La pas sau pe două roți pe un traseu mirific din vestul...

La pas sau pe două roți pe un traseu mirific din vestul țării. Cum se ajunge pe vârful Pleșu FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Pentru amatorii de plimbări pe trasee montane, toamna este anotimpul cel mai spectaculos, în care paleta de culori a pădurilor este mai fermecătoare ca niciodată, iar panorama care se deschide de pe cele mai înalte vârfuri, mirifică.

Multe trasee din vestul țării au ajuns impracticabile în urma furtunilor violente din această toamnă, din cauza sutelor de arbori doborâți, astfel încât ele sunt temporar închise, dar serviciul public județean SALVAMONT-SALVASPEO Arad recomandă un traseu amenajat în cursul anului trecut, cu sprijinul primăriei Brazii.

În zona montană a județului Arad, considerată una dintre cele mai frumoase din România dar prea puțin cunoscută, salvamontiștii lansează o nouă provocare turistică de drumeție în Munții Zarandului, mai exact pe traseul Brazii-vârful Pleșu, care are o lungine de aproape 13 kilometri, poate fi parcurs în aproximativ patru ore și jumătate și pe unele porțiuni ale traseului are un grad de dificultate care presupune o pregătire fizică moderată. Acesta poate fi parcurs pe tot timpul anului, atât la pas cât și cu bicicleta, cu un echipament adecvat.

Biserici de lemn din Munții Zarandului

Traseul este marcat și străbate și câteva sate de la poalele munților, în care puținii locuitori care mai trăiesc aici duc o viață arhaică și sunt foarte ospitalieri. Drumul spre vârful muntelui pornește din centrul comunei Brazii, aflată la cinci kilometri de Gurahonț, spre satul Iacobini. La Brazii există o bisericuță de lemn ridicată în 1866, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” iar primăria se află într-un vechi castel, ridicat în jurul anului 1800, în mijlocul unui parc cu brazi înalți, de unde vine și numele comunei.

Din Iacobini, drumul trece pe lângă Valea Sedișorului, străbate apoi satul Buceava-Șoimuș, și ajunge la un loc de popas unde se află și un izvor, după care se intersectează cu drumul care urcă spre biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, din secolul al XVIII-lea, acoperită cu șindrilă, care se află pe lista monumentelor istorice de interes național. Nu există însemnări despre anul construirii bisericii dar se pare că inițial a fost ridicată pe o colină în satul învecinat Iacobini, unde este menționată în 1775, iar în anul 1865 a fost vândută și mutată între satele Șoimuș și Buceava, care ulterior s-au unit. După alți cercetători, ea este mult mai veche, fiind construită inițial la Brazii. Printre obiectele valoroase ale bisericii se numără trei icoane pictate pe sticlă și cîteva cărți, vechi de două veacuri. Din păcate, biserica este grav deteriorată și ar avea nevoie de urgente lucrări de restaurare.

Spre vârfurile munților

După ieșirea din Buceava-Șoimuș, drumul urcă spre vârful Fântâna lui Șarpe, aflat la o altitudine de 719 metri, sub care se află un alt izvor, trece pe lângă câteva stâne și ajunge într-o poiană, de unde continuă șerpuit prin pădure până la intersecția cu creasta principală a Munților Zarandului. La aproximativ 500 de metri distanță, se află vârful Pleșu, aflat la o înalțime de 726 de metri. Potrivit salvamontiștilor, acest traseu este acum practicabil.

Surse foto: newsar.ro, arq.ro, wikipedia.org, glsa.ro, bufnitaalba.blogspot.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.