Scandalul provocat de Retim la Arad duce la măsuri radicale din partea...

Scandalul provocat de Retim la Arad duce la măsuri radicale din partea ministrului Mediului. Ce amenzi uriașe a primit compania de salubrizare

0
DISTRIBUIȚI

Ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat astăzi că va trimite, luni, Corpul de Control la Arad, pentru a verifica modul în care autoritățile locale au gestionat situația creată de operatorul de salubritate Retim, care nu a adunat gunoaiele de pe străzile orașului, dar și din mai multe localități din județ. Astfel, s-au format grămezi de deșeuri.

„Retim nu e singurul care a greșit. Prin ordin de ministru, luni voi trimite Corpul de Control al Ministrului Mediului și Garda Națională de Mediu în control la ADID Arad (n.r. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Arad)”, a afirmat Grațiela Gavrilescu.

De asemenea, ministrul Mediului a criticat autoritățile publice locale pentru că nu au coordonat „foarte bine sistemul de salubrizare”, dar și ADID Arad, pentru că „a luat așa, mai ușor, în derâdere aș putea să spun, obligațiile de mediu pe care le avea astfel încât să-l controleze pe operatorul de salubrizare, iar operatorul de salubrizare a crezut că-i merge aici, văzând că nimeni nu îl întreabă de sănătate”.

„Aradul astăzi este sub gunoaie.


Retim a beneficiat poate de necunoaștere, încetineală, iar ADID a considerat că e mai bine așa. Cei care sunt nemulțumiți și circulă printre gunoaie sunt cetățenii acestui județ. Sunt focare de infecție pentru că gunoiul nu s-a ridicat nici din școli, sau nu cu frecvența trecută în contract. Venind de la aeroportul din Timișoara spre Arad, am mers în anumite localități ca să vedem și avem poze doveditoare că gunoiul nu a fost ridicat”, a explicat ministrul Mediului.

Totodată, Grațiela Gavrilescu a anunțat că au fost luate o serie de măsuri. Astfel, până pe data de 6 mai, toate deșeurile ar trebui ridicate de pe domeniul public, iar până pe 7 mai, Retim trebuie să meargă la Agenția pentru Protecția Mediului Arad pentru a-și completa toate documentele în vederea emiterii autorizației de mediu. De asemenea, până în data de 9 mai, Retim trebuie să preia cele zece autospeciale pe care le are Consiliul Județean Arad, pe care să le trimită în teren pentru ridicarea gunoiului menajer.

„Nu vreau să iau în seamă că aceste termene nu vor fi respectate, eu cred că se vor mobiliza. Nu dorim să mergem la extremism, pentru că ne dorim ca arădenii să poată să trăiască într-un mediu curat, sănătos, iar firma să-și desfășoare activitatea, iar locurile de muncă create să poată să le păstreze”, a precizat Grațiela Gavrilescu.

Operatorul de salubritate Retim a fost sancționat cu amenzi în valoare totală de 315.000 de lei, de către Garda de Mediu Arad, Poliția Locală Arad și Direcția de Sănătate Publică Arad, pentru că nu a ridicat gunoiul de pe străzile orașului și din mai multe localități din județ.

Problemele în ceea ce privește ridicarea deșeurilor menajere din Arad au început după data de 22 aprilie când, în urma unei licitații publice, Retim a preluat această activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.