De aici vin banii dumneavoastră. Timișul aduce sute de milioane de euro...

De aici vin banii dumneavoastră. Timișul aduce sute de milioane de euro bugetului României și este mereu pe ”plus”

4
DISTRIBUIȚI

Este economia Timişului una competitivă? Da, evident, din punct de vedere comercial este chiar una dintre vedetele economiei româneşti. De ani buni, cel mai vestic judeţ al României contribuie cu o sumă importantă la bugetul general, iar balanţa comercială a Timişului este întotdeauna pozitivă.

Investiţiile străine au adus nu doar numeroase locuri de muncă, aşa cum sunt, bune sau rele, dar şi venituri consistente și constante.


Perioada în care bunurile importate erau în valoare mai mare decât volumul celor exportate a dispărut demult în judeţul nostru. „Minunea” este că toate judeţele regiunii au balanţe comerciale pozitive, spre deosebire de alte zone din ţară care nu se pot lăuda cu astfel de statistici și nu produc aproape nimic.

Lider de regiune

Soldul pozitiv al regiunii Vest a fost după primele luni ale acestui an de 276 milioane de euro. Desigur, Timişul este lider detaşat în regiune, aici sunt mai mult de jumătate din veniturile pozitive ale regiunii, vorbim de 147 milioane de euro. Aradul contibuie cu un plus de 86 de milioane, un pic mai mult de jumătate din cât a reuşit principalul judeţ al economiei din zonă.

Chiar şi cele două „cenuşărese” ale regiunii Vest, Hunedoara şi Caraş-Severinul, au economii pe plus, cu exporturi mai mari ca importurile. Hunedoara are o balanţă comercială pe plus cu 29 milioane de euro după primele două luni ale anului, chiar şi Caraşul are venituri din export mai mari decât importurile, cu 13 milioane de euro.

În topurile exportatorilor, firmele din domeniul pieselor auto şi IT domină. Se remarcă Flextronics si Continental cu mai multe societăţi. În premieră, anul precedent Timişul a reuşit să depăşească Argeşul în topul naţional, chiar dacă acolo se află societatea Dacia, care realizează cele mai mari exporturi româneşti.

4 COMENTARII

 1. Economia e un pic mai complicată.
  Multe importuri sunt inregistrate în Buc.sau Ilfov si distribuite apoi în consum la nivel național.
  Mai apoi într-un județ ca Tm. lumea câștigă mai bine (are si datorii pe măsură) dar și sparge acei bani în excursii afara de ex., Deci la contul curent aduce minus.
  La bugetele sociale e adevărat că sunt mai puțini pensionari decât angajați în Tm., Dar multi din angajați au părinții în județe sărace unde e normal să se trimită bani pt.pensii din contribuțiile lor, acele județe vor apărea ca primind mai multi bani de la buget decât contribuie, dar nu e nimic anormal..
  Județul e doar o unitate administrativă., Unii fac o mitologie cu Tm.care e ..furat de nu știu cine.
  Nu e chiar așa simplu.
  Bani publici sunt si in Tm (Timișoara are buget de aproape un mld.euro)
  Surpriza !! sunt la fel de prost cheltuiți de…politicienii locali, de toate partidele.

 2. „În 2018, bugetul local este de 887.474.820 de lei, bani la care se adaugă și bugetul instituțiilor publice, mai precis al spitalelor, de 489 de milioane de lei. Per total, primăria mizează anul acesta pe 1,37 miliarde de lei, potrivit șefilor din instituția de pe C.D. Loga.”
  Deci nici 300 milioane €

  • Da , un mld.e bugetul Buc., Cj sau Tm au cam cat zici tu.
   Ideea e ca oricum multi bani sunt risipiți SI de administrație.
   Plus ca taxele locale sunt modice , asa vor fi si serviciile.
   Si populismul cu gratuitate si subvenții nu e nici el bun.

 3. George, tu chiar crezi ca eu nu m-as duce pe litoral in vacanta? Dar nu am luxul unei zile pentru dus so a uneia pentru intors. O autostrada are fi minunata. Deci, imi ramane sa merg aici in zona in vacanta, say afara. Sper ca vom avea autostrada pana pe litoral INAINTE de a se termina petrolul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.