Horă, promisiuni, rugăciuni: cum au marcat oficialitățile orașului și ale județului ziua...

Horă, promisiuni, rugăciuni: cum au marcat oficialitățile orașului și ale județului ziua Micii Uniri la Timișoara IPJ Timiş FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


p>

O ceremonie specială a avut loc astăzi, de la ora 10.00, în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Zeci de timişoreni au luat parte la manifestaţiile organizate pentru celebrarea Micii Uniri. Programul a debutat cu prezentarea evenimentelor de la 1859 şi a continuat cu o slujbă oficiată de Episcopul Vicar al Timişoarei, Paisie Lugojanul. După defilarea jandarmilor, a poliţiştilor şi a pompierilor de la ISU Banat şi depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, autorităţile locale au încins o horă. Reprezentanții administrațiilor locale și județene au promis că anul centenarului va fi celebrat cu un program special.

„Vă mărturisesc acum, în premieră, că am avut o discuţie atât cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, domnul Călin Dobra, cât şi cu domnul primar şi ne vom întâlni săptămâna viitoare, când vom definitiva programul acţiunilor dedicate celebrării centenarului”, a declarat prefectul de Timiş, Eva Andreaş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a declarat: „cred că anul 2018 este un an important în istoria noastră, împlinim 100 de ani de la Marea Unire şi cred că ziua de astăzi, 24 ianuarie, este pentru noi startul evenimentelor care se vor desfăşura în acest an, dar şi mai important de atât, trebuie să ne întoarcem şi să privim în istorie cu atenţie, să vedem eforturile pe care le-au făcut înaintaşii noştri privind unirea, eforturi care au dus la unitate. Cred că e momentul să fim mult mai uniţi, e momentul să dăm dovadă de unitate şi de solidaritate faţă de toţi românii”.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a ţinut o mică lecţie de istorie şi civism. „Avem o datorie de onoare ca cetăţeni să nu uităm ca în momentele aniversare să aducem omagiile noastre celor care au pus bazele ţării în care noi trăim astăzi. Sigur că până să se ajungă la 1859 la Mica Unire au fost secole de jertfe, secole de-a lungul cărora năzuinţa de a avea un stat unic a fost presărată de foarte multe sacrificii. Prin înţelepciunea conducătorilor din 1859 s-a putut face Mica Unire a primelor două principate româneşti şi s-au pus bazele statului modern. A urmat după unire o perioadă de creare a instituţiilor statului modern, de consolidare a lor, apoi după cum ştim s-a putut obţine independenţa faţă de Imperiul Otoman în 1877-1878 şi, în continuare, în 1918 a fost posibilă unirea şi a Transilvaniei cu cele două principate deja unite, iar un an mai târziu şi Banatul s-a alăturat celorlalte provincii deja unite. Noi vom sărbători în acest an şi centenarul Marii Uniri şi noi, bănăţenii, vom sărbători şi centenarul unirii noastre cu ceea ce a însemnat România după 1918”.

Foto: Virgil Simonescu

1 COMENTARIU

  1. Penibil si jignitor pentru tradiția militară ca niste angajați ai primăriei sa foloseasca salutul militar! După ce au clonat însemnele si ținuta Poliției Române, se erijează si in militari prin folosirea salutului militar…vede cineva? Simbolistica este importanta!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.