Timișorenii Gabriel Torje și Romario Benzar, printre cei mai valoroși jucători români...

Timișorenii Gabriel Torje și Romario Benzar, printre cei mai valoroși jucători români activi. Cum arată topul celor mai bine cotați fotbaliști bănățeni

0
DISTRIBUIȚI
Romario Benzar. Foto: Leczki Jozsi

Toată lumea a auzit de transferul lui Coutinho și sumele amețitoare cheltuite în Europa pentru acapararea celor mai în vogă fotbaliști. Departe de acele cote uriașe, jucătorii bănățeni sunt și ei evaluați aproape la zi. Cinci nume originare din vestul țării au o valoare de piață de peste un milion de euro conform principalului site de specialitate din acest domeniu.

Dacă cluburile mari încep să ”arunce” cu sute de milioane de euro pe vedete, în România e un eveniment când un jucător autohton e cumpărat fie și cu câteva sute de mii. Un semnal al scăderii valorii fotbalului nostru. Marile echipe au propriul sistem de evaluare și un întreg departament de scouting pentru a pune ochii pe următorul Messi sau Cristiano Ronaldo. Există însă și spații virtuale în care toți profesioniștii pot fi comparați. Site-ul transfermarkt.de oferă o astfel de expertiză. Sportivii sunt judecați pentru abilitatea lor, cifrele concrete adunate de-a lungul carierei, dar și forma actuală și vârstă, aspecte care pot determina potențialul de viitor. Bineînțeles, valoarea de piață avansată de specialiștii nemți nu e literă de lege iar în cele din urmă prețul de transfer e stabilit în birouri după negocieri de cele mai multe aprige între cluburi și impresari.

Arhivă – Torje pe vremea când era adversarul lui Dinamo

Bănățeni de milioane

Jucătorii din vestul țării nu lipsesc nici ei din această bază de date, care poate fi de ajutor și echipelor mai mici. De câțiva ani cel mai valoros jucător bănățean e Gabriel Torje, care a fost împrumutat în toamnă de rușii de la Grozny la Karabukspor, în Turcia. Cota mijlocașului revenit la Dinamo e acum de 2,5 milioane de euro, dar nu a fost mereu la acest nivel. Remarcat la Poli Timișoara de la o vârstă fragedă, când era poreclit ”Torjinho”, internaționalul ajuns acum la 28 de ani a valorat 7 milioane de euro în 2011 după ce a fost cumpărat de Udinese de la Dinamo. De exemplu, după ultima aventură din Turcia, când au apărut informații inclusiv că ar putea reveni pe Bega, cota sa a scăzut cu 100.000 euro. Cu cota actuală timișoreanul e al șaptelea cel mai valoros jucător român. Conform aceleiași surse, Vlad Chiricheș (Napoli) și Ștefan Radu (Lazio) sunt în capul listei în ceea ce privește jucătorii din România, ambii sunt evaluați la câte 6 milioane de euro fiecare. Într-un top al bănățenilor, Torje e urmat de Romario Benzar, de la FCSB, jucător care nu a trecut deloc pe la Poli și care, în plină ascensiune, e cotat la 1,8 milioane de euro. Al treilea pe listă e Dorin Rotariu, de la Royal Excel Mouscron, evaluat la 1,5 milioane, dar care se află într-o ușoară scădere după ce mutarea la Bruges, tot de la Dinamo, îl propulsase la 2,5 milioane. Ceilalți doi jucători bănățeni evaluați la peste un milion de euro sunt reșițenii Ovidiu Popescu (FCSB) și Cosmin Moți (Ludogorets). O apariție interesantă între cei mai bine cotați bănățeni e și cea a portarului Cristian Bălgrădean, considerat un jucător de 800.000 de euro, deși ”Pufi”, originar din Sânnicolau Mare, apără acum la mai modesta Concordia Chiajna. În comparație, Iasmin Latovlevici, deși a fost achiziționat de Galatasaray, are o valoare de piață de doar 600.000 de euro.

Cosmin Bîrnoi. Foto: Virgil Simonescu

Cifrele nu sunt măgulitoare când vine vorba de jucătorii singurului club bănățean din elită. Niciun localnic pregătit de Ionuț Popa nu apare în Top 10 cei mai bine cotați jucători din zonă. Cel mai valoros component al lui ACS Poli e Andrei Artean, cotat la 650.000 de euro. Deși a fost crescut în Banat, el e hunedorean la origini. În timp ce cei mai bine cotați timișoreni de la aceeași formație sunt Cristian Melinte și Cosmin Bîrnoi, ambii la 400.000 euro. Sebastian Mailat, jucător pierdut gratis în toamnă în favoarea lui CFR Cluj, are acum o cotă de 500.000 de euro. Deși poate declinul a continuat, fotbalul nostru mai are propuneri interesante pentru viitor, așa cum e cazul timișorenilor Vlad Dragomir și Ionuț Rus.


Cota lor nu a sărit încă de 50.000 de euro deoarece sunt încă juniori la Arsenal Londra, respectiv Lazio Roma.

Torje, în top și în lumea virtuală

Gabi Torje e cel mai valoros jucător din Banat și în simulatorul Football Manager 2018. O altă resursă care este folosită cu succes de multe cluburi importante din Occident. Cota sa de piață e, la început, de 3,3 milioane în noua ediție a jocului. Alți algoritmi sunt folosiți în acest caz, astfel că cifrele sunt mai generoase și în cazul lui Dorin Rotariu, cotat inițial la 2,5 milioane. În schimb, jucătorii din campionatul intern sunt subapreciați în comparație cu valorile de piață indicate pe site-ul transfermarkt.de. Prin contrast, cel mai valoros fotbalist român din FM 18 e Florin Andone, 15,25 milioane de euro.

Dorin Rotariu, așteptat să strălucească

Deși în acest sezon a fost împrumutat la Royal Excel Mouscron, considerat un club inferior lui FC Bruges, așteptările de la timișoreanul Dorin Rotariu nu au scăzut. Tânărul de 22 de ani ar putea reprezenta și un plus pentru ”tricolori” în următoarea campanie de calificare la Euro 2020. ”Mai are mult de muncit. Sper ca în viitorul apropiat să facă pasul înapoi la Bruges și să și joace acolo constant. În circuitul naționalei sunt foarte mulți jucători. Depinde numai de el. De modul cum joacă și cum se pregătește. El putea să rămână la Bruges și avea șansa să joace, dar, dorindu-l foarte mult antrenorul Mircea Rednic, contează mult să joace meci de meci. Campionatul Belgiei e mult mult peste campionatul nostru”, a declarat Ilie Rotariu, tatăl jucătorului.

Cei mai valoroși fotbaliști bănățeni:

Nume (club)                                Cota actuală*    Maximum atins*

  1. Gabriel Torje (Dinamo)            2,5 milioane       7 milioane
  2. Romario Benzar (FCSB)           1,8 milioane       2 milioane
  3. Dorin Rotariu (Excel Mouscron) 1,5 milioane      2,5 milioane
  4. Ovidiu Popescu (FCSB)            1,1 milioane       1,3 milioane
  5. Cosmin Moți (Ludogorets)         1 milion             1,6 milioane
  6. Cristian Bălgrădean (Chiajna)  800.000             2,8 milioane
  7. Claudiu Belu (Astra)                 800.000                800.000
  8. Iasmin Latovlevici (Galatasaray) 600.000            3 milioane
  9. Sebastian Mailat (CFR Cluj)       500.000               500.000
  10. Petre Ivanovici (Voluntari)       450.000               450.000
  11. Daniel Benzar (Voluntari)         450.000               450.000

– valorile sunt exprimate în euro

*valoarea de piață stabilită de site-ul de specialitate transfermarkt.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.