Primăria Timișoara, obligată de instanță să plătească despăgubiri după ce un copac...

Primăria Timișoara, obligată de instanță să plătească despăgubiri după ce un copac a avariat o mașină în timpul furtunii

1
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a fost obligată, printr-o sentință definitivă, să plătească despăgubiri după ce un copac a avariat o mașină în timpul unei furtuni. Incidentul s-a petrecut în 8 iulie 2014 pe strada Daliei când  un copac a căzut peste trei mașini, parcate pe domeniul public. Una dintre mașini avariate a fost un Audi A6, care a fost distrus în proporție de 15%, conform procesului verbal întocmit de cei de la ISU Timiș. Firma proprietară a solicitat Primăriei Timișoara despăgubiri printr-o cerere în care s-a invocat legea protecției civile în care se spune că persoanele afectate de un dezastru au dreptul la despăgubiri, iar cererea privind acordarea acestora se adresează primarului localității. Municipalitatea a răspuns sec că ”Primăria Municipiului Timișoara nu acordă despăgubire”.

În această situație, firma a dat în judecată primăria solicitând despăgubiri pentru avarierea mașini. ”În privința răspunderii pentru fapta lucrului, aceasta revine proprietarului lucrului ce a cauzat altuia un prejudiciu, sau păzitorului juridic al lucrului, proprietatea copacului aparținând orașului Timișoara. Vinovăția pârâtei este vădită deoarece nu și-a îndeplinit obligația de tăiere a copacilor care pun în pericol siguranța publică. În prezenta speță nu a existat un demers în vederea rezolvării problemei arborilor degradați, cu consecința căderii ocazionale a acestora și producerea de daune”, a susținut avocatul Anamaria – Grigoruta Stan, coordonatorul SCPA Stan și Asociații în cererea de chemare în judecată.

Primăria Timișoara a depus o întâmpinare în care a susținut că ”arborele ce s-a desprins din rădăcini era în stare de vegetație, coroana acestuia era verde, neprezentând semne vizibile de uscare, astfel că smulgerea acestuia din rădăcini nu a putut fi prevăzută, fiind vorba în speță de un caz fortuit și nu de neîndeplinirea obligației de întreținere a arborilor degradați”.


De asemenea, primăria a invocat că nu s-a specificat data la care s-a efectuat ultima revizie tehnică a mașinii de unde să reiasă starea tehnică a părților care au fost distruse.

Judecătoria Timișoara a dat câștig de cauză proprietarei mașinii care a solicitat despăgubiri de 7.649 lei, motivând decizia prin faptul că ”pârâtul, prin prepușii săi, ar fi trebuit să-i toaleteze anual așa încât să nu crească excesiv, să verifice starea arborelui și în caz de nevoie să-l taie, preîntâmpinând astfel căderea accidentală care a condus la pagube materiale, dar ar fi putut conduce și la rănirea de persoane. (…) Nu se pot reține apărările pârâtei, în sensul că avariile se datorează unui caz fortuit, deoarece doborârea unui copac ca urmare a unei furtuni nu este un eveniment care nu poate fi prevăzut și nici împiedicat, dimpotrivă, pârâtul are obligația toaletării și îngrijirii arborilor aflați pe domeniul public astfel încât să prevină producerea de pagube”.

Primăria Timișoara a făcut apel împotriva sentinței, dar Tribunalul Timiș l-a respins, săptămâna trecută, municipalitatea fiind obligată să plătească contravaloarea reparațiilor plus dobânzile începând cu data de 26 februarie 2016.

Foto Arhivă

1 COMENTARIU

  1. „primăria a invocat că nu s-a specificat data la care s-a efectuat ultima revizie tehnică a mașinii” – cata nesimtire din partea primariei. asa ceva nu credeam ca e posibil

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.