose a alocat integral pentru agricultură suma pentru avansul care va începe din data de 16 octombrie. Această sumă nu e mică, este vorba de un miliard de euro. Atât vom injecta în agricultură în perioada care urmează, în așa fel încât fermierii să aibă bani la timp pentru a putea efectua lucrările”, a afirmat Petru Daea, pe scena Muzeului Satului.

Ajuns în fața jurnaliștilor, ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă Petru Daea e “mai tare” decât Nicolae Ceaușescu, ținând cont de faptul că a fost înregistrată o producție record la grâu.


“Vreau să rămânem în zona aceasta a seriozității. Spuneam în aprilie, când au fost acele fenomene deosebite în mare parte a țării, zăpada se cuibărise. Eu voiam să dau drumul la sistemul antigrindină în țară, pe data de 15 aprilie, și ningea în multe zone ale țării. Am spus atunci că e mai mult bine decât rău, pentru că știința de carte, experiența de viață m-a îndemnat să fac această afirmație scurtă, seacă, dar puternică, bine închegată în realitate și cu mult miez. Pentru mass-media a fost o pastilă bună de mestecat și de penetrat în opinia publică. Iată că rezultatele confirmă ceea ce am spus. O interpretare a realității e absolut necesară, iar exagerările nu ajută niciodată”, a răspuns Petru Daea.

De asemenea, întrebat dacă prețul pâinii va scădea, ministrul Agriculturii nu a dat un răspuns concret, ci a precizat că “vom vedea ce se va întâmpla. Important e că țara are producție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.