Povestea chitaristului formaţiei Implant pentru Refuz, Freaky: „La radio auzi aceleaşi 70...

Povestea chitaristului formaţiei Implant pentru Refuz, Freaky: „La radio auzi aceleaşi 70 de piese“. Ce spune despre fenomenul underground în era rețelelor sociale

0
DISTRIBUIȚI

Chitaristul formaţiei Implant pentru Refuz, Valentin Popescu „Freaky“ s-a născut în 16 decembrie 1976 şi „a prins“ pasiunea pentru muzică încă din fragedă pruncie.

„Când mama era însărcinată cu mine în luna a 8-a, a fost la un concert la Sala Olimpia, cântau cei de la Locomotiv GT din Ungaria, mega eveniment! Nişte soldaţi au observat-o şi au făcut un cordon în jurul ei pentru a o proteja. Părinţii mei glumesc pe seama acestui moment spunând că de aici mi se trage cu muzica. Ascult muzică de când mă ştiu, la noi în casă era ceva normal. Am avut norocul să mă nasc într-o familie de melomani, să zic aşa. Când se lua curentul, mama ne cânta romanţe la lumina lumânărilor. Când era şi bunica în vizită, aveam parte de un real spectacol. Amintiri plăcute cu un farmec aparte. În timp, am început să apreciez mai mult gusturile tatălui meu care asculta Deep Purple, Led Zeppelin, The Who, Queen şi lista poate continua. Se asculta Cenaclul Flacăra, Adrian Păunescu era un zeu“, îşi aminteşte el.

După ce a a avut o perioadă frumoasă ca şi chitarist alături de formaţia White Night, Freaky a „plecat“ în echipa Implant pentru Refuz, formaţie care de-a lungul anilor a devenit un reper în muzica românească hardcore şi nu numai. „Pe la 17 ani cântam un thrash metal în White Night. Un trio pe care l-am înfiinţat împreună cu prietenul meu Cristi, cu care cântam de ceva vreme prin spatele blocului. În perioada aceea îşi începea activitatea şi Implant Pentru Refuz. Ne ştiam cu băieţii şi împărţeam scena pe la diferite concerte. Nu bănuiam atunci cât de important va ajunge acest nume pentru mine. Tot în acea perioadă, Neurotica susţinea concerte impresionante. Era o trupă mare! Când am avut ocazia să le cântăm în deschidere, am zis că suntem pe val. Ulterior ne-au solicitat şi în deplasare. Ce să mai spun, eram în al nouălea cer! Am plecat spre Arad plini de entuziasm. Acela a fost ultimul concert White Night. A urmat un timp în care împreună cu Isti am încercat să refacem trupa, dar fără succes. Eu am renunţat, Isti a intrat în IPR. Locuiam împreună şi tin minte perioada în care se lucra la albumul CULORI. Îmi erau familiare multe riff-uri înainte ca ele sa prindă contur în piesele de pe acest disc. Prin 99-2000, Isti a plecat în Ungaria, iar eu am primit un telefon de la Pupilu. Aşa am ajuns în Implant“, spune Freaky.

„La radio auzi aceleaşi 70 de piese“

Pentru că în zilele noastre noţiunile de underground şi mainstream au devenit greu de definit, Freaky consideră că e nevoie de o reconsiderare a fenomenului muzical. „Nu ştiu să îmi dau cu părerea de industria muzicală românească, dar cred că are legătură cu ce se aude la radio, iar acolo auzi aceleaşi 70 de piese. Dacă se ascultă la birou, ajungi să ştii textele, să fredonezi refrene. Spălare de creier! Observ totuşi o îmbunătăţire la artiştii noştri din…industrie, se cântă live cu trupă din spate, compusă în unele cazuri din instrumentişti foarte buni şi asta este un plus mare dacă ne gândim că nu de mult, se făcea playback şi piesa era lasă-mă papa la mare… Underground? Trăim alte vremuri, cred că ar fi timpul să reconsideram acest fenomen.


Spun asta din cauza acestui boom internet/reţele de socializare. Datorită acestor platforme, expunerea este imensă sau poate fi. Underground a devenit vizibil. Vedem destul de des cazuri când un artist ajunge peste noapte din underground în mainstrem şi asta era de neatins în trecut. Avem şi ceva excepţii, RATM au rupt de la primul album, dar aici vorbim de altă lume. Dacă am scoate acum primul disc Implant, da, ar avea un succes“, spune Freaky.

„În 16 decembrie, de ziua mea, încheiem frumos cu un concert aniversar, IPR 22. în Timişoara“

În luna octombrie a acestui an, Implant Pentru Refuz a lansat un nou videoclip, cel de-al patrulea extras din albumul Cartography. Videoclipul piesei “A singular call” îl are ca protagonist pe Flaviu Cernescu, cunoscut ca şi „Balaurul din Transilvania“. iar de-a lungul anilor timişorenii au avut onoarea de a cânta în deschiderea unor proiecte internaționale de mare renume precum: Korn, Megadeth, Soulfly, 25 ta Life, Clowfinger, Deftones, Sick of it all, Cradle Of Filth, The Exploited, Dog Eat Dog sau Kultur Shock. Am fost curioşi să aflăm care a fost cel mai prost concert din cariera lui Freaky, iar răspunsul său a fost cât se poate de… sincer. În ceea ce priveşte proiectele de viitor ale celor de la Implant pentru Refuz, Freaky ne-a dezvăluit că în luna decembrie băieţii pregătesc un concert special de aniversare.

„Cel mai prost concert e diferit pentru fiecare dintre membrii trupei. În ceea ce mă priveşte, în atâţia ani, au fost multe… Poate concura la locul 1 una din ediţiile Roşia Montană pentru că-mi aduc aminte în ceaţă că ne-am urcat pe scenă, iar următorul cadru a fost dimineaţa… în cort. Cu toate astea, m-am prezentat bine, am văzut filmarea. Suntem norocoşi să-i avem în echipă pe prietenii de la Electronic Resistance, ei sunt responsabili pentru toate clipurile de pe acest album Cartography. În această iarnă, împreună cu echipa Dark Side am pus o serie de concerte de club şi ne vom vedea cu prietenii din Iaşi, Suceava, Piteşti, Constanţa, Bucureşti, Oradea, iar la final de an, în 16 decembrie, de ziua mea, încheiem frumos cu un concert aniversar, IPR 22. în Timişoara. Vom fi oaspeţii lui Emil Biebel la Reflektor. Va fi o seară specială pentru că îi vom avea alături pe o parte din foştii membrii ai trupei, Pupilu, Tzavă, Ochelari şi Bulbuc. Va fi prezent şi Ovidiu Hrin care pregăteşte o mare surpriză“, spune Freaky.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.