A plouat din nou cu praf din Sahara, la Timișoara. Meterologii explică...

A plouat din nou cu praf din Sahara, la Timișoara. Meterologii explică de ce acest fenomen a fost mai vizibil în acest an FOTO

0
DISTRIBUIȚI

A plouat și astăzi cu apă și noroi, la Timișoara. Asta pentru că norul de praf saharian se află în aceste zile deasupra României și în special în județele din vestul țării.

Meteorologul de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crișana, Robert Balazs, ne-a declarat că norul de praf saharian a ajuns în România ieri, în special în vestul țării. Însă și astăzi a plouat în județul Timiș cu apă și noroi, doar că această concentrație de praf saharian este mai mică. Astfel, pe mașini, frunze sau geamurile locuințelor din Timișoara pot fi observate particule roșiatice.

“Practic, norul de praf saharian a ajuns în toată țara, mai ales în partea de vest. Deci, în toată Europa Centrală și de sud-est parțial, jumătatea de vest a României, Ungaria, Cehia și Serbia a ajuns praf din Sahara. Ieri, în jurul prânzului, a ajuns praful saharian, chiar și pe frunze au rămas urme de praf, asta din cauză că a plouat foarte puțin și concentrația de praf a fost foarte mare, a plouat sub jumătate de litru pe metrul pătrat. Astăzi, deja scade din intensitate. Acum a început să plouă foarte slab, să picure, o să mai fie și acum, dar mult mai puțin”, a afirmat Robert Balazs.

Potrivit meteorologului de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crișana, astfel de fenomene se întâmplă în fiecare an, doar că acum a plouat mai puțin, iar praful saharian a putut fi mai ușor observat.

“O să treacă pentru că se schimbă circulația vântului, o să devină nord-vest. Praful acesta saharian poate să vină doar pe o circulație sudică. Când e o furtună de praf, traversează nordul Africii în anumite condiții și aduce aerul încărcat cu praf peste Marea Mediterană până în Europa. În fiecare an se întâmplă astfel de fenomene, doar că acum a fost mult mai intens pentru că a plouat puțin și a fost ușor observabil. Evident că orice praf este neplăcut mai ales pentru cei alergici, care au probleme cu plămânii, dar are și o latură bună, e un bun îngrășământ, pentru natură e ceva bun”, a explicat Robert Balazs.

Potrivit unui comunicat transmis, astăzi, de Administrația Națională de Meteorologie, particulele de praf saharian au o concentrație redusă deasupra României.

“În ultimele zile, deasupra regiunilor sudice, centrale și de sud-est ale Europei a evoluat o formaţiune de presiune coborâtă care a favorizat avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste zone sau semnalat deja precipitaţii pe arii extinse, concentraţia particulelor de praf este în scădere.


Deasupra României particulele de praf saharian au o concentrație redusă, iar în condițiile în care în următoarele 48 de ore local și temporar va ploua va fi favorizată antrenarea acestora spre sol”, a arătat Administrația Națională de Meteorologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.