Aniversare la Teatrul Maghiar din Timișoara. Ce evenimente sunt programate

Aniversare la Teatrul Maghiar din Timișoara. Ce evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

În zilele de 15 şi 16 iunie, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, care poartă acest nume de 28 de ani, aniversează 65 de ani de la infiinţarea sa, anul 1953 fiind cel în care a avut loc prima sa premieră. Iniţial, a funcţionat ca o secţie a teatrului naţional iar patru ani mai târziu, „secţia maghiară” a acestuia a devenit un teatru de sine stătător care, mai ales în ultimele decenii, s-a impus în mediul multicultural al regiunii.

Aniversarea din acest an le va da foştilor angajaţi ai teatrului prilejul de a povesti despre succesele teatrale trecute iar actuala trupă va putea să-şi reafirme talentul, mulţumind totodată spectatorilor datorită cărora arta teatrală continuă să existe.

În 15 iunie, la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziţiei „65 de ani de momente memorabile”, care va reuni o serie de fotografii vechi, obiecte de recuzită şi costume folosite în cele peste 500 de spectacole care au avut loc în mai bine de jumătate de secol, iar în ziua următoare, la ora 11.00, va avea loc o proiecţie a spectacolului de mare succes „Lorenzaccio”, pe un text de Alfred de Musset, pus în scenă în 1998 de celebrul regizor Victor Ioan Frunză, care a avut o lungă colaborare cu teatrul maghiar timişorean.


Înregistrarea este supratitrată în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor din sală.

Tot în 16 iunie, de la ora 19.00, în sala mare a teatrului va fi prezentat spectacolul aniversar de gală „The Show mask go on”, care va readuce pe scenă secvenţe din spectacolele „Lecţia”, montat de Victor Ioan Frunză în 2001, „Istoria comunismului, povestită pentru bolnavii mintal” şi „Hamlet”, puse în scenă de acelaşi regizor în 2003, „István, regele”, în viziunea scenică a lui Vas Zoltán Iván, care a văzut luminile rampei în 2007, „I lăv iu”, pusă în scenă în 2009 de Puskás Zoltán, „Opera ţărănească”, intrată în repertoriul teatrului în 2013 şi montată de Szikszai Rémusz, „Opera cerşetorilor” în regia lui Kokan Mladenović şi prezentată publicului în 2015 şi „Crăiasa Zăpezii”, o producţie din acest an în viziunea lui Traian Săvinescu, pe un scenariu scris de Szász Enikö, căreia îi aparţine şi regia galei aniversare.

Aceasta doreşte, în primul rând, să scoată în evidenţă înalta ţinută a spectacolelor teatrului, cu ajutorul întregii echipe a teatrului, care au asigurat succesul de public. Scenele din spectacolele vechi vor fi interpretate de toţi actorii teatrului iar traducerea în limba română va fi la cască. Conform tradiţiei, vor fi acordate titluri de „membri onorifici ai teatrului” celor care au urmărit şi susţinut activitatea acestuia cu devotament şi dragoste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.